HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Twitter ve Facebook neden yavaşladı?' Sorusunun yanıtı

Ankara'daki patlamanın ardından Facebook ve Twitter'a giremedi. Kullanıcılar, Twitter engellendi mi?, Facebook neden açılmıyor? gibi sorulara yanıt aradılar. Uzmanlar konuyla ilgili açıklama yaptı.

'Twitter ve Facebook neden yavaşladı?' Sorusunun yanıtı

Ankara'da patlama meydana geldi. Ankara'daki patlama ''Emek, barış, demokrasi'' mitinginin toplanma yeri olan Ankara Tren Garı'nda yaşandı. Patlamalar sonrasında son belirlemelere göre 97 kişinin öldüğü 65'i yoğun bakımda olmak üzere, 19 hastanede 160 vatandaşın da yaralandığı açıklandı. Yaşanan bu üzücü gelişme sosyal medyanın gündemine oturdu. Pek çok kullanıcıdan Twitter ve Facebook aracılığıyla tepki mesajları geldi. Ancak kullanıcılar Facebook ve Twitter'a bir süre sağlıklı erişim sağlayamadı. Bu durum akıllara Twitter engellendi mi?, Facebook neden açılmıyor? VPN ile giriş nasıl yapılır? Sorularını getirdi. Diğer sosyal medya araçlarında da 'Facebook ve Twitter engeli' iddiası büyük ses getirdi.

Twitter engeli ile ilgili henüz resmi bir açıklama gelmezken, sosyal medya kullanıcıları “#twitterblockinturkey ” ‘#TwitterTürkiyedeyasaklandı’ etiketlerini kullanarak şikayetlerini bildirdi. Özellikle mobil telefonlardan ziyade web üzerinden girilmesi şu dakikalarda güçleşen Twitter'ın engellenip engellenmediği konusunda açıklama yapıldı. Erişim Sağlayıcıları Birliği (ESB) Genel Sekreteri Bülent Kent, sosyal paylaşım sitesi Twitter ve Facebook'un kapatılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi.

Kent, açıklamada, Ankara'daki patlamaya ilişkin görüntülerin Twitter ve Facebook'tan çıkartılmasıyla ilgili herhangi bir mahkeme kararının bulunmadığını söyledi. Bu çervede Kent, Twitter ve Facebook'un kapatılması gibi bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti.

BOĞAZ SIKMAK

Ancak uzmanlar, bu işleme, “throttling” yani Türkçe ifadesi ile boğazını sıkmak/kesmek adı verildiğini belirtirken olayın olduğu gün sosyal medyaya ulaşımda sorun yaşanmasını otoyol örneğiyle anlatıyor. Buna göre söz konusu sitelere açılan otoyol şeritlerinin sayısı, erişimi yavaşlatmak ya da engellemek için azaltılıyor. Normalde, 5 şeritli olan yol 1’e düşürülüyor. Abone, şerit ya da bant sayısı ciddi biçimde azaltıldığı için siteye giremiyor.

TWİTTER VE FACEBOOK YAVAŞLADI

Sosyal medya uzmanı ve bilişim avukatı Serhat Koç, sitelerin teknik olarak yavaşlatılabildiğini belirterek, “İnternet sağlayıcılarında, her siteye ait çok sayıda IP havuzu var. Bu havuzdaki IP’lerin bant genişliği düşürülebilir. Nedeni politik ya da ticari olabilir. Türkiye’de bu konuda yasal bir düzenleme yok. Yavaşlatma yapılan şirket bu konuda hakkını arayabilir” dedi.

‘HIZLI GİDİŞE ENGEL’

Alternatif Bilişim Derneği Üyesi Barış Büyükakyol da Türkiye’de Twitter ve Facebook gibi her internet sitesinin kullandığı bir bant genişliği olduğunu belirterek, “Bu bant genişliği birkaç tuşluk işlemle daraltılabilir. Bunu daraltırsanız, geçebilecek veri hacmi düşerek site yavaşlar. Buradaki daraltmaya da ‘throttling’ işlemi denir. Yani Twitter’ın kendi ana sunucusuna giden otoyolun şeritleri kapatılıyor. Yoldan hızlı gidilmiyor” dedi.

SURUÇ PATLAMASINDA DA ENGELLENMİŞTİ

Twitter'a Nisan ayında Şehit savcı Mehmet Selim Kiraz'ın görüntüleri nedeniyle de erişim yasağı getirilmişti. Suruç saldırısı sonrası alınan yayın yasağı çerçevesinde Twitter erişime kapatılmıştı. Mikro blog sitesinin bu görüntüleri siteden kaldırmasının ardından Twitter yeniden erişime açılmıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler