HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hollandalı anne, kızını IŞİD'in elinden kurtardı

Hollandalı bir anne, Türkiye kökenli Hollandalı bir IŞİD üyesiyle evlenip Suriye'ye kaçan kızını aylar sonra IŞİD'in elinden kurtardı. Anne ve kızı, Hollanda'ya dönme umuduyla Türkiye'de tutuluyor.

Hollandalı anne, kızını IŞİD'in elinden kurtardı

Hollandalı bir kadın, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) kalesi olarak bilinen Rakka şehrinden kızını kurtarabilmek için, Suriye'ye doğru tehlikeli bir yolculuk yaptı. Hollandalı anne Monique, 19 yaşındaki kızı Aicha'yı kurtarmak için ilk defa Ekim ayında Türkiye'ye gitmişti.

Aicha, Türkiye kökenli Hollanda vatandaşı olan IŞİD militanı Ömer Yılmaz ile evlenmek için Suriye'ye gitmişti. Monique, Suriye'ye ve kızına aylarca sonra ulaşabildi. Anne ve kız, Suriye'den kaçtıkları Türkiye'den Hollanda'ya gitmeyi bekliyor fakat ikili, yasal engellerden dolayı evlerine dönmekte zorlanıyor.

Aicha'nın Suriye yolculuğu, daha önce Hollanda ordusunda görev almış Ömer Yılmaz'la evlenmek için ülkesini terk ettiğinde başladı. Hollanda polisi, Aicha'nın Suriye'ye gitmeyi planladığını öğrendiğinde, Aicha'nın pasaportuna el koydu. Ancak Aicha, kimlik kartını kullandı ve Suriye'ye gitti.

BBC'den Anna Holligan, Suriye'deki Hollandalı cihatçılarla ilgili haberi için Ömer Yılmaz'la da konuştu.

'Kızım onu Robin Hood gibi görüyordu'

Bir cep telefonu uygulamasından mesajlaşarak Holligan'ın sorularını yanıtlayan IŞİD üyesi Yılmaz, "Daha önce evlenmek zorunda olduğu, fakat çatışmalarda öldürülen bir başka savaşçıdan sonra Aicha'yla evlendiğini" söyledi ve Aicha için "İyi gitmedi, ayrıldık. O kendi yoluna gitti, ben kendi yoluma gittim" dedi ve bir tweet'inde Aicha'ya 'eski eşim' diye hitap etti.

Monique, Ekim ayında Türkiye'ye gelip kızını Hollanda'ya geri getirmeye çalışmış, ancak sınırdan geçememişti. Geçen hafta kızından gelen yardım çağrısı üzerine yeniden harekete geçen Monique, polisin tavsiyesine uymayıp sınıra geri döndü. Sonunda IŞİD'in 'halife koltuğu' Rakka'ya ulaştı ve kızını bulup Türkiye'ye getirdi.

Eylül ayında bir Hollanda televizyon kanalının sorularını yanıtlayan anne, kızının nasıl neşeli ve coşkulu genç bir kızken bir anda radikal İslamcıya dönüştüğünü ifade etti.

Monique, kızının sosyal medya üzerinden Ömer Yılmaz'la tanıştığını ve 'bir anda aşık olduğunu' söyledi. Anne Monique, kızının yaşadığı değişimi anlatırken,"Onu bir çeşit Robin Hood gibi görüyordu" dedi.

Pasaportu yok

Hollanda hükümeti, BBC'ye yaptığı açıklamada anne Monique'le temas halinde olduklarını, fakat yetkililerin olayın ayrıntılarına girmeyi reddettiğini belirtti. Aicha'nın pasaportunun olmaması, geçişine engel olan asıl sorun olarak görülüyor.

Öte yandan, Aicha'ın avukatı, ikilinin bir hafta içinde Hollanda'ya dönebileceği kanısında. Aicha'nın Hollanda'ya, evine döndüğünde neler yaşayacağı henüz belirsiz. Ancak Hollandalı uzmanlar, genç kızın herhangi bir suç işleyip işlemediği, ya da bir suça tanık olup olmadığıyla ilgili sorguya alınacağı görüşünde.

Diğer yandan IŞİD'e katılmak için yüzlerce Avrupalı Suriye'ye akın etmeye devam ediyor. 19 yaşındaki Hollandalı Aicha, IŞİD'le birlikte savaşmak için Suriye'ye doğru yolculuk yapan Avrupalı genç kızlardan sadece biri. Daha önce, 15 ve 17 yaşlarında iki Avusturyalı genç kız da Nisan ayında Suriye'ye gitmiş ve dış basında iki genç kızın öldürüldüğü aktarılmıştı.

En Çok Aranan Haberler