HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye'nin konuştuğu nakilde uyum sorunu

AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde dünyada ilk kez aynı anda iki kol ve sağ bacak nakli yapılan 34 yaşındaki Atilla Kavdır, saat 05.30 sıralarında yeniden ameliyata alındı.

Türkiye'nin konuştuğu nakilde uyum sorunu

AKDENİZ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde dünyada ilk kez aynı anda iki kol ve sağ bacak nakli yapılan 34 yaşındaki Atilla Kavdır, bu sabaha karşı saat 06.00 sıralarında yeniden ameliyata alındı. Prof.Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip, kılcal damarlarda uyum sorunu yaşayan ve morarma görülen bacağı aldı.

[**

**](https://www.mynet.com/nefesler-bu-iki-nakil-icin-tutuldu-110100612357)

[

](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/turkiyede-ilk-olacak-ilk-yuz-nakli-ameliyati-basladi/9432/240611/sayfa/1/)

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dün dünyada bir ilk olarak aynı anda çift kol ve bacak nakli yapılan Atilla Kavdır’ın nakil yapılan sağ bacağında ekimozlar (kılcal damar kanamaları), kararma va aşırı morluklar oluşması nedeniyle sabaha karşı 06.00 sıralarında yeniden ameliyata alındı. Ameliyatı Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan yönetirken, Atili Kavdır’ın yakınları kan bulmak için seferber oldu. Hastaneye 30 ünite kan getirildi, doktorlar 6 saat süren ameliyat sonunda nakil yapılan bacağı aldı.
TIKLAYIN

BİR DOLAŞIM PROBLEMİ YAŞANDI

Ameliyat sonrasında açıklama yapan Prof.Dr. Ömer Özkan, yüz nakli yapılan 19 yaşındaki Uğur Acar ile iki kol ve bacak nakli yapılan Atilla Avdar’ın birinci günün sonunda sağlık durumlarının gayet iyi durumda olduğunu söyledi. Aynı anda çift kol ve bacak nakli olan Kavdır’ın nakil bacağını almak zorunda kaldıklarını aktaran Prof.Dr. Ömer Özkan, şunları söyledi:

"Hastanın sağlığı açısından bize geldiğinden fazlasını vermeyi taahhüt ediyoruz. Ama bir dokuyu tutturalım derken hayati riske atmamak lazım. Onun için bu dönem önemli, onu feda ettik. Bir dolaşım problemi yaşandı. Bu dokuyla veya damarlarla ilgili olabilir. Hastaya daha fazla yük vermemek içi bacağını ampute etmek zorunda kaldık. Diğer sistemleri açısından bir sorunu yok."
Bacak naklinin kol nakli gerçekleştirildiği için yapıldığını, protez gibi araçlarla bu yoksunluğun telafi edilebileceğini kaydeden Prof.Dr. Ömer Özkan, hastanın ailesinin de zorlamamayı önerdiğini söyledi.

İKİ HASTA DA YARIN UYANDIRILACAK

Cerrahi problemleri genellikle ilk 10 gün içinde gördüklerini aktaran Prof.Dr. Özkan, iki hastanın da şu an uyutulduğunu belirterek, "Uyuması bizi biraz rahatlatıyor. İnşallah yarın her iki hastamızı da uyandırmayı planlıyoruz" dedi. 10 gün boyunca her iki hasta için çok önemli riskler olduğunu, bunlara hazırlıklı olunması gerektiğini kaydeden Prof.Dr. Ömer Özkan, kol nakli olan Atilla Kavdır’da olası riskler karşısında geri döndürmek kolayken aynı sözleri yüz nakli olan Acar için söyleyemeyeceğini kaydetti.

Yüz nakli olan Uğur Acar’ın şu ana kadar en ufak problemi olmadığını kaydeden Prof.Dr. Özkan, "Enfeksiyon problemi çok fazla olabilir. Bir de doku olduğundan alternatifin çok fazla yok. Yüz naklinde eskiye döndürmek hemen hemen imkansız" dedi. Prof.Dr. Özkan, böylesi bir durum karşısında ya vücudun farkı yerlerinden doku nakli ya da acil bir yeni verici bulunması gerektiğini dile getirdi.
Hastalarının yoğun bakımda tutuduğunu ve ailelerine gösterilmediğini de sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ömer Özkan, "Aslında görebilirler, ama biz çok yoğun çalışıyoruz. Çalışmayı engellememesi açısından böyle bir tercih yaptık" dedi.

KARDEŞİNİN YENİ YÜZÜNÜ GAZETEDE GÖRDÜ

Türkiye’nin ilk yüz nakli olan hastası 19 yaşındaki Uğur Acar’ın ağabeyi 38 yaşındaki Mustafa Acar, kardeşinin yeni yüzünü ilk kez gazetede gördüğünü söyledi. Mustafa Acar, henüz 40 günlük bir bebekken üzerine soba düşmesi sonucunda yüzünde ağır yanıklar oluşan kardeşiyle bebekliklerinde neredeyse ikiz kadar benzediklerini belirtti. Ameliyatın ardından sadece dayıları Yusuf İnce’nin, Uğur Acar’ın yanına girdiğini belirten Mustafa Acar, "Durumunun iyi olduğunu öğrenince rahatladım" dedi.
Kardeşinin ilkokul 5’inci sınıfa kadar gidebildiğini, arkadaşlarının kendisinden korkması yüzünden okulu bıraktığını anlatan Acar, "Toplum içine çıkamıyordu. Çocuklar korkuyordu. İnşallah yeni yüzüne alışınca okula dışarıdan devam eder, iyi olur" dedi. Kardeşinin ameliyata yalnız geldiğini sözlerine ekleyen Mustafa Acar, "Yeni yüzünü şu an gazetelerden görüyorum" dedi.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Ömer Özkan,"Hastaya yük olmaması için bacağı almak zorunda kaldık" dedi.

Ameliyatların ikinci gününde AÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi ve Estetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, hastane bahçesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Özkan, bir ameliyatta ertesi günü birinci gün saydıklarını belirterek şöyle konuştu: "Bugün birinci gün. Her iki hasta birinci gününde sağlıklı durumda. Yüz nakli hastamızın en ufak problemi yok. Takip ediyoruz. Cerrahi sonrası sorun var mı diye. Kol ve bacak nakli yapılan hastamızda dolaşım problemi yaşandı. Kollarda sorun yok. Hastaya yük vermemek için bacağı aldık. Diğer hastada sorun yok. Bacağı aldık. Burada önemli olan hastanın sağlık durumudur. Bacağı feda ettik. Ama diğer bulgular normal. Kol çok önemli onu korumaya çalışıyoruz. Kol nakli olmasa tek başına

bacak nakli yapılmazdı. Doku nedeniyle vücuda daha fazla yük vermemek için bacağı ampute etmek zorunda kaldık. Zorlanılsa belki de devam edilebilirdi. Ama zorlamamak gerekirdi. Hastamızın diğer sistemlerini korumak açısından bacağı aldık. Uyutulduğu için kendisinin haberi yok. Yarın her iki hastanın ailesini yanına alacağız."

YÜZ NAKLİNDE SIKINTI YOK

İlk 10 günün riskli dönem olduğunu anlatan Özkan, sözlerine şöyle devam etti: "Hastaları kontrol altında tutuyoruz. Bu da testlerle oluyor. Bugün her iki hastamızda uyuyor, yarın uyandıracağız. Rutin kontrol uyguluyoruz. Bu ameliyatlar zaten zor ameliyatlardır. Yüzde önemli problemler olabilir. 10 gün boyunca olan gelişmelerin önemli olduğunu söylemiştim. Yüz naklinde bir problem yaşarsak gerçekten sıkıntı olur. Enfeksiyon problemi olabilir. Kol, bacakta dokuyu geri alırsınız ama yüzde dokuyu almak

gerçekten sıkıntılı olur." Bu arada iki kol ve bir bacak nakli yapılan 34 yaşındaki Atilla

Kavdır'ın annesi Ayşe Kavdır'ın, oğluna nakledilen bacağın uyum sağlamaması nedeniyle alınması üzerine gözyaşlarına boğulduğu öğrenildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler