HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika! Yıldırım'ın görüşmesi ertelendi! Bir gün erken gitmişti!

Başbakan Binali Yıldırım'ın son dakika değişikliği ile bir gün öncesine çekilen ABD ziyaretinde flaş değişiklik daha! Hürriyet'ten Murat Yetkin'in Başbakanlık uçağından bildirdiği haberine göre, Başbakan Binali Yıldırım'ın bugün akşam saatlerinde ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile yapması planlanan görüşme ertelendi. Başbakanlık yetkilileri Başbakanın uçağının ABD'ye hareketinden sonra yaptıkları açıklamada görüşmenin Amerikan tarafının talebiyle 9 Kasım'da Beyaz Saray'da yapılacağını açıkladı

Başbakan Binali Yıldırım, bugün akşam saatlerinde başlayacağı ABD ziyaretinde ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile Perşembe günü Washington'da bir araya gelecek.

Başbakanlık kaynakları, Yıldırım ile Pence arasındaki görüşmenin Perşembe günü ABD saati ile 1100-1200 sularında gerçekleşmesinin öngörüldüğünü bildirdi.

Hürriyet Daily News Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin, Yıldırım'ın programına ilişkin şu bilgilere ulaştı:

'Yıldırım-Pence görüşmesi için önce 8 Kasım tarihi belirlendi, Amerikan tarafı 6 Kasım akşam saatlerinde görüşmenin 8 Kasım'da yapılamayacağını, çünkü Asya gezisinde bulunan Başkan Donald Trump'ın Pence'den Teksas'ta 26 kişinin öldürüldüğü kilise saldırısı için aynı tarihte düzenlenecek törende kendisini temsil etmesini istediğini söyledi.

Bunun üzerine Yıldırım Washington programını ve uçağının hareket saatini öne çekerek bu sabah saatlerinde hareket etmeye karar verdi. Böylelikle, aradaki 8 saat zaman farkı ve 12 saat yolculuktan sonra Washington saatiyle 7 Kasım akşamı Pence ile görüşülecekti.

Ancak Amerika'nın tarafı 7 Kasım sabahı, Yıldırım'ın uçağı Esenboğa Havaalanı'ndan hareket etmeden kısa süre önce yeniden Yıldırım'ın kalemiyle temas kurdu. Görüşmeyi aceleye getirmek istemediklerini, Teksas'tan dönüşte yapmanın mümkün olup olmadığını sordular.

Diplomatik kanallar üzerinden yapılan müzakereler sonunda Yıldırım ve Pence görüşmenin 9 Kasım sabah saatlerinde Beyaz Saray'da yapılması üzerinde mutabık kaldı.'

YILDIRIM ABD ZİYARETİ ÖNCESİ AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Yıldırım, ABD ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havaalanı'nda gazetecilere açıklama yapmıştı. Yıldırım bugün hareketi öncesi Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, üç gün sürecek ABD ziyaretinde, iki ülke arasında sınırlı şekilde yumuşayan vize krizinin yanısıra, Fethullah Gülen'in iadesi, 'FETÖ', PYD/YPG ve DEAŞ ile mücadele konularının ele alınacağını dile getirmişti.

Dün ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği, vize yasağı konusunda yumuşamaya ilişkin yaptığı açıklamada Türk hükümetinin ABD çalışanlarını tutuklamayacağına ilişkin güvence verdiğini açıklamıştı. Bugün Esenboğa'da yaptığı açıklamada Binali Yıldırım'a bu soru soruldu. Yıldırım, 'İki ülke de hukuk devletidir. Bizim onlara güvence vermemiz veya onların bize güvence vermesi söz konusu olamaz. 15 Temmuz darbesinin arkasında Fethullah Gülen'in olduğuyla ilgili net düşüncelerimiz var. O yüzden iadesini talep ediyor ve yine olayla bağlantısı olan kişilerle ilgili benzer taleplerimiz oluyor. Ancak bunlarla ilgili bir güvence istemek söz konusu değil' dedi.


En Çok Aranan Haberler