HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Lice'de 1 asker şehit oldu

Diyarbakır'ın Lice ilçesi Yolçatı köyünde geçtiğimiz gün dikilen PKK'lı Mahsum Korkmaz'ın heykeli, düzenlenen bir operasyonla kaldırıldı. Çıkan olaylar sonucunda 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı.

Diyarbakır'ın Lice İlçesi Yolaçtı Köyü'nde PKK mezarlığına dikilen Mahsum Korkmaz heykeline mahkemenin el koyma kararı vermesinin ardından bölgeye güvenlik güçleri operasyon düzenledi. Güvenlik güçleri ile heykele el konmasını önlemek isteyenler arasında olaylar çıktı. Çıkan olaylar sonucunda 1 kişi öldü, 1'i asker 3 kişi yaralandı. Lice'deki olaylarda yaralanan uzman çavuş Uğur Ünal, akşam saatlerinde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtulamadı, şehit oldu.
YARALANAN ASKER ŞEHİT OLDU

Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde yaralanan uzman çavuş Uğur İnal, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde şehit oldu.

Lice'de mahkemenin kaldırılmasına karar verdiği PKK'lı Mahsum Korkmaz'ın heykelinin sökülmesi nedeniyle çıkan olaylara müdahale için Mardin'den takviye gelen birlikte görevli uzman çavuş Uğur İnal, öğle saatlerinde silahla ağır yaralandı. Yetkililerin jandarma birliğinde silah kazası sonucu yaralandığını söylediği uzman çavuş Uğur İnal, hemen Diyarbakır'a sevk edildi. Uğur İnal, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tedaviye alındı, ancak doktorların tüm çabasına karşın kurtarılamadı.

Uzman Çavuş Uğur İnal'ın, olaylar sırasında silah kullanan grubun açtığı ateşle ağır yaralanıp şehit olduğu ileri sürüldü. Ancak yetkililer bu iddiayı yalanlayarak olayın silah kazasından kaynaklandığını söyledi.

Şehit uzman çavuş Uğur İnal'ın cenazesi, yapılacak otopsinin ardından toprağa verilmek üzere memleketine gönderilecek.

DİYARBAKIR- BİNGÖL YOLU KAPALI

Bu arada Diyarbakır Valiliği'nin aldığı kararla Diyarbakır-Bingöl karayolu ulaşıma kapandı. Diyarbakır yönünden Lice'ye gitmek isteyen araçların geçişine izin verilmezken, karayolu üzerinde kontrol noktları kuruldu.

ZIRHLI ARAÇLARIN LASTİKLERİ BİLE PARÇALANDI

Diyarbakır Valiliği'nin Cumhuriyet Başsavcılığına talimat vermesiyle başlatılan soruşturma sonuncunda mahkeme heyeti heykelin kaldırılmasına karar vermişti. Lice Sulh Mahkemesi tarafından heykelin kaldırılması için güvenlik kuvvetlerine yazı gönderdi. Hazırlıklarını tamamlayan jandarma bu sabah şafak vaktinde zırhlı araçlarla heykele operasyon düzenledi. Operasyonu duyan Lice halkı ise heykelin bulunduğu bölgeye giderek güvenlik kuvvetlerine engel olmaya çalıştı. Güvenlik kuvvetleri heykeli kaldırdı.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanlığından, Diyarbakır'ın Lice ilçesi Yolçatı kırsalındaki heykelin sabah saatlerinde kaldırıldığı bildirildi.

İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Yolçatı kırsalında yapıldığı tespit edilen heykel 19 Ağustos 2014 günü sabah saatlerinde jandarma ekiplerimizce kaldırılmıştır" denildi.

TSK'dan Lice açıklaması: 250 kişilik grup saldırdı

Genelkurmay, Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde PKK'lı Mahsum Korkmaz'ın heykelinin kaldırılması sırasında çıkan olaylarla ilgili açıklama yaptı.Açıklamada, 200-250 kişilik bir grubun roketatar, piyade tüfeği ve el yapımıpatlayıcılarla saldırdığı, askerin de anında karşılık verdiği belirtildi.

Genelkurmay Başkanlığı, Diyarbakır Lice Yolçatı köyü bölgesinde inşa edilen heykelin bir operasyonla kaldırıldığını bildirdi.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, sabah icra edilen operasyona katılan birliklerin saat 09:45'te üs bölgelerine döndükleri ifade edildi.

Açıklamada, birliklerin intikali ve heykelin kaldırılması esnasında, aralarında bölücü terör örgütü mensuplarının da bulunduğu 200-250 kişilik grup tarafından sabah 06.20 - 09.00 saatleri arasında roketatar, piyade tüfeği ve el yapımı patlayıcı maddeleriyle silahlı saldırıda bulunulduğu belirtildi.

''HELİKOPTERLERE DE ATEŞ AÇILDI. İKİ HELİKOPTERDE 6 MERMİ İZİ TESPİT EDİLDİ''

Yapılan silahlı saldırıya askeri unsurlar tarafından anında karşılık verildiği belirtilerek, şöyle denildi:
“Üs bölgelerine dönen birliklerin araçlarında yapılan incelemede, araçlara çok sayıda merminin isabet ettiği, atılan mermilerden birisinin bir KİRPİ aracının koltuğuna ve bir merminin de 1. Jandarma Komando Alay Komutanının da içerisinde bulunduğu Taktik Tekerlekli Zırhlı Aracının camına isabet ettiği tespit edilmiştir. Bu faaliyetlerin icrası esnasında, bölücü terör örgütü mensuplarınca birliklerin emniyetini havadan sağlayan helikopterlere de ateş açılmış, taarruz helikopterlerinin karşılık vermesi sonucu ateş kesilmiştir. Taarruz Helikopter Kolunda bulunan iki helikopterde toplam altı mermi izi tespit edilmiştir.”

Atalay: Yasadışılığa müsamaha göstermesinler

Atalay, bugün Lice'de Mahsum Korkmaz heykelinin yıkılması nedeniyle yaşanan olayları da değerlendirdi. Heykel olayını bir provokasyon olarak değerlendiren Atalay, "Güvenlik güçlerimiz süreç nedeniyle bu tip provokasyonlara göz yumamaz. Buradan da ifade ediyorum, süreç var diye yasadışılığa müsamaha göstermesinler" dedi.

OTOPSİSİ YAPILDI

Mehdi Taşkın'ın cenazesi saat 15.30 sıralarında yüzlerce kişi eşliğinde Lice'ye ulaştı. Taşkın'ın otopsisinde başından tek kurşunla vurulduğu ortaya çıktı. Saldırıda ağır yaralanan ve ameliyata alınan Savaş Topkaya'ya isabet eden 3 kurşundan da biri çıkarıldı. Ağır yaralı Topkaya yoğun bakımda.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Diyarbakır'ın Lice İlçesi Yolaçtı Köyü'nün kırsal kesiminde geçen yıl çatışmalarda ölen PKK'lılar için mezarlık kurulmuş, mezarlığa PKK'nın Hakkari'nin Şemdinli ve Siirt'in Eruh ilçelerine ilk saldırılarını gerçekleştirmesinin yıldönümünde baskınları gerçekleştirenler arasında bulunan Mahsum Korkmaz'ın heykeli dikilmişti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı heykelin dikilmesinin ardından 'terör örgütü propagandası yapıldığı' gerekçesiyle kapsamlı bir soruşturma başlatmış soruşturma kapsamında Lice Sulh Ceza Mahkemesi'nden heykele 'suç eşyası' olduğu gerekçesiyle el konulması kararı talep edilmişti. Talep üzerine Lice Sulh Ceza Mahkemesi, heykele el konulması kararı verilmişti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler