İçindeki 22 ayrı zararlı kimyasal madde nedeniyle Avrupa Birliği ülkelerinde 1 Aralık 2006 tarihinden itibaren satışı yasaklanan saç boyalarının, Türkiye pazarına yönlendirildiği öne sürüldü.
Türkiye'deki saç boyası pazarının önemli bölümünü elinde bulunduran markaların Adana Bölge Distribütörü İsmail Rasim İzlemek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AB'ye aday ülke Türkiye'de uyum çalışmaları kapsamında birçok yasa ve yönetmelik çıkarıldığını, bu nedenle saç boyasında da AB'deki yasaklamanın Türkiye'de de olması gerektiğini savundu.
AB ülkelerinde 1 Aralık 2006 tarihinden itibaren, içindeki 22 ayrı kimyasal madde nedeniyle yasaklanan saç boyalarının, Türkiye pazarına yönlendirildiğini iddia eden İzlemek, "Önlem alınmaması durumunda Türkiye, AB'nin kozmetik çöplüğü olur" dedi.
İzlemek, marka olmuş birçok kozmetik firmasının saç boyalarının formülünü değiştirdiğini, bu konudaki en önemli adımın İtalyan bir firmadan geldiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Kar arzusuyla zararlı oldukları bilimsel olarak kanıtlanmış ürünleri Türkiye pazarından çıkarmalıyız. Bunun yerine saç boyası formülünü kişiye zarar vermeyecek şekilde hazırlayan ve bu da bilimsel olarak kanıtlanan firmaların ürünlerine yönelmeliyiz. Bazı distribütörler bunu yapıyor ancak, kar marjı nedeniyle bu ürünlerin ithalatını yapanlar da oldukça fazla."
İzlemek, AB komisyonunun geçen temmuz ayında aldığı kararda, üretiminde kullanılan 22 kimyasal madde nedeniyle, söz konusu ürünlerin mesane kanserine bile yol açtığının vurgulandığını ifade ederek, şunları kaydetti: "Saç boyalarının üretiminde 1 Aralıktan itibaren kullanılamayacak kimyasal maddeler arasında hydroksindole, solvent kırmızı 1, portakal asidi 24, kırmızı asit 73, diaminobenzoic asit, methoksi, siklopentil, chloro 2 ve aminofenol gibi çeşitli kimyasal maddeler bulunuyor."
İzlemek, AB'de kozmetik sektörünün yüzde 8'ini oluşturan saç boyası pazarının yıllık büyüklüğünün 2.5 milyar avroyu bulduğunu, bu ülkelerde kadınların yüzde 60, erkeklerin ise yüzde 10'unun saçını boyadığını ifade ederek, "Türkiye'de bu konuda yapılmış bir istatistik bulunmamakla birlikte kadınlar ve erkeklerde kozmetik kullanımı hızla yaygınlaşıyor. Bu nedenle, AB ülkeleri Türkiye'yi kozmetikte dev bir pazar olarak görüyor" dedi.