İSTANBUL (İHA) - İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümü tarafından Türkiye'de üretilen ilk uydu "İTÜpSAT" başarıyla fırlatıldı. Yörüngeye yerleşen uydu ile ilk haberleşme sağlanırken, Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Ünal, uydunun çekeceği ilk fotoğrafların bir hafta içerisinde kendilerine ulaşacağını kaydetti.
Türkiye'nin ilk küp uydusu, bugün Türkiye saatiyle 9.21 de fırlatıldı. Hindistan Uzay Araştırmaları Kurumu (ISRO) tarafından PSLV C-14 roketi ile fırlatılan uydu, 20 dakika sonra yerden 720 km yüksekteki yörüngesine yerleştirildi. Toplam kütlesi 1 kg ve boyutları 10x10x10cm olan uydu bir VGA kameraya ek olarak sıcaklık, ivmelenme ve manyetik alan ölçümü yapan duyargalara sahip. Uydu bilgisayarı tarafından kaydedilen sıcaklık, ivmelenme ve diğer bilgiler de yer istasyonuna düzenli olarak aktarılacak.
İTÜpSAT'ın bir öğrenci projesi olduğunu vurgulayan Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Ünal, "Bugün sabah 09.21'de Hindistan'dan uzaya gönderildi. Kutupsal bir yörüngeye oturtuldu. Öğlen üzeri de ilk sinyalini aldık. Tasarımı ile, bir araya getirilmesi ile her şeyi üniversitemizde gerçekleştirildi. Bazı bilişimler satın alındı. Üstündeki güneş panelleri gibi" dedi.
Prof. Dr. Fevzi Ünal, projeye 2006 yılında başlandığını ifade ederek, "2006 yılından itibaren 15 kadar araştırma görevlisi yoğun çaba sarf etti. Ayrıca Uzay Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimiz bu projeye önemli bir destek verdi. Kolektif bir ürün olarak ortaya çıktı. Sadece bizim fakültemiz değil, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin diğer fakültelerinden de destek aldık. Makine Mühendisliği'nde titreşim testleri yapıldı. Elektrik ve Elektronik Fakültemizden anten konusunda önemli bilgiler aldık. Uydumuz
birkaç hafta içinde fotoğraf almaya başlayacak. Şuanda aldığımız tek şey sinyalidir. Uydunun uzayda 6 ay kalmasını planlıyoruz. Ama şartlara bağlı, daha fazla da kalabilir" şeklinde konuştu.