HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kocaeli tarih boyunca 300 büyük deprem ve 40 tsunami geçirmiş

Kocaeli'nin bugüne kadar bilinen tarih boyunca 300 deprem ve 40 tsunami geçirdiği belirtildi.

Kocaeli tarih boyunca 300 büyük deprem ve 40 tsunami geçirmiş

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl ilk Türk Amirali Kara Mürsel Alp'in konu edildiği 'Kocaeli Tarihi' adı altındaki sempozyumda,17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin de merkez üssü olan kentin, bugüne kadar bilinen tarih boyunca 300 deprem ve 40 tsunami geçirdiği belirtildi.

Başiskele İlçesi Sahili'ndeki Werborn Otel'de gerçekleştirilen 'Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi'sempozyumu bugün 6 salonda gerçekleşen oturumlarla devam etti. Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mustafa Daş, Gazi Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Galip Çağ, Uludağ Üniversitesi’nden Doç Dr. Kamil Doğancı ve Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan Taner Aksoy’un konuşmacı olarak katıldığıoturumda özellikle İzmit’te yaşanan depremler ele alındı.

NİKOMEDYA ”FİKREN GALİP” ANLAMINA GELİYOR

Prof. Dr. Mustafa Daş, İzmit ile ilgili tarihi kaynakların M.Ö. 700 yılına kadar uzandığını söyledi. Prof.Dr. Daş, İzmit’in eski adının Nikomedya olduğunu ve bunun 'fikren galip gelen' anlamına geldiğini belirtti. Prof.Dr. Daş, İzmit'in veba salgınlarından da çok çektiğini, Konstantinapolis açısından önemli bir güzergah olduğunu da söyledi.

300 BÜYÜK DEPREM

Uludağ Üniversitesi’nden Doç.Dr. Kamil Doğancı ise İzmit’te yaşanan depremleri anlattığı konuşmasında, "İzmit, M.Ö. 2100 yılından bu yana şiddetli 300 deprem ve 40 tsunami geçirmiştir. Buna rağmen İzmit hep önemli bir konumda olmuştur. Çünkü jeopolitik açıdan büyük öneme sahiptir” diye konuştu.

DHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler