HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye neden Wikipedia'nın tümüne erişimi engelledi?

Türkiye, internetin en büyük ansiklopedisi Wikipedia'nın şikâyet konusu sayfalarına değil, tümüne erişimi engelledi. Peki neden bu yola başvuruldu? Devletler internette hangi durumlarda ve nasıl sansür uyguluyor? Wikipedia sitesinin bağlı bulunduğu Wikimedia adlı vakfın, Wikipedia'ya erişim engellenmesi kararına yaptığı itiraz reddedildi. Wikipedia'ya erişim engellenmişti. Wikipedia'nın engellenmesi kararına ilk olarak Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak itiraz etmişti.

Türkiye neden Wikipedia'nın tümüne erişimi engelledi?

Türkiye'deki internet sansürlerini eş zamanlı olarak denetleyen ve Wikipedia'ya erişim engelinin verilere dayalı olarak ilk tespitini yapan Turkey Blocks'tan Alp Toker, BBC Türkçe'den Aylin Yazan'a anlattı.

Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia’ya bazı içeriklerden dolayı Türkiye’den erişimin engellenmesinden sonra sitenin bağlı olduğu ‘Wikimedia Vakfı, idari tedbir kararından sonra Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından alınan karara itiraz etmişti. Mahkemeye yapılan itirazda, söz konusu erişim engellinin ifade özgürlüğüne aykırı olduğu belirtilerek, daha önce Google ve YouTube için verilen kararlar hatırlatılmıştı. Ayrıca, Wikipedia’nın erişime engellenmesine sebep olan içeriklerin 2 dildeki Wikipedia versiyonunda yer aldığı ve platformun tamamının kapatılmasının ölçüsüz bir karar olduğu itiraz dilekçesinde yer almıştı. İtirazı değerlendiren mahkeme yasağın sürmesi yolunda karar verdi.

TÜRKİYE'DEN WIKIPEDIA'YA ERİŞİM ENGELİ

Wikipedia sitesinin bağlı bulunduğu Wikimedia adlı vakfın, Wikipedia'ya erişim engellenmesi kararına yaptığı itiraz reddedildi.

Wikipedia'ya erişim engellenmişti. Wikipedia'nın engellenmesi kararına ilk olarak Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak itiraz etmişti. Ardından vakıf da Wikipedia'ya itirazda bulundu.

Akdeniz ve Altıparmak'ın başvurusu sonucunda Wikipedia'nın iki konu başlığı nedeniyle engellendiği ortaya çıktı. "Suriye İç Savaşı'na yabancı müdahalesi" (Foreign involvement in the Syrian Civil War) ve "Devlet destekli terörizm" (State-sponsored terrorism) içerikleri nedeniyle, Wikipedia'ya erişim engellendi.

Konuyla ilgili açıklama yapan BTK Başkanı Fatih Sayan, "Kimse 'ben Türk mahkemelerini tanımam' deme hakkına sahip değil. Yargı kararları uygulanmadan Wikipedia'nın açılması mümkün değil" dedi.


En Çok Aranan Haberler