HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çipras'tan darbeci askerlerin iadesine ilişkin son dakika açıklama

Başbakan Binali Yıldırım, Yunanistan'a gerçekleştirdiği resmi temaslar kapsamında ülkenin Başbakanı Aleksis Çipras ile ortak basın toplantısında açıklama yaptı. Çipras, gazetecilerin kendisine 'darbeci askerlerin Türkiye'ye iade edilmemesine ilişkin' soruya, "Mahkeme kararına saygı duymalıyız" diye cevap verdi. Yıldırım ise Çipras'ın açıklamasına ilişkin Darbeciler, Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere darbe vurmasın" yorumunda bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım ile Yunanistan Başbakanı Çipras, Atina'da ortak basın toplantısı düzenledi.

MAHKEME KARARLARINA SAYGI DUYMAK DURUMUNDAYIZ

Toplantıda Yunanistan'a sığınan darbeci teröristlerin sorulması üzerine konuşan Çipras, şunları söyledi: "Yunanistan'da adalet ve yönetim arasında büyük bir ayrım söz konusu. Biz mahkeme kararlarına saygı göstermek durumundayız. Yunanistan yargısı bir karar verdi ve bu karara saygı göstermek durumundayız.

ORTADA BİR KRİZ YOK

Süreç henüz tamamlanmadı. Şunu açık bir şekilde söyleyebilirim; söz konusu taleple ilgili bir kriz ortada yoktur. Biz bu girişimden hemen sonra darbecilerin karşısında tavır aldık ve büyük bir sorumlulukla hareket ederek darbecilerin ülkemizde kabul görecek kişiler olmadığını söyledik."

YILDIRIM: "DARBECİLER İLİŞKİLERE DARBE VURMASIN"

Başbakan Yıldırım, ise darbecilerin iadesiyle ilgili "Yargı ile hukuk işleri her ülkede ayrıdır. Fakat, Türkiye gerçekten zor günler geçirdi. Darbeciler, Yunanistan ile Türkiye arasındaki ilişkilere darbe vurmasın" dedi.

15 Temmuz'da FETÖ'nün milletin iradesine el koymak istediği kanlı darbe girişiminden sonra Yunanistan'a kaçan 8 darbeci teröristin iadesi, Yunan yargısı tarafından reddedilmişti.

Başbakan Binali Yıldırım, Yunanistan'ın sekiz askerin iadesini geçtiğimiz ay reddetmesi konusunda hukukun verdiği karara saygılı olduklarını ancak Türkiye'ye açık darbe yapanların ülkelerine iade edilmesini istediklerini söyledi.

Yıldırım, darbecilerin Türkiye-Yunanistan ilişkilerine darbe vurmamasını arzuladıklarını da dile getirdi.

Askerler, Türkiye'de geçtiğimiz yıl Temmuz ayında gerçekleşen başarısız darbe girişimine destek vermekle suçlanıyor.

Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın askerleri iade etmeme kararının, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkileri ve müşterek çalışmaları etkileyeceğini duyurmuştu.

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile yeni bir vizyonla yeni bir başlangıç yapmak istediğini belirten Yıldırım şöyle konuştu:

"AB, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası olumsuz bir tutum içerisine girdi. Bunun ilişkimize katkısı yok. Bunlar geride kaldı.. Mülteci göçü anlaşmasında ana karadan adalara geçişi önemli ölçüde kontrol altına aldık. Önemli başarı sağladık."

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB üyelik sürecini karşılıklı saygı ve eşitlik çerçevesinde sürdürmek istediğini dile getirmişti.

Türkiye-AB ilişkileri, Nisan ayında Türkiye'de yapılan referandum öncesi, bazı AB ülkelerinin Türk bakanların kendi topraklarındaki propaganda faaliyetlerini engellemesiyle gerilmişti.

Yıldırım AB ile mülteci anlaşmasının geleceğiyle ilgili de, "Temennimiz anlaşmanın geri kalan kısımlarının da uygulamaya konması.. AB'nin geçen yıl Türkiye'ye söz verdiği vize serbestisinin hayata geçmesi için şartlar müsaittir. AB ile ilişkilerde yeni boyut için buna öncelik verilerek işe başlanabilir" diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl Mart ayında AB ile yapılan mülteci anlaşmasına göre, Türkiye, Yunanistan'a ulaşan mülteci ve göçmenleri Türkiye'ye geri almayı taahhüt etmişti. Anlaşma ayrıca AB üyelik müzakerelerinin hızlandırılması ve Türk vatandaşları için Schengen bölgesinde vizesiz seyahati de öngörüyordu.

KIBRIS'TA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI

Kıbrıs'ta çözümün adada yaşayan Türk ve Rum toplumunun gelecekteki güvenliğini de teminat altına alması gerektiğini belirten Yıldırım şöyle devam etti:

"AB-Türkiye ve AB-Birleşik Kıbrıs ilişkileri bakımından çözümün gereken garantileri içermesi gerekiyor.. Geçmişten kaynaklanan garantör konumumuzla, Yunanistan ve Türkiye, Kıbrıs müzakerelerinin çözümünün başarıya ulaşması için gerekli her türlü katkıyı vermeye karar verdik."

Yıldırım, Ege'de yapılan hava ihlalleri ile ilgili bir soru üzerine de, "Ege'de ihlalleri Yunanistan'la karşılıklı olarak asgari düzeye indirmeyi ve bunu tırmandırmamayı amaçlıyoruz."


En Çok Aranan Haberler