HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dünya teröre karşı yürüdü

Fransa'da 17 kişinin ölümüne neden olan kanlı saldırıları protesto etmek için Paris'te düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüşü'ne katılım, 1 milyon hedefinin de ötesine geçerek, 1.5 milyonu buldu.

Fransa'da başkent Paris başta olmak üzere ülke genelinde düzenlenen 'teröre karşı dayanışma' gösterilerine 3,7 milyon insanın katıldığı açıklandı. Bu sayı ile Fransa tarihinin en geniş katılımlı organizasyonun gerçekleştirildiği belirtildi.

Yürüyüşe New York’tan Ramallah’a, İstanbul'dan Sidney'e, Kudüs'ten Stockholm'e tüm dünya eşlik etti.

Yürüyüşün en ön safında devlet ve hükümet başkanları yer aldı. Kimi liderler kol kola girerken, bazı liderler de el ele yürüdü. Davutoğlu'nun İsveç Başbakanı Stefan Löfven'le elini tuttuğu görüldü. Başbakan Davutoğlu'nun diğer yanında ise Ürdün Kralı Abdullah yer aldı.

LİDERLER 400 METRE YÜRÜDÜ
Dünya liderleri, çok sıkı korunan kortejle yaklaşık 400 metre yürüdü. Liderler, yürüyüşün ardından terör saldırısında ölenlerin anısı için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Cumhurbaşkanı François Hollande, kortejde bulanan liderlerin teker teker ellerini sıkarak, terörle mücadelede gösterilen dayanışma için teşekkür etti.
Yürüyüş sırasında yoğun güvenlik önlemleri alındığı gözlenirken, polis helikopterleri de uçuş yaptı.

Olası bir izdihamın önüne geçmek için yürüyüşün gerçekleşeceği üç kilometre uzunluğundaki Republique (Cumhuriyet) ve Nation (Ulus) meydanları arasında iki ayrı güzergâh belirlenmişti.

DAVUTOĞLU'NDAN FRANSIZCA TWEET
Başbakan Davutoğlu, Elysee Sarayı'na ulaştığı dakikalarda Twitter'daki hesabından Fransızca tweet attı. Davutoğlu'nun "Fransız halkıyla teröre karşı birlik olmak için Paris'teyim" anlamına gelen Fransızca tweet'i, kısa sürede yüzlerce kişi tarafından paylaşıldı.

1.5 MİLYON KİŞİ

Fransa'nın başkenti Paris'te, terörle mücadelede dayanışma için düzenlenen ve dünya liderleri ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da iştirak ettiği "Cumhuriyet Yürüyüşü"ne 1,5 milyondan fazla kişinin katıldığı kaydedildi. Fransız televizyon kanalları, Paris'in, Nazi işgalinden kurtuluşundan bu yana en büyük katılımlı gösteriye sahne olduğunu bildiriyor. Yürüyüş organizasyon komitesi gösteriye 1,5 milyondan fazla kişinin destek vererek katıldığını açıkladı.

Yürüyüşe Başbakan Davutoğlu'nun yanı sıra Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Belçika Başbakanı Charles Michel, Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov başta olmak üzere çok sayıda lider katıldı.

LE PEN TARTIŞMASI
Törene katılıp katılmayacağı tartışılan isim ise aşırı sağcı politikacı Le Pen oldu. Yabancı karşıtı söylemleriyle öne çıkan Le Pen ve partisi yürüyüşe davet edilmedi. Katılıp katılmaması gün boyu tartışıldı. Yürüyüş için açılan Facebook sayfasında yapılan ankette Le Pen'in yürüyüşe katılmasına "Hayır" diyenlerin sayısı "Evet" diyenlerden fazla olurken, çoğunluk ise böyle bir tartışma yapmanın yanlış olduğunu belirtip "Birlik olalım" mesajı verdi. Ulusal Cephe lideri Le Pen, partililere Paris dışındaki bölgelerde yapılacak etkinliklere katılmaları çağrısı yaptı.

GÜVENLİK SORUNU YAŞANMADI
Gösteride şu ana kadar kayda değer bir güvenlik sorunu yaşanmadığı bildirildi. Gösteri yürüyüşü sırasında, güvenliği sağlayan polis ve jandarmanın da, katılımcılardan zaman zaman alkış aldığı görüldü. Fransız bayrakları dışında çok sayıda ülke vatandaşının da ulusal bayrağı ile katıldığı gösteride, farklı dinlerin temsilcilerinin de yan yana yürüyerek teröre karşı birlik ve beraberlik mesajı vermesi dikkati çekti.

Yürüyüşte Türk bayrakları da yer aldı.

Teröre karşı dayanışma için düzenlenen gösteriler bugün Paris dışında da gerçekleşti. Başta Lyon, Marsilya, Strasbourg gibi büyük kentler olmak üzere Paris'in dışındaki Fransa şehirlerinde de yaklaşık 2 milyon kişinin yürüdüğü bildirildi.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler