HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Die Welt: Türkiye, Avusturya’nın NATO işbirliği programlarından çıkartılmasını istiyor

Alman Die Welt gazetesi, Türkiye'nin Avusturya'yı NATO işbirliği programlarından çıkartmak istediğini öne sürdü. Türkiye'nin vetosu nedeniyle Avusturya askerlerinin gelecekte üye ülkelerle ortak askeri eğitim yapamayabileceğine dikkat çeken gazete, Ankara'nın Avusturya'nın bütün önemli NATO işbirliği programlarından çıkartılmasını istediğini iddia etti.

Die Welt: Türkiye, Avusturya’nın NATO işbirliği programlarından çıkartılmasını istiyor

Die Welt üst düzey NATO diplomatlarına dayandırdığı haberinde, Türkiye'nin perşembe günü yapılacak zirve öncesinde Avusturya'nın izole edilmesi yönünde bir karar çıkmasını sağlayabileceğini yazdı.

Gazete, Türkiye'nin bu yönde bir karar çıkmasını Avusturya'nın AB üyelik görüşmelerinin durdurulmasını istemesi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik söylemler nedeniyle istediğini öne sürdü.

'HEPSİNDEN ÇIKARMAK İSTİYOR'

Alman basını ise Türkiye'nin Avusturya'yı önemli ortak eğitim programlarının hepsinden çıkarmak istediğini yazdı. Bu şekilde Avusturya'nın NATO üyesi ülkeleriyle ortak askeri eğitim yapmasının engellenmek istendiği beliritliyor. Türkiye, NATO üyesi olmayan Avusturya'nın eğitim programına katılmasını bloke ediyordu.

NATO üyesi olmayan ancak üye ülkelerle partnerlik yapan Avusturya, önce Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik müzakerelerinin durdurulmasını istemiş, ardından iktidar üyelerinin ülkede referandum toplantıları düzenlemesine karşı çıkmıştı. İki ülke arasındaki diplomatik kriz, Türkiye’nin NATO partneri Avusturya’yla ortak çalışmayı durdurduğunu açıklamasıyla tırmanmıştı.

AVUSTURYA SAVUNMA BAKANI: TÜRKİYE'NİN TUTUMU SORUMSUZCA

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Avusturya hükümeti, Türkiye'nin tutumunu 'sorumsuzca' bulduğunu bildirdi.

Konuyla ilgili BBC'ye konuşan Avusturya Savunma Bakanı Hans Peter, "Türkiye'nin NATO'daki yol haritasını şiddetle kınıyorum. Bu Avusturya'ya karşı sorumsuzca bir davranış ve bizim Türkiye'nin Avrupa'nın bir parçası olmaktan çok uzak olduğu yönündeki görüşümüzü güçlendiriyor. Bu tutum Avrupa'nın güvenlik çıkarlarını tehlikeye atıyor. Türkiye'nin işbirliğini bloke etmesinin Batı Balkanlardaki barış misyonlarına uzun vadeli etkileri olacaktır" ifadelerini kullandı.

NATO'DAN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili konuşan bir NATO yetkilisi ise, Avusturya'nın Kosova'daki güvenlik misyonunda oynadığı rolü hatırlatarak, Avusturya ile olan işbirliğinin sonlanmadığını söyledi. BBC'ye konuşan NATO yetkilisi, "Avusturya'nın ortak güvenliğimize sunduğu katkıları takdir ediyoruz. Avusturya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin olabilecek en çabuk şekilde düzelmesini umuyoruz" ifadelerini kullandı.


En Çok Aranan Haberler