HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mescid-i Aksa'da neler oluyor: İsrail askerleri Filistinlilere saldırdı!

Kudüs'te Cuma namazını kılan Müslümanlar, İsrail polisinin saldırısına uğradı. İlk belirlemelere göre 10 kişi yaralandı İsrail polisinin geçtiğimiz 3 Filistinliyi öldürmesinden sonra başlayan gerginlik ortamı bu hafta da devam etti. Namazdan çıkanlara gaz ve plastik mermiyle saldıran İsrail polisi, ortalığı savaş alanına çevirdi. Çok sayıda yaralı olduğu belirtildi.

AA'nın haberine göre; Mescid-i Aksa'nın kapısında başlattığı metal arama dedektörü uygulamasından vazgeçmeyen İsrail hükümeti, 50 yaş altı Müslümanların mescide girişine de yasak getirdi.

Kudus'teki Mescid-i Aksa'da, İsrailli güvenlik güçlerinin yaşanan olayların ardından aldığı güvenlik önlemleri Filistinli göstericilerin büyük tepkisiyle karşılaştı. Mescid-i Aksa'nın kapısında başlattığı metal arama dedektörü uygulamasından vazgeçmeyen İsrail hükümeti, 50 yaş altı Müslümanların mescide girişine de yasak getirdi.

1 FİLİSTİNLİ YAŞAMINI YİTİRDİ, 50 YARALI VAR!

İsrail polisi cuma namazı sonrası düzenlenen gösteriye çok sert şekilde müdahale etti. AFP haber ajansı, olaylarda 1 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini, 50 kişinin ise yaralandığını duyurdu.

POLİS CUMA NAMAZINA 50 YAŞIN ALTINDAKİ ERKEKLERİ ALMADI

İsrail, 14 Temmuz'da Kudüs'teki Mescid-i Aksa yakınlarında 2 polisin öldürülmesi sonrası camide kılınmasına izin verdiği ilk cuma namazına 50 yaşın altındaki erkekleri almadı.

İsrail'in önlemlerini protesto eden Filistinliler ile polis arasında çatışma çıktı. Polis Filistinlilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandı.

Filistin'de yayın yapan al-Yawm televizyonu, Kızılay görevlilerine dayandırdığı haberinde, çıkan olaylarda 6 kişinin yaralandığını duyurdu.

Aslanlı Kapı bölgesinde durdurulan ve Eski Kent bölgesine alınmayan bazı Filistinliler ise Cuma namazını cami yakınlarında kurulan güvenlik noktası çevresinde kıldı.

İsrail cami avlusuna metal dedektörler yerleştirmiş, Filistinliler alınan yeni güvenlik önlemlerini eleştirmişti.

İsrail'in yaklaşık 3 bin polisle bölgede güvenlik noktaları oluşturmuş, Filistinli liderler, bugünü "Öfke Günü" ilan etmişlerdi.

İsrail'in Harem-i Şerif'in kapılarına koyduğu elektronik metal arama dedektörleri nedeniyle Kudüs'te gergin bekleyiş sürüyor. Müslüman cemaat, dedektörlerden geçmeyi reddediyor. İsrail'in metal arama dedektörü uygulamasına tepki gösteren Filistinliler, pazar gününden bu yana vakit namazlarını Mescid-i Aksa'nın kapılarında eda ediyor. Bugün getirilen 50 yaş sınırlamasından dolayı Müslümanların Mescid-i Aksa'nın kapısına erişimi de mümkün olamayacak. İsrail polisi Aksa'nın da içinde bulunduğu etrafı surlarla çevrili Kudüs'ün Eski Şehir bölgesine açılan kapıları barikatlarla kapattı.

İsrail'in Yedioth Ahranot gazetesinde yer alan habere göre, dün gece güvenlik kabinesini toplayarak bir değerlendirme yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Mescid-i Aksa'nın kapılarına kurulan metal arama dedektörlerini kaldırmama kararı aldı.

ŞEHİRDE TANSİYON YÜKSEK

Binlerce polisin görevlendirildiği şehirde tansiyon hayli yüksek. Şehrin üzerinde sürekli polis helikopteri uçarken, birçok noktaya da polis barikatları kuruldu. İsrail Polis Sözcüsü Micky Rosenfeld, polisin şehirde ve çevresinde devriye gezerek gün boyunca yaşanabilecek "aksaklıklara" müdahale edeceğini söylemişti. Cuma namazı için bugün Kudüs'teki tüm camileri kapatarak Aksa'ya gelme kararı alan Kudüslüler ise büyük bir gösteriye hazırlanıyor. İsrail'de farklı şehirlerde yaşayan Müslüman Araplar da bulundukları yerlerdeki camileri kapatarak cuma namazı için Aksa'ya gelme kararı almıştı.

OTOBÜSLER KUDÜS'E SOKULMADI

İsrail polisi ise Kudüs'ün çevresine giriş noktaları kurarak başka yerlerden gelen Müslümanların şehre girişini engelleme yoluna gitti. Sabah saatlerinde başka şehirlerden gelen Müslümanları taşıyan onlarca otobüs polis engeliyle karşılaştı ve şehre giremedi. "Ayrım Duvarı" nedeniyle Kudüs'e gelemeyen Batı Şeria'daki Filistinliler de Mescid-i Aksa'ya destek için namazları sokaklarda kılma ve İsrail'in ihlallerine karşı gösteri düzenleme kararı aldı.

SON BİR BUÇUK YILDA SALDIRILAR ARTTI

2015 sonundan bu yana İsrailli Araplar veya Filistinliler tarafından düzenlenen silahlı, bıçaklı veya araçlı saldırılarda bir artış yaşandı.

Son saldırı ise İsrailli bir polisin Kudüs'te 3 Filistinli tarafından bıçaklanmasından haftalar sonra düzenlendi.

2 yıldır 42 İsrailli benzer saldırılarda öldürüldü.

Aynı dönemde 240 da Filistinli çeşitli saldırılarda hayatını kaybetti. İsrail, bu kişilerin çoğunun saldırgan olduğunu iddia ediyor.

İki taraf da yaşananlarla ilgili olarak karşılıklı birbirlerini suçluyor.


En Çok Aranan Haberler