HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Trump'ın Kudüs kararına tepkiler büyüyor

ABD Başkanı Donald Trump, dünyanın tepki gösterdiği Kudüs kararını açıkladı ve Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdıklarını söyledi. Trump, bu karar çerçevesinde, ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliğini de Kudüs'e taşıyacaklarını söyledi. Karar sonrası dünya genelinde ABD'ye sert tepkiler yağdı.

Trump'ın Kudüs kararına tepki yağıyor. Uluslararası toplum hemen devreye girdi. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’den karşı açıklamalar geldi. Mutlu olan tek ülke ise İsrail...

ABD Başkanı Donald Trump, dün merakla beklenen konuşmasında, Kudüs’ü resmen İsrail’in başkenti olarak tanıdıklarını ve Tel Aviv’deki Büyükelçiliği buraya taşıyacaklarını açıkladı. Beyaz Saray’daki basın toplantısında konuşan Trump, tüm dünyanın karşı çıktığı adımı “Kudüs’ü resmen İsrail’in başkenti olarak tanımanın zamanı geldi” ifadesiyle duyurdu.

ABBAS: KUDÜS İÇİN SAVAŞACAĞIZ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Trump’ın kararıyla Ortadoğu barış aracısı olarak güvenini yerle bir ettiğini söyledi. Kararı tanımadıklarını söyleyen Abbas, "Kardeşlerim biz imanımız ve ulusal birliğimize inandığımız için Arap ülkeleri ve İslam ülkeleri ile birlikte tek cephe olarak kalıp Kudüs için savaşacağız." dedi. Abbas, “Kudüs barış kentidir, Kudüs Filistin devletinin ebedi başkentidir” ifadelerini kullandı.

Hamas lideri İsmail Haniye ise “uluslararası hukukun açık ihlâli” olarak değerlendirdiği bu kararın ciddi yansımaları olacağını belirtti. Üst düzey bir Hamas yetkilisi ise “Bu hamle ABD’nin bölgedeki çıkarlarına karşı cehennemin kapılarını açacaktır” dedi.

NETANYAHU'DAN TRUMP'A TEŞEKKÜR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Donald Trump'a, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma kararından" dolayı teşekkür etti.

Kararı "tarihi" olarak nitelendiren Netanyahu, "ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in "başkenti" olarak tanıma ve ABD büyükelçiliğini buraya taşıma hazırlığı yönündeki cesur ve adil kararından dolayı derin memnuniyet duyuyoruz." dedi.

TÜRKİYE'DEN PEŞ PEŞE TEPKİ YAĞDI

- Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan Cumhurbaşkanı ile yaptığı telefon görüşmesinde Trump’ın aldığı Kudüs kararının Ortadoğu’da barış ve istikrarı olumsuz etkileyeceğini vurguladı. Erdoğan 13 Aralık’ta İslam İşbirliği Teşkilatı’nı toplantıya çağırdığını da söyledi.

- Başbakan Binali Yıldırım: “Karar Türkiye Cumhuriyeti’ne göre yok hükmündedir. Filistin-İsrail barış çabalarına ve Ortadoğu barış sürecine indirilmiş ağır bir darbedir. Bölgede Pandora’nın kutusu açılmıştır.”

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Kudüs’ün ortasına Trump bir bomba koydu. Derinden yaraladı bizi, Filistinli kardeşlerimizin haklı davalarının yanında sonuna kadar duracağız. Trump yalnız kalacaktır, bütün dünyada yalnız kalacaktır.”

- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: “Bir ülkenin tanımasıyla Kudüs İsrail’in başkenti olmaz. Son derece sorumsuz bir açıklama.”

- Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ: “Haksız, gayri adil, bölgeyi, dünyayı ateşe atan, uluslararası hukuk ve BM kararlarının açık ihlali olan bu kararından dolayı ABD’yi kınıyoruz. Bu karar bizim içi yok hükmündedir.”

- İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: "İç politikada sıkışan Trump, hiçbir başkanın kullanmadığı yetkiyi kullanarak İslâm alemini derinden incitmekle kalmadı, İsrail-Filistin barış görüşmelerine de zarar verdi. Bu durumu şiddetle kınıyorum. İYİ Parti'nin iktidarda olduğu güçlü bir Türkiye'de bu kararı alamazlardı."

- Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: "İnsanlığı, kadim geleneği, uluslararası hukuku hiçe sayan pervasız bir anlayış Kudüs'ü, Filistin coğrafyasında haksız bir yaklaşımla İsrail'in başkenti yapma gayreti içerisindedir. Bilinmelidir ki; Kudüs nice Peygamberin hatırasını barındıran bir İslam şehridir. Kudüs, tarihten beri, farklılıklar içinde bir arada yaşama tecrübesinin en muhteşem örneğidir. Kudüs her bir mümin'in canından, malından aziz bildiği mukaddes bir şehirdir. Kudüs sadece Filistin ve Mescid-i Aksa civarında yaşayan Müslümanların değil, tüm dünya Müslümanlarının ortak meselesidir."

DÜNYADAN TEPKİLER

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres: “Kudüs meselesi İsrailliler ve Filistinliler arasındaki doğrudan görüşmelerle çözülmeli. İki devletli çözüm dışında bir alternatif yok. Bir B planı yok.”

Avrupa Birliği: “Ciddi kaygılarımız var. Bölgedeki barış ihtimalleri üzerinde etkileri olacaktır.”

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron: “Fransa’nın onaylamadığı üzücü bir karar. Bu, uluslararası hukuk ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına da aykırı.”

Almanya: "Almanya hükümeti ABD’nin Kudüs tutumunu desteklemiyor. Çünkü Kudüs’ün statüsü iki-devletli çözüm çerçevesinde belirlenmelidir."

Rusya: Kremlin Sözcüsü, "Durumun daha da karmaşık hale gelmesinden endişe duyuyoruz" dedi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn: “Barış sürecini onlarca yıl geri götüren bir karar. Küresel istikrara da tehdit.”

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani: “Tehlikeli yansımaları olacaktır.”

İngiltere Başbakanı Theresa May: “Barış sürecine katkı sağlamayacağını düşünüyoruz. Hemfikir değiliz.”

Ürdün: “Bölgede öfke yaratacaktır ve BM kararlarını ihlâl eden bir hamle.”

Meksika Dışişleri Bakanlığı Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşımayacaklarını açıkladı. "Kudüs'ün kaderine ABD başkanı karar veremez" ifadesi kullanıldı.

Mısır da ABD'nin büyükelçiliği Kudüs'e taşıma kararını reddediyor açıklaması yaptı.

İran Dışişleri Bakanlığı'ysa kararı şiddetle kınadı, "Trump'ın kararı BM kararlarının açık bir ihlalidir" ifadeleri kullanıldı.

Suriye de "Filistin davası, Kudüs başkentli bir Filistin devleti kurulana kadar canlı kalacaktır" açıklamasını yaptı.

Pakistan: Başbakanlık, "Bu hukukun üstünlüğü ve uluslararası normlar açısından ciddi başarısızlık ve Ortadoğu barış sürecine yapılan ciddi bir darbenin sinyalini vermektedir" açıklaması yaptı.

Vatikan: Katoliklerin ruhani lideri Papa, kentin statüsüne saygı duyulması çağrısında bulundu.

KUDÜS'TEKİ HRİSTİYAN DİN ADAMLARINDAN TRUMP'A 'VAZGEÇ' ÇAĞRISI

Kudüs'teki patrikler ve kiliselerin başpapazları ABD Başkanı Donald Trump'a ortak bir mesaj göndererek, ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma planından vazgeçmesi çağrısında bulundu.


En Çok Aranan Haberler