HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Anneler Günü ne zaman? İşte en güzel anneler günü mesajları

Anneler Günü ne zaman merak ediliyor. Anneler Günü mesajları ile hediyelerinizi süsleyebilir, annenizi sevindirebilirsiniz. İşte Anneler Günü ne zaman sorusunun yanıtı ve Anneler Günü mesajları...

Anneler Günü ne zaman? İşte en güzel anneler günü mesajları

Dünyanın pek çok ülkesinde insanları Anneler Günü öncesinde tatlı bir telaş sardı. Bu anlamlı günü kaçırmak ve unutmak istemeyenler Anneler Günü ne zaman sorusuna yanıt aramaya başladı. Çoğu ülkede aynı zamanda kutlanan Anneler Günü, bizleri dünyaya getiren, yetiştiren, üzerimize titreyen annelerimizi mutlu etmek için bir vesile oluşturuyor. Anmak için özel bir günü beklemeye gerek olmasa da, her milletten insanın önem gösterdiği bu ortak tarihte de annelerimizi sevindirmek önemli. Anneler Günü'nü unutmaktan korkanlar, merakla Anneler Günü ne zaman sorusuna yanıt aramaya başladı. Anneler Günü ne zaman sorusunun yanıtını ve Anneler Günü hakkında pek çok bilgiyi haberimizde sizler için bir araya getirdik. İşte bu özel gün hakkında bilgiler ve tarihi.

ANNELER GÜNÜ NE ZAMAN KUTLANACAK?

Anneler Günü dünyanın hemen hemen tamamında kutlanan bir gün olmuştur ancak kutlanma zamanı ülkelere göre farklılık gösterebilmektedir. Türkiye'nin de içerisinde olduğu çok sayıda ülkede ise Anneler Günü, Mayıs ayının ikinci haftasında Pazar günü kutlanmaktadır. Bu yıl ise bu tarih 8 Mayıs Pazar gününe denk gelmektedir. Tarihin eski dönemlerinden bu yana kutlanan günlerden olan Anneler Günü, Türkiye ile birlikte; Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Anguilla, Aruba, Avustralya, Avusturya, Bahamalar, Bangladeş, Barbados, Belçika, Belize, Bermuda, Bonaire, Brezilya, Brunei, Bulgaristan, Kanada, Şili, Çin, Tayvan, Kolombiya, Hırvatistan, Küba, Curaçao, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Ekvator, Estonya, Finlandiya, Almanya, Gana, Yunanistan, Grenada, Honduras, Hong Kong, İzlanda, Hindistan, İtalya, Jamaika, Japonya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Letonya, Malta, Malezya, Myanmar, Hollanda, Yeni Zelanda, Pakistan, Peru, Filipinler, Porto Riko, Slovakya, Güney Afrika, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Sint Maarten, Singapur, Surinam, İsviçre, Trinidad Tobago, Ukrayna, Uruguay, Venezüela ve Zimbabwe'de Mayıs ayının ikinci haftasında kutlanmaktadır.

Öte yandan bazı ülkelerde ise farklı tarihlerde kutlanan bir gün olan Anneler Günü; Norveç'te Şubat'ın ikinci Pazar günü, Yunanistan'da 2 Şubat'ta, İsrail'de 30 Ocak-31 Mart arası bir tarihte, Gürcistan'da 3 Mart'ta, Afganistan, Arnavutluk, Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Bosna Hersek, Bulgaristan, Laos, Makedonya, Moldova, Karadağ, Romanya, Rusya, Sırbistan, Kazakistan ve Kırgızistan'da ise 8 Mart'ta kutlanmaktadır. Birleşik Krallık (İngiltere, İskoçya, Galler, Kuzey İrlanda), İrlanda ve Nijerya'da Büyük Perhiz'in dördüncü Pazar günü, Bahreyn, Mısır, Irak, Ürdün, Kuveyt, Umman, Lübnan, Filistin, Katar, Suudi Arabistan, Sudan, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen'de 21 Mart günü, Slovenya'da 25 Mart'ta, Ermenistan'da 7 Nisan'da Çin Halk Cumhuriyeti'nde 21 Nisan'da, Nepal'de Baisakh Amavasya'da, Macaristan, Litvanya, Portekiz ve İspanya'da Mayıs'ın ilk Pazar günü, Güney Kore'de 8 Mayıs'ta, El Salvador, Meksika ve Guatemala'da 10 Mayıs'ta, 15 Mayıs'ta Paraguay'da, 26 Mayıs'ta Polonya'da, 27 Mayıs'ta Bolivya'da, Cezayir, Dominik Cumhuriyeti, Fransa, Fransız Antilleri, Haiti, Mauritius, Fas, İsveç ve Tunus'ta Mayıs'ın son Pazar günü, Nikaragua'da 30 Mayıs'ta, Moğolistan'da 1 Haziran'da, Lüksemburg'da Haziran'ın ikinci Pazar gününde, Kenya'da Haziran'ın son Pazar gününde, Tayland'ta 12 Ağustos'ta, Kosta Rika ve Antwerp'te 15 Ağustos'ta, Malawi'de Ekim'in ikinci Pazartesi gününde, Belarus'ta 14 Ekim'de, Arjantin'de Ekim'in üçüncü Pazar günü, Rusya'da Kasım'ın son gününde, Panama'da 8 Aralık'ta, İran'da 16 Aralık'ta, Endonezya'da ise 22 Aralık'ta kutlanmaktadır.

ANNELER GÜNÜ KUTLAMALARININ KÖKENİ

Annelerimizi onurlandıran bu özel gün kökeninde çok eski zamanlara dayanmaktadır. Gelenek olarak Antik Yunan dönemlerine kadar giden Anneler Günü, tanrı ve tanrıçaların annesi Rhea onuruna verilen ve ilkbahar festivali kutlamalarıyla başlar. Yine Antik Roma'da ise İsa'nın doğumundan 250 yıl öncesi ana tanrıça olan Kibele onuruna kutlamalar yaparlardı. Köken olarak bu etkinliklere dayandırılan Anneler Günü'nün modern anlamda kutlanması ilse ABD'li Anna Jarvis'ten kaynaklanmaktadır. Hayatını kaybeden annesi için 1908 yılında başlattığı anma günü, ilgi çeker ve ülke çapında duyulmaya başlar. 1914 yılına gelindiğinde ise kongrenin onayıyla ABD çapında genişleyen Anneler Günü, farklı tarihlerde de olsa tüm dünyada kutlanmaktadır. En geniş kutlandığı tarih ise ülkemizde de olduğu gibi Mayıs ayının ikinci Pazar günüdür.

TÜRKİYE'DE ANNELER GÜNÜ KUTLANMASI

Türkiye'de Anneler Günü kutlanması ilk olarak 1955 yılında yapılmıştır. Bu yıl Türk Kadınlar Birliği'nin girişimleri sonucunda her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar günün Anneler Günü olarak kutlanmasına karar verildi. 1955 yılında yılın annesi ise Nene Hatun seçildi. Ulusal kahramanlarımızdan biri olan Nene Hatun, ödülü aldığı yıl zatürreden dolayı hayatını 98 yaşında kaybetti.

YILIN ANNESİ SEÇİLEN NENE HATUN KİMDİR?

Nene Hatun, 1857'de Erzurum'un Çeperli köyünde dünyaya geldi. 93 Harbi sırasında memleketi Erzurum'da Aziziye savunması sırasında henüz 20 yaşında olan Nene Hatun, Rus ordusunun Pasinler'i işgal ederek Erzurum'a ilerlemesi üzerine eşi Mehmet Efendi ile birlikte Erzurum'a göç etti. Ancak Rusların ilerleyişinin devam etmesi ve varoşlardaki tabyaların işgalinin ardından 3 aylık evladını evde bırakan Nene Hatun şehrin savunmasına katıldı ve aktif rol oynayarak büyük yarar sağladı. Hayatının ilerleyen yıllarında geçim sıkıntısı çeken Nene Hatun, bunun üzerine kendisi gibi ulusal kadın kahramanlar arasında yer alan Name Hanım'la birlikte Cumhurbaşkanlığı'na dilekçe yazarak yardım talebinde bulundu.

Nene Hatun, 1952 yılından itibaren Aziziye Anıtı yapılması çalışmaları sırasında yeniden gündeme geldi. 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Refik Koraltan ve karargahı Erzurum’da bulunan Üçüncü Ordu’nun Komutanı Nurettin Baransel Paşa, dönemin belediye başkanı, Erzurum valisi ile TBMM’nin Nene Hatun’a sahip çıktı. 1952 yılında 30 Ağustos Zaferi kutlamalarında kendisine “3. Ordunun Nenesi” unvanı verildi. Türk Kadınlar Birliği’nin girişimi ile Türkiye’de ilk defa Anneler Günü’nün kutlandığı 1955 yılında Birlik kendisine “Yılın Anası” unvanı verdi. Nene Hatun, zatürre teşhisiyle tedavi gördüğü Erzurum Numune Hastanesi’nde 22 Mayıs 1955 günü 98 yaşında hayatını kaybetti ve cenazesi resmi törenle Aziziye Şehitliği'ne defnedildi.

ANNELER GÜNÜ MESAJLARI

Anne güllerin bezemesi, gülden deste anne, sözümde tutuklu, tarifsiz beste anne, yanar yürek, can bitkin kafeste, anne hasret bağırda, anne içimde aheste. Seni çok seviyorum anne, anneler günün kutlu olsun.

Biraz şans, biraz sevgi ve sabır, birer parça zaman, başarı ve memnuniyeti de eklersek malzemelere, hepsini karıştırıp senin için uzun ve dileklerinin gerçekleştiği bir “hayat pastası” yapabiliriz sanırım… Anneler günün kutlu olsun canım annem!

Anne senin yüreğin taş olsa dayanır mı, kuş olsa, çiçek olsa, gündüz olsa, kırılmaz mı? Acıdan bir sap menekşenin boynu bu kez dağlar doğursun beni anne. Sen de ılık bir yağmur ol durmadan yağ kanayan yerlerime. Anneler günün kutlu olsun canım annem.

Anne gökte bir ışık, anne parlak bir yıldız anne yoklukta bir düş, ayda bir yaldız anne tutunulan bir dal, dertlerin garip çizgisi anne gözümdeki yaşların bir virane dizgisi. Anneler günün kutlu olsun canım anam.

Küçükken başucumda bana ninni söylerdin, sabahları uyanınca, beni okşar severdin. Benim annem, güzel annem beni al dizlerine. Kucağında okşa beni, ninniler söyle yine. Bugün hâlâ kulağımda çınlıyor tatlı sesin. Güzel annem, kalbimin sen, en büyük neşesisin. Anneler günün kutlu olsun.

Başarısızlık ve felaketlere rağmen, hayata karşı güvenlerini sonuna kadar saklayabilen iyimser insanlar, daha çok iyi bir anne tarafından büyütülmüş olanlardır. Seni çok seviyorum anneler gününüz kutlu olsun canım anam.

Yok, elimde bir demet menekşe, yok elimde sevdiğin gül şekeri. Yok işte sana bir şey bilmem ki ne demeli, bir tek ağır yaralı özlemim ve bir tek gözlerine sürdüğün gözlerim anne benim, aç kapıyı anneler gününü kutlamaya geldim güzel annem.

Her zaman senin karşında masum ve sevgine muhtaç bir çocuk ruhuyla dururum çünkü sen benim annemsin. Beni benden çok tanıyansın, bilensin. Bana sarıldığın zaman tüm dertlerimi yok edensin. Anneler günün kutlu olsun ey aziz kadın, annem.

Annecim, biriciğim.. Sonsuz sevgini, bitmez tükenmez sabrını ancak anne olunca anlayabileceğim herhalde.. Seçme şansım olsaydı yine senin annem olmanı istedim.. SENİ ÇOOOOKK SEVİYORUMM... Anneler günün kutlu olsun!!!

Canım Annem, benim senin varlığın her şeyiyle bana hayat veriyor. Senin o sıcacık sevgin vazgeçilmez sıcaklığın her zaman beni ısıttı, hep nerde zorda kalsam bana bir çıkar yolu buldun karanlıkta kaldığımda ay gibi parlayan ışığım, soğukta üşüdüğümde içimi sıcacık ısıtan sevginle her zaman yanımda oldun. iyiki varsın iyiki benim annemsin senin gibi annem olduğu için Allahıma sonsuz şükürler olsun seni çok seviyorum. Can özüm biricik anacığım, anneler gününü canı gönülden kutlarım, ellerinden öperim… Anneler Günün Kutlu Olsun…

Sen öğrettin; sevgiyi, saygıyı, hem kaya gibi sağlam, hem merhametli hem adil olmayı. Dik yokuşlarda, rampalarda, en yüksek merdivenlerde vazgeçmeden tırmanmayı, ihtiyacı olan ellere, el uzatmayı, çalışmayı, üretmeyi, paylaşmayı, bu dünyada sadece “insanlığı kaybetmeme” inadı taşımayı, tüm bunları sen öğrettin baş tacım. Her günün kutlu olsun.

Ellerin bir melek büyüsü, gözlerin merhamet, sesin bülbüllerde, ağıtın bitmez anne. Her mevsim açan güllerde, ipek yüzün her son baharda, kımıldayan sensin seher yunağında. Seni çok seviyorum canım annem. Anneler günün kutlu olsun…

Anneciğim, sana olan hasretim, yaz sıcağında çatlayan toprakların suya olan hasretini geçti. En güzel sığınağım olan şefkatli kollarına kendimi atmak için sabırsızlanıyorum. Anneler günün kutlu olsun, dünyanın en güzel varlığı.

Karşılıksız tek sevgi ananın çocuğuna duyduğu sevgidir. Ben kendi çocuklarımda senin sevgini buldum. Ve seni ne çok sevdiğimi bir daha anladım. İyi ki seninle varım annem. Ellerinden öperim.

Her zaman senin karşında masum ve sevgine muhtaç bir çocuk ruhuyla dururum. Çünkü sen benim annemsin. Beni benden çok tanıyansın, bilensin. Bana sarıldığın zaman tüm dertlerimi yok edensin. Anneler günün kutlu olsun ey aziz kadın, annem!

Canım Annem benim, senin varlığın her şeyiyle bana hayat veriyor... Senin o sıcacık sevgin vazgeçilmez sıcaklığın her zaman beni ısıttı, hep nerde zorda kalsam bana bir çıkar yolu buldun karanlıkta kaldığımda ay gibi parlayan ışığım, soğukta üşüdüğümde içimi sıcacık ısıtan sevginle her zaman yanımda oldun... İyi ki varsın iyi ki benim annemsin senin gibi annem olduğu için Allahıma sonsuz şükürler olsun seni çok seviyorum. Can özüm biricik anacığım, anneler gününü canı gönülden kutlarım, ellerinden öperim... Anneler Günün Kutlu Olsun...

Her zaman senin karşında masum ve sevgine muhtaç bir çocuk ruhuyla dururum; çünkü sen benim annemsin... Beni benden çok tanıyansın, bilensin... Bana sarıldığın zaman tüm dertlerimi yok edensin... Anneler günün kutlu olsun annem...

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler