HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ürdün'de seçim çalışmaları

Ürdün'de Müslüman Kardeşler bağlantılı İslami Çalışma Cephesi Partisi, ülkede bu yıl yapılacak milletvekili seçimlerini boykot etme kararı aldığını duyurdu.

Parti yayınladığı bildiride, seçimlere seçmen kayıtları da dahil her yönüyle katılmama kararı aldıklarını bildirerek, mevcut şartlar altında yapılacak milletvekili seçimlerini "abes" olarak niteledi.

Başbakan Fayiz et-Taravine'nin hükümetin "tek oy" sisteminde değişiklik yapmadan seçimleri düzenleyeceği yöndeki açıklamalarına şaşırdıklarını kaydeden parti, bu açıklamaların güç gösterisine benzediğini işaret etti.

Ürdün Millet Meclisi, değişiklik yapılan seçim kanununu 3 hafta önce kabul etti.

Bu değişiklik gereği, dairelerde ve illerde tek oy sistemini muhafaza ederek ulusal liste koltuk sayısını 17'den 27'ye, milletvekili sayısını da 120'den 150'ye yükseltti.

Kanuna göre hem bağımsızlar hem de partiler listeden aday gösterebiliyor ve seçmenlerin her birisi hem liste için hem de kendi seçim bölgesi için ayrı ayrı oy kullanabiliyor.

Muhalefet ise seçim bölgesi için seçmenin iki kere oy kullanmasını istiyor.

Parti aynı zamanda ABD Amman Büyük Elçisinin birkaç gün önce açıklama yaparak, ülkede yapılan reformları övmesini "ülkenin içişlerine müdahale, ulusal egemenliği ihlal ve ABD'nin 90'lı yıllardaki Ürdün hükümetine karşı tutumunun devamı" olarak niteledi.

(A.A)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler