Symantec, arkasında devlet desteği olduğuna inanılan çok gelişmiş yeni bir casus yazılım tespit edildiğini açıkladı. Regin adı verilen kötü amaçlı yazılım yeni ortaya çıksa da, küresel alanda belli hedeflere yönelik olarak altı yıla yakın bir süredir kullanıldığına inanılıyor.
Regin, bir bilgisayara bulaştıktan sonra ekran görüntüleri alabiliyor, şifreleri ele geçiriyor ve silinmiş olan dosyaları geri yükleyebiliyor.
Symantec, daha birçok casusluk eylemi gerçekleştirebilen Regin'in Rusya, Suudi Arabistan ve İrlanda'da tespit edildiğini açıkladı. Regin'in ağırlıklı olarak devlet kurumlarını, şirketleri ve bireyleri hedef aldığı belirtildi.
'Arkasında bir devlet var'
Güvenlik uzmanları, Regin'in oldukça gelişmiş bir casusluk yazılımı olduğunu ve bir hacker veya siber örgüt tarafından değil, devlet desteğiyle geliştirildiğine inanıyor.
Uzmanlar, Regin'in geliştirilmesinin aylar, hatta yıllar sürmüş olabileceğini, kötü amaçlı yazılımı kullananların izlerini saklamak için de büyük çaba sarf ettiğini ifade etti.
Symantec güvenlik uzmanlarından Sian John, 'Regin'in gelişmişlik seviyesi ve süresinin Batılı bir devletten kaynaklandığına işaret ettiğini' belirtti.
BBC'nin haberine göre, Regin ile İran'ın nükleer tesislerine saldırı için hazırlanan Stuxnet arasında da benzerlikler bulunuyor. Ancak Stuxnet'in amacı nükleer tesislerdeki donanımlara zarar vermek iken, Regin bilgi çalmaya odaklanıyor.
Kaynak: Al Jazeera