HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yolcu ishalini hafife almayın

Uzmanlar, özellikle yazın tatile gidenleri, yolculuklarda görülen "yolcu ishali"ne karşı uyardı. Hastalığın tatile çıkanların yüzde 40'nda görüldüğünü belirten uzmanlar, kronik hastalığı olanlarda, yaşlılarda, bağışıklığı azalmış kişilerde ve çocuklarda daha şiddetli seyrettiğini ve etkin bir tedavi uygulanmadığı taktirde ölümcül bile olabildiğine dikkat çekti.

Yolcu ishalini hafife almayın

Yazın özelikle tatil yerlerinde ve yolculuklarda temiz ve sağlık koşullarına uygun yiyeceklerin seçilmesi, tatilde yolcu ishaline yakalanmayı önlediği kaydedildi. Ancak iklim, değişen yemek alışkanlıkları, olanak ve standartlardaki farklılıklar sonucunda tatil aylarında gidilen değişik yörelerde ishale yakalanılabildiği belirtildi.

Uzmanlar, yazın sık görülen yolcu ishalinin, günde on kereye kadar tuvalete gitmeyi gerektirse de dışkıda kan veya sümük olmadığını belirtti. Bu tip ishallerin genellikle 3-5 gün içinde sonlandığını, seyrek olarak 2-3 hafta kadar devam edebildiğini de ifade eden uzmanlar, yazın yenilen besinlerin sağlık koşullarına uygun olmasının önemli bir konu olduğunun altını çizdi.

Yolcu ishalinin genelde tatile çıkanların yüzde 40'ında görülen bir durum olduğu da belirtilirken, bünyesi hassas olan kişilerde bazen birkaç saat içinde başlayabildiği kaydedildi. Kronik hastalığı olanlarda, yaşlılarda, bağışıklığı azalmış kişilerde ve çocuklarda ishalin daha şiddetli seyrettiği kaydedilirken, etkin bir tedavi uygulanmadığı takdirde ölümcül bile olabildiği belirtildi.

TAVSİYELER Uzmanlar, alınan besinlerin yanı sıra kullanılan tuvaletlerin temiz olamamasının da bu tip hastalıklara neden olduğunu belirterek, ishal riskini en aza indirmenin, basit önlemlerle mümkün olacağını belirtti. Bunun için salata, soyulmamış sebze ve meyve, uygun koşullarda saklanmamış su ve süt, içme suyu dışındaki sulardan yapılmış buz, kaymak, dondurma, yemek sosları ve satıcılar tarafından açıkta satılan yiyeceklerin rasgele tüketilmemesi gerektiği belirtilirken, her şeye rağmen güvenle yenebilecek besinler bulunamazsa, aç kalmak yerine bu besinlerden az miktarda tüketilmesinin hastalık riskini azaltacağı kaydediliyor. Tüketilecek en uygun yiyeceklerin ise iyi pişirilmiş olanlar ve servisi sıcak olarak yapılanlar olduğu kaydediliyor. Uzmanlara göre, şişe suları, karbonatlı içecekler, ayran, çay ve kahve en uygun içecekler. İshalde sık ve sulu dışkılamayla birlikte karın ağrısı, bulantı, kusma, karında guruldama, gaz, şişkinlik gibi belirtiler görülebildiğini ifade eden uzmanlar, şiddetli ishalin, aşırı sıvı ve tuz kaybı sonucunda tansiyon düşmesine ve halsizliğe yol açabileceğini, ateşin az ya da çok yükselebileceğine işaret ediyorlar. Belirtilerin ağır olduğu durumlarda da mutlaka bir sağlık merkezine başvurulması gerektiği vurgulanıyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler