HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Vergide ak bir sayfa açmalı"

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, vergi mevzuatında "Ak bir sayfa" açılması gerektiğini belirterek, mali miladın vergi mevzuatında yapılacak yeni düzenlemelerle birlikte yürürlüğe girmesi gerektiğini söyledi.

"Vergide ak bir sayfa açmalı"

İSMMMO Başkanı Arıkan, AK Parti ekonomi kurmaylarının, mali milat uygulamasının kaldırılacağı yolunda açıklamalarla ilgili değerlendirmesinde, "İş dünyasında, nereden buldun konusunda bir tedirginlik olduğunu biliyoruz. Eğer mali milat, gerekli altyapı çalışmaları tamamlanıp yürürlüğe girerse, Türkiye'de kayıt içinde çalışıp vergisini ödeyen herkes bundan mutlu olur" dedi.

İSMMMO olarak sayısız kez bir beyaz sayfa açılmasını talep ettiklerini belirten Yahya Arıkan, alınması gereken önlemler konusunda, "Yastık altında ve yurt dışındaki servetler resmileştirilmeli ve bundan hiçbir vergi alınmamalıdır. Kayıt dışındaki stok ve demirbaşlar resmileştirilmeli ve bu işlem sırasında vergi alınmamalıdır. Enflasyon tek haneye ininceye kadar enflasyon muhasebesi uygulanmalıdır. Gerçekte indirilmesi gereken, ancak kanunen kabul edilmeyen giderler olarak tanımlanan giderler, ekonomik gerçeklerle bağdaşacak şekilde yeniden düzenlenmelidir. Geçmişe dönük güvence verilmelidir. Geçmişin hiçbir şekilde incelenmeyeceği ve bugüne kadar elde edilen servetin kaynağının sorulmayacağı yasa ile güvence altına alınmalıdır" şeklinde tavsiyelerde bulundu.

"TEŞVİK ETMELİ"

Devlet muhasebe sisteminde, ödeme sisteminden tahakkuk sistemine geçilmesi gerektiğini hatırlatan Arıkan, "Naylon faturanın önlenebilmesi için faturalar elektronik ortamda düzenlenmelidir. Vergi sistemi vergi adaletini gözetmek suretiyle üretim ve istihdamı engellemeyecek hatta teşvik edecek tarzda oluşturulmalıdır. Yatırım indiriminden stopaj alınmamalıdır. Vergi kimlik numarasının vatandaşlık numarasına dönüştürülmesi sağlanmalıdır" dedi.

Nakit harcamalara sınır getirilmesinin önemine değinen Yaman Arıkan, "Örneğin 500 milyon TL'nin üzerindeki tüm harcamalar kredi kartı, çek, banka ve finans kurumları aracılığı ile olmalıdır. Ekonomide kullanılan belgeler nama yazılı hale getirilmelidir. Kurum kazançlarının vergilendirilmesinde gelir ve kurumlar vergisi arasındaki entegrasyon tam olarak sağlanmalı; kurumlaşmayı özendirici hükümler getirilmelidir. Reşit olan herkes yıllık beyanname vermelidir" diye konuştu.

"NAKİT ÖDENMELİ"

Menkul sermaye iratlarının vergilendirilmesine ilişkin düzenlemelerde istikrarın sağlanmasının şart olduğuna işaret eden Yahya Arıkan, "Tahsil edilen KDV'den, alışların KDV'si indirildikten sonra devir KDV oluşuyorsa bu tutar o ay ilgili firmaya nakit olarak ödenmelidir. Vergi, SSK oran ve primleri azaltılmalı, asgari ücretle SSK taban ve tavan çelişkisi düzeltilmelidir. Hayat standardı esası geri getirilmemelidir. Kurumlarda geçici vergi oranı yüzde 15'e indirilmelidir. Fon payı uygulaması kaldırılmalıdır. İşlem vergilerinin oranları düşürülmeli ve bir tavan getirilmelidir" dedi.

Banka ve sigorta muamelelerinin KDV kapsamına alınmasının da gerekli olduğunu belirten Yahya Arıkan, tavsiyelerini şöyle tamamladı:

"Kayıt dışı ekonominin en önemli denetçileri olan ücretlilerin vergi iadesi sisteminden vazgeçilmemelidir. Türk Vergi Sistemi, hukukun üstünlüğünü ve kişi haklarının esas alan, hakkaniyet ilkelerine riayet eden bir yapıya kavuşturulmalıdır. Vergi kanunları arasında paralellik ve bütünlük sağlanmalıdır. Vergi konusunda yapılacak yasal düzenlemelerde toplumsal uzlaşmanın aranması ilke olarak benimsenmelidir."

İHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler