HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İran Dışişleri Bakanı Zarif'ten Trump'a: İğrenç!

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD Başkanı Donald Trump'ın, ülkedeki IŞİD saldırılarının ardından taziyelerini ileten ancak açıklamasında "Terörizmi destekleyen ülkelerin, destekledikleri kötülüğün kurbanları olma riskini taşıdığını vurguluyoruz" demesine tepki gösterdi. Zarif, Twitter'dan yaptığı açıklamada Beyaz Saray'ın açıklamasını 'iğrenç' olarak niteledi. ​İran'da dün parlamento ve Ayetullah Humeyni'nin türbesinde yaşanan iki ayrı bombalı ve silahlı saldırıda 13 kişi ölmüştü.

Zarif, "İranlılar ABD'nin arka çıktığı müşterilerin terörüne karşı koyarken iğrenç Beyaz Saray açıklaması ve Senato yaptırımları… İranlılar ABD'nin bu dostluk iddialarını reddediyor" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Donald Trump saldırıların ardından yaptığı açıklamada ölenler için taziyelerini iletmiş ancak "Terörizmi destekleyen ülkelerin, destekledikleri kötülüğün kurbanları olma riskini taşıdığını vurguluyoruz" demişti.

İŞTE CEVAD ZARİF'İN O TWEETİ:

TRUMP'A TWITTER'DAN TEPKİ VAR

Trump'ın sözleri sosyal medyada İran vatandaşlarından da tepki aldı. İranlı iş analisti Ali Ghezelbash attığı Tweet'te, "İranlılar sizin için 11 Eylül saldırılarından sonra mum yaktı. Siz onları yere düşmüşken bir de tekmeliyorsunuz. Çok şık" dedi.

ABD uzun süredir İran'ı teröre destek vermekle suçluyor ve 2015 yılında İran ile yapılan nükleer anlaşmayı sona erdirmekle tehdit ediyor. ABD Senatosu'nda İran'a yeni yaptırımlar uygulanması içeren bir yasa gündemde.

NE OLMUŞTU?

​İran'da dün parlamento ve Ayetullah Humeyni'nin türbesinde yaşanan iki ayrı bombalı ve silahlı saldırıda 13 kişi ölmüş, 40'tan fazla kişi de yaralanmıştı.

SALDIRILARI IŞİD ÜSTLENMİŞTİ.

ABD Başkanı Donald Trump saldırıların ardından yaptığı açıklamada ölenler için taziyelerini iletmiş ancak "Terörizmi destekleyen ülkelerin, destekledikleri kötülüğün kurbanları olma riskini taşıdığını vurguluyoruz" demişti.

İRAN DEVRİM MUHAFIZLARI: SALDIRILARIN ARKASINDA SUUDİLER VE ABD VAR

Tahran’da dün İran parlamentosu ve Humeyni'nin türbesinde düzenlenen saldırıyı IŞİD üstlenmişti.İran Devrim Muhafızları ise saldırıların arkasında Suudi Arabistan ve ABD'nin olduğunu iddia etmişti.

RUHANİ'DEN TERÖRE KARŞI KÜRESEL BİRLİK ÇAĞRISI

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani saldırı sonrasında teröre karşı küresel birlik çağrısında bulundu. Ruhani "İran'ın mesajı her zaman olduğu gibi terörizmin küresel bir soru olduğu ve bugünün dünyasında terör, aşırılık ve şiddete karşı birlik olarak bölgesel ve uluslar arası düzeyde işbilriği yapılması yönündedir" dedi.

İran Devrim Muhafızları yetkilileri parlamentodaki saldırganların kadın kıyafeti giydiklerini, 20li yaşlarda olduklarını ve Arapça konuştuklarını, birinin intihar yeleğini patlattığını ve diğerlerinin ise güvenlik kuvvetlerinde öldürüldüklerini söyledi.

Saldırı İran'da uzun yıllardır yaşanan ve ülkede son aylarda propagandasını arttıran IŞİD tarafından üstlenilen ilk saldırı oldu. İran IŞİD ve Irak ve Suriye'deki diğer gruplara karşı karşı mücadelede önemli bir ülke konumunda bulunuyor. İran'ın yaklaşık yüzde 90'ı Şii'lerden oluşuyor, ülkedeki Sünni Müslümanlar özellikle Pakistan ve Irak sınırındaki bölgelerde yaşıyor.


En Çok Aranan Haberler