HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Verhougen'in demeci zamansız oldu"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Gunter Verheugen'in açıklamalarını son derece zamansız bulduğunu, ancak Avrupalı yetkililerle yapacağı görüşmelerde Türkiye'nin güçlü iradesi sonucunda aldığı kararların karşılığını isteyeceğini söyledi.

"Verhougen'in demeci zamansız oldu"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, dış politikadaki gelişmeleri NTV televizyonuna değerlendirdi. Başbakan Yardımcısı Gürel, AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Gunter Verheugen'in açıklamaları ile ilgili olarak, "Verheugen'ın bu demeci ya da düşüncesi son derece zamansız oldu. Bunun Türkiye'deki yansımaları ters oldu. Bizim AB konusunda çok kararlı adımlarımız var. Bunlar TBMM'ye Türk halkının iradesinin yansıması idi.

Dolayısıyla güçlü bir siyasal irade bu. Avrupa Birliği'ndeki (AB) bir memurun Türkiye'nin yaptıkları 'yeterli değildir' şeklindeki değerlendirmesini yanlış buluyorum" dedi.
Başbakan Yardımcısı Gürel, yarından itibaren önce Strazbourg'a sonra Brüksel'e gidip, sonra da Birleşmiş Milletler'deki (BM) yetkililerle konuşup, onun ardından Kopenhag ve Paris'te dışişleri bakanları ile görüşerek Türkiye'nin konumunu anlatacağını söyledi. Türkiye'nin attığı adımlardan sonra AB'den benzer bir siyasal irade beklediklerini ifade eden Başbakan Yardımcısı Gürel, "AB ile biz kurduğumuz ve ilerlettiğimiz ilişkilerde üstümüze düşeni yaptık. AB uygulamaya bakılır diyorsa, ne kadar sürece uygulamaya bakacak? Dolayısıyla biz irademizi ortaya koyduk, yasaları TBMM'den geçirdik. Ayrıca İş Güvencesi Yasası'nı da geçirdik" diye konuştu.

KIBRIS SORUNU Başbakan'ın yayınladığı genelge uyarınca bütün bakanlıkların AB yasalarının uygulanması için hazırlıklarının devam ettiğini kaydeden Başbakan Yardımcısı Gürel, "Verheugen öyle söyledi diye değil, biz herhangi bir yasanın mümkün olan en kısa sürede hayata geçirilmesini istiyoruz. Bundan kuşku duymamak gerek" dedi.
Kıbrıs konusunun kırılma noktası olmasına ihtimal vermediğini de söyleyen Gürel, "Biz en başından itibaren 'Türkiye'nin AB ilişkilerini ilerletmesi ile Kıbrıs konusu arasında bir bağlantı yoktur' dedik. Bu ikisi ayrı konulardır. Dolayısıyla bizim tutumuzu değiştirmemiz ya da konuya başka bir açıdan bakmamız mümkün değildir. Türkiye'nin AB üyeliğinde Kıbrıs konusunu ortaya koymak yakışıksız bir davranış olur. Ama tabi ki her şey olabilir. AB'nin Kıbrıs konusunda yanlış adımlar atması halinde ne yapacağımızı söyledik. AB sonunda yanlış bir karar verip Kıbrıs'taki bölünmüşlüğü pekiştirirse o zaman biz de ona göre davranacağız" değerlendirmesinde bulundu.

TÜRKİYE'YE TARİH VERİLMESİNDE ABD'NİN ETKİSİ Başbakan Yardımcısı Gürel, Kıbrıs konusuna en gerçekçi yaklaşan tarafın ABD olduğunu, çünkü ABD'nin doğrudan doğruya Kıbrıs'la bir bağlantısı olmadığını kaydetti. AB'nin Kıbrıs'la ilgili kritik kararına yaklaşıldıkça adadaki gerçeklerin farkına varıldığını belirten Gürel, ABD'nin Kıbrıs gerçeğinin herkesten önce farkına vardığını vurguladı.
Gürel, bu işaretlerin Türkiye'ye bir tarih verilmesi konusunda yarar sağlayıp sağlayamayacağı konusunda bir karar veremediğini, ancak asıl sorunun AB tarafında olduğunu işaret etti. ABD'nin Kıbrıs'taki gerçekler üzerinde kalıcı etkisinin görülmesi halinde AB'nin de siyasal iradesini buna göre belirleyeceğini söyledi. Gürel, ayrıca ABD veya üçüncü tarafların etkili olacağını, ancak belirleyici olmayacağını ifade etti. Gürel, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde çok kritik bir döneme girdiğini, AB tarafının Türkiye'yi bir içtenlik sınavına tabi tuttuğunu kaydetti.

BARZANİ'NİN AÇIKLAMALARI
Gürel, Barzani'nin Türk askerlerinin Irak'tan çekilmesi ile ilgili olarak da şunları kaydetti:
"Ben şu dönemde herkesin belirli bir beklenti içerisinde bir şeyler olursa benim de sözüm duyulmuş olsun kaygısı ile bazı şeyleri söylemeye çalıştığını düşünüyorum. Ama bu gösteriş de Türkiye'nin gözünde makbul bir gösteriş değil. 90'dan itibaren Kuzey Irak'ta bir otorite boşluğu çıktı. Biz oradaki insanların güvenliğine katkıda bulunmak için Kuzey Irak'a gittik. O dönemde ciddi insani sorunlar çıktı. Biz onun için Kuzey Irak'la ilgilenmeye başladık. Bizim ilgimiz onlar için son derece yararlı oldu ama bundan sonrası için Kuzey Irak'ta ayrı bir devletin ortaya çıkması bizim kabul edebileceğimiz bir şey değil."
Gürel, Türkmenler konusunda ise "Türkmenlerin Irak'taki öteki insanlar gibi eşit haklara sahip olmasını istiyoruz. Bunun için Irak'ın toprak bütünlüğünü sarsacak bir tutuma da sıcak bakmıyoruz" diye konuştu.

OLASI BİR IRAK OPERASYONU
IKYB Başkanı Celal Talabani'nin, "ABD'nin olası bir Irak operasyonunda Türkiye'nin yer almayacağına dair bir garanti aldıkları" şeklindeki açıklamalarını da değerlendiren Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Şükrü Sina Gürel, "Böyle bir şey yok. Biz, ne ABD'nin Irak'la ilgili hangi adımı ne zaman atabileceği konusunda haberdarız, ne de bizden bu konuda bir istekleri var. Dolayısıyla şimdi böyle konuşup bir takım sözler vermek doğru değil" dedi.

Irak'a ikinci bir sınır kapısının da gündemde olduğunu vurgulayan Gürel, bu dönemde her şeyi yeniden gözden geçireceklerini, aynı zamanda ticaretin de arttırılması gerektiğini kaydetti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler