HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Türkiye mülteci musluğu değil'

İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Türkiye'nin Avrupa'ya mülteci geçişlerini durduracak "bir musluk" olarak görülmemesi gerektiğini söyledi

'Türkiye mülteci musluğu değil'

İtalyan La Stampa gazetesine konuşan Gentiloni; Avrupa'nın göç politikası, Schengen ve dolaşım özgürlüğünün kaldırılması tartışmaları gibi konulardaki soruları yanıtladı.

La Stampa muhabiri Ugo Magri'nin "(Göçmenlerin) tutulması konusunda Türkiye'den daha güçlü bir eylem beklenemez mi?" sorusuna Bakan Gentiloni şöyle yanıt verdi:

"Göçmen akını durdurulabilir ama Türkiye'nin bir musluk görevi görebileceği yanılgısından kaçınmak gerekir. Her halükarda, AB Türkiye ile bir anlaşmaya vardı ve bu anlaşma Türkiye'nin gelecekteki muhtemel AB üyeliğine yönelik müzakerelerin yeniden canlandırılmasını da öngörüyor. Bu, İtalya'nın 15 yıldır desteklediği bir rota, ama başkaları bunu bloke etmişti. Ve kaybedilen bu zaman Türkiye'ye iyi gelmedi."

'AB, KOMŞULARI KAVGA EDEN APARTMAN GİBİ'

Gentiloni, muhabirin göç yüzünden Avrupa'da bazı ülkelerin sınır kontrollerine başlamasıyla ilgili olarak "Avrupa'da çitlerin yükseltilmesi için bir yarış var" demesi üzerine de şunları söyledi:

"Bu benim uzun zamandır sözünü ettiğim bir tehlike. Dublin sunağında (mültecilerin Avrupa'ya giriş yaptıkları ilk ülkeye kayıt edilmesini öngören Dublin Sözleşmesi) Schengen'in kurban edilmesi riski var. Göçe karşı alınan sert önlemler Avrupa'nın en önemli kazanımlarından birinin altını oyuyor: Dolaşım özgürlüğü.

"AB bu konuda, bütün komşuların birbiriyle kavga ettiği bir apartmana benziyor. Ancak sonra bir araya gelip hep birlikte apartmanın girişini kontrol eden kişiye yükleniyorlar, yani Yunanistan'a."

İtalyan Bakan, "İtalya Schengen'in sona ermesini kabullenir mi?" sorusuna da "Asla. Bazı AB üyesi ülkelerin Schengen'i askıya alma kararları olağanüstü ve kısa süreli kararlar olarak kalmalı. Ciddi göçmen akışının yeniden başlayacağı ilkbahardan önce sorumlulukların ortaklaşa üstlenilmesi sağlanmalı" diye yanıt verdi.

Gentiloni ayrıca, Avrupa'nın dış sınırlarının korunması için ortak polis gücü oluşturulması talepleriyle ilgili olarak da şöyle konuştu:

"Dış sınırların korunmasıyla ilgili söylemlerde aşırı derecede ikiyüzlülük görüyorum. Avrupa'nın zaten halihazırda Akdeniz'de bir deniz filosu bulunuyor. Dış sınırları korumak için savaştan kaçan mültecilerin teknelerini geri püskürtmek mi gerekiyor?"

Suriyeli mültecilerin sayısı 4 milyon 185 bine ulaştı

Suriye'deki iç savaştan kaçıp komşu ülkelere sığınan Suriyelilerin sayısı 4 milyon 185 bine ulaştı. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, 7 milyon 600 bin kişinin de ülke içinde yer değişitrmek zorunda kaldığını belirtti. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin açıkladığı yeni mülteci bilgilerine göre, Suriye'deki savaştan kaçanların sayısı 4 milyon 185 bini geçti.

Mültecilerin en büyük bölümü Türkiye'de. Türkiye'deki kayıtlı mülteci sayısı 4 Ekim itibarıyla 2 milyon 72 bin oldu.

Suriye'nin güneydeki komşusu Lübnan'da 1 milyon 78 bin, Ürdün'de ise 628 binden fazla mülteci bulunuyor. BM mültecilerin yüzde 51'inin de 0-17 yaş arası çocuk olduğunu vurguladı.

7 milyon 600 bin Suriyeli de savaş yüzünden evlerini terk edip ülke içinde başka bir bölgeye kaçmak zorunda kaldı.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler