HABER

Türk halkına göre en önemli sorun terör

Ankara (AA)- Merkezi Ankara'da bulunan Pollmark araştırma şirketinin yaptığı ankete göre, Türk halkının yaklaşık yarısı, ülkenin en önemli meselesi olarak terör sorununu görüyor.

"Ekim 2007 Türkiye'nin Gündemi Araştırması" başlıklı çalışmanın sonuçları, Pollmark araştırma müdürü Dr. İbrahim Dalmış tarafından, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) binasında düzenlenen toplantıda kamuoyuna açıklandı.

Dr. Dalmış'ın verdiği bilgiye göre, 17-20 Ekim 2007 günleri arasında düzenlenen anket kapsamında, Türkiye'nin farklı bölgelerindeki 12 ayrı kentten toplam 2982 kişiye yüz yüze görüşme metoduyla, 22 Temmuz seçimlerinden bu yana yurt içinde ve yurt dışında meydana gelen önemli gelişmelerle ilgili görüşleri soruldu.

Açıklanan sonuçlara göre, "Türkiye'nin en önemli sorunu sizce nedir?" sorusuna katılımcıların yüzde 42,4'ü "terör" yanıtını verirken, yüzde 28,4'ü "işsizlik", yüzde 11,9'u "ekonomiyle ilgili sorunlar", yüzde 3'ü "eğitimle ilgili sorunlar" dedi.

Ankette katılımcılara "Yarın seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?" sorusu da soruldu. Katılımcıların yüzde 50,5'i AK Partiye oy vereceklerini belirtirken, yüzde 19,5'i CHP'ye, yüzde 15,2'si MHP'ye, yüzde 3,8'i DP'ye, yüzde 2,6'sı DTP'ye, yüzde 2,3'ü GP'ye, yüzde 6,1'i de diğer partilere oy vereceklerini söylediler.

"AK Parti'nin ikinci kez iktidara seçilmesini nasıl buluyorsunuz?" sorusuna katılımcıların yüzde 35,4'ü "olumsuz", yüzde 59,3'ü ise "olumlu buluyorum" yanıtını verdi.

Katılımcıların MHP ve DTP'nin TBMM'de yer almasına bakışlarının da sorulduğu ankete göre, yüzde 61,4'lük kesim MHP'nin parlamentoda yer almasına olumlu, yüzde 26,8'lik kesim ise olumsuz bakarken, DTP'nin TBMM'de yer almasını ise yüzde 12,9'luk kesim olumlu karşılarken, yüzde 77,1'lik kesim olumsuz karşılıyor.

Ankete göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yüzde 33,3'lük oranla Türkiye'de en çok sevilen lider. Onu yüzde 11'lik oranla Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yüzde 6'lık oranla MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, yüzde 5,1 ile 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer takip ediyor.

Katılımcılar, "Sizce Türkiye'de irtica tehlikesi var mı?" sorusuna da yüzde 36,4'lük oranla "evet", yüzde 52,3'lük oranla "hayır", yüzde 11,3'lük oranla da "kararsızım" yanıtını verdi.

"Türkiye'nin gelecekte laik düzeni terk edip din devletine dönüşme ihtimaline" ilişkin görüşleri soruların katılımcıların da yüzde 25,7'si bunun mümkün olduğunu kaydederken, yüzde 67'si böyle bir ihtimalin bulunmadığı yanıtını verdi. Yüzde 7,3'lük kesim ise kararsız kaldı.AK Parti hükümetinin faaliyetlerinin Türkiye'nin laik düzenini tehlikeye atıp atmadığı sorusuna da katılımcıların yüzde 30,2'si "evet", yüzde 61,7'si ise "hayır" yanıtını verdi.

Katılımcıların, sol partilerdeki liderlere ilişkin görüşlerinin de sorulduğu anketin sonuçlarına göre, yüzde 10,3'lük kesim CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı başarılı bulurken, yüzde 83,6'lık kesim başarısız buluyor.

Anket sonuçlarına göre, Türkiye'nin AB sürecine verilen destek yüzde 50,7, bu sürece olumsuz bakanların oranı ise yüzde 40,4. AB sürecine verilen destek oranı, 2005 yılı Kasım ayında yüzde 66,7'ydi.

Türkiye'nin Irak'ın kuzeyine olası bir sınır ötesi operasyon düzenlemesine ilişkin görüşleri sorulan katılımcıların yüzde 81,2'si operasyona gerek olduğu yönünde görüş bildirirken, yüzde 13'ü operasyona karşı olduklarını belirtti.

Katılımcılara ABD'ye ilişkin görüşleri de sorulurken, ABD'ye karşı olanların oranı 86,4, ABD'ye olumlu bakanların oranı da yüzde 5,9 oldu. 2004 yılının Kasım ayında yapılan ankette ABD'ye olumlu bakanların oranı yüzde 11,7, olumsuz bakanların oranı yüzde 80,9'dü.

ABD'nin İran'a operasyon düzenlemesi halinde Türkiye'nin ne yapması gerektiği sorusuna da katılımcıların yüzde 3,5'i ABD'yi desteklemesi, yüzde 35'i İran'ı desteklemesi, yüzde 49,9'u ise tarafsız kalması gerektiğini ifade etti. Orta Doğu'da barışı en çok hangi ülkenin tehdit ettiği sorusuna da katılımcıların yüzde 47,7'si ABD, yüzde 26,5'i ise İsrail yanıtını verdi.

En Çok Aranan Haberler