HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yunanistan yarın sandık başına gidiyor

Ekonomik darboğazdan kurtulamayan Yunanistan, yarın erken genel seçimler için sandık başına gidiyor.

Son 30 yılın en belirsiz seçimleri olarak değerlendirilen seçimlere katılacak olan 32 siyasi partiden, 8 ya da 10 tanesinin yüzde 3'lük seçim barajını aşabileceği tahmin ediliyor.

Evangelos Venizelos'un başkanı olduğu, merkez soldaki Panhelenistik Sosyalist Hareket (PASOK) ile, Antonis Samaras'ın Başkanı olduğu muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi'nin (ND), önceki yılların aksine, salt çoğunluğa yetecek düzeyde oy almalarının beklenmediği seçimlerde, ekonomik durgunluğun beşinci yılında, Yunan halkının ana partilere olan tepkisini, küçük ya da marjinal partilere yönelerek vermesi bekleniyor. Yüzde 3'lük seçim barajını ilk defa aşması beklenen Ekolojik Yeşiller partisinin yanı sıra, aşırı sağcı Altın Şafak (Hrisi Avgi) Partisi'nin de Parlamentoya gireceğine kesin gözüyle bakılıyor. Göçmen karşıtı ve aşırı milliyetçi söylemleriyle yükselen Altın Şafak Partisi, 2009 genel seçimlerinde yüzde 0.29 oranında oy almıştı. Aynı seçimlerde, Yeşillerin aldığı oy oranı ise yüzde 2.53 idi.

Anketler, ND ve PASOK partilerinin 6 Mayıs genel seçimlerinde ilk iki sırada yer alacağını gösteriyor. Ancak, üçüncü partinin, Alexis Tsipras'ın liderliğindeki Radikal Sol İttifak'ı (SYRIZA), Aleka Papariga'nın Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ya da ND partisinin eski milletvekili Panos Kammenos'un Şubat'ta kurduğu Bağımsız Yunanlar Partisi (ANEL) olup olmayacağı ise merak konusu.

Son 13 genel seçimde, kendi aralarında ortalama yüzde 80 civarında oy alan ve 1989-1990 arasında kurulan kısa süreli koalisyon hükümetlerinin dışında, 37 yıldır ülkeyi dönüşümlü olarak yöneten PASOK ve ND partilerinin, anketlere göre, yarınki seçimlerde toplamda yüzde 40 düzeyinde ya da bu oranın altında oy almaları bekleniyor.

PASOK'un bir önceki başkanı Yorgos Papandreu'nun Başbakanlıktan çekilmesine neden olan borç krizinin ardından ülkede, Avrupa Merkez Bankası eski başkan yardımcılarından, Lukas Papadimos başkanlığında PASOK, ND ve Halkçı Ortodoks Hareketi (LAOS) partisinin desteğiyle, Kasım 2011'de geçici bir işbirliği hükümeti oluşturulmuştu. Ancak Yorgos Karatzaferis liderliğindeki LAOS partisi geçen Şubat'ta bu ortaklıktan ayrılmıştı.

Avrupa'yı sarsmaya devam eden ekonomik krizin yanı sıra, son iki yılda, Euro bölgesi ülkeleri ve Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) Yunanistan'a sağlanan krediler ve kurtarma paketleri çerçevesinde alınan tasarruf önlemlerinin ardından, Yunanistan'da işsizlik oranı yüzde 22'ye ulaşırken, gayrı safi yurtiçi hasıla da son üç yılda yaklaşık yüzde 14 oranında küçüldü.

Ücretler ve emekli maaşlarındaki kesintiler, işten çıkarılmalar, birbiri ardına kapanan işyerleri ve giderek artan yoksullukla birlikte, Yunan halkının tepkisine maruz kalacak olan PASOK ve ND'nin liderlerinin yeni bir koalisyona sıcak bakmadıkları; ancak AB ve IMF'nin baskısıyla kurulabilecek olası bir koalisyonun da kısa ömürlü olacağı siyasal kulislerde yer alan yorumlar arasında.

Kamuoyu yoklamalarına göre, Parlamentoya girme olasılığı bulunan bir diğer parti ise Fotis Kouvelis'in Demokratik Sol'u (DIMAR). Yunanistan eski başbakanlarından Konstantin Mitsotakis'in kızı olan ve Şubat 2006-Ekim 2009 arasında dışişleri bakanlığı yapmış olan, ND eski milletvekili Dora Bakoyannis'in Demokratik İttifak (DISY) partisinin ise seçim barajını aşmakta zorlanabileceği tahmin ediliyor.

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler