HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fezlekelerin "üst" yazısı yerine "ön" yazısı okunacak

Meclis, 4 eski bakanla ilgili fezlekeleri görüşmek üzere 19 Mart'ta olağanüstü toplanacak.

ANKARA (ANKA)- CHP'nin istemi üzerine toplanan ve MHP ile BDP'nin de destek verdiği toplantıda gözler, fezlekelerle ilgili sunuşun detaylarına çevrildi. Muhalefet partileri söz konusu fezlekelerle ilgili dosyaların milletvekillerine açılmasınıve Genel Kurul'da üst yazının okunmasını talep ediyor. Genel Kurul'da iseCeza Muhakemeleri Kanunu ve soruşturmanın gizliliğini gerekçe göstererek fezlekelerle ilgili sadece ön yazının okunması bekleniyor.

-MUHALEFET "ÜST" DİYECEK, GENEL KURUL'DA "ÖN" YAZI OKUNACAK-

17 Aralık sürecinde haklarında fezleke hazırlanan eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında hazırlanan fezlekeler ile ilgili tartışmalar bu kez içeriği ile sürecek. Muhalefet 30 Mart yerel seçimler öncesi bakanlarla ilgili fezlekelerin Genel Kurul'da görüşülmesi ve milletvekillerinin incelemelerine açılması için Meclis'i olağanüstü toplantıya çağırdı. Ancak, fezlekelerle ilgili görüşmelerin, muhalefetin talebi doğrultusunda görüşülmesi bekleniyor. Muhalefet, Genel Kurul'da fezlekelerin "üst" yazısı yani dosyalarda yer alan iddiaların özetinin okunması görüşünü savunuyor. Genel Kurul'da muhalefetin beklentisi olan "üst" yazının okunması yerine;"ön" yazı okunacak. Fezlekelerin "ön" yazısında Savcılığın, "Meclis Başkanlığı'na4 eski bakanın yer aldığı isimleri ve kaç klasörden oluştuğu" bilgisinin yer alacağı ve ayrıntıların ise yer almayacağı bir metnin okunması bekleniyor.

-GEREKÇE: CEZA MUHAKEMESİ HUKUKU-

Muhalefetin itirazlarına ise Meclis Başkanlığı hukukçulara hazırlattığı ve iki ayrı raporda yer alan gerekçeleri gösterecek. Fezlekelerle ilgili "ceza muhakemesi hukuku" ve "soruşturmanın gizliliği" gerekçe olarak gösterilecek.Çiçek, Fezlekelerin Genel Kurul'da nasıl bir işlem göreceğine ilişkin hukukçulara iki ayrı rapor hazırlattı. Söz konusu raporlarda; "Fezlekelerin adli bir faaliyet olduğu için; ceza muhakemesi hukuku ve kanununa göre işlem göreceği, adli faaliyet olduğunda ceza muhakemesi hukuku çerçevesinde konuya bakılacağının" altı çizilecek.

-DOSYA EKLERİNİN İADESİ-

Öte yandan, 4 eski bakanla ilgili Meclis'e sunulan fezlekelerle ilgili dosyaların savcılığa iadesi de tartışılıyor. Edinilen bilgilere göre Meclis Başkanı Çiçek, bu konuda da hukukçulara rapor hazırlatıyor. Söz konusu dosyaların savcılığa iade edilip ya da edilmeyeceği hukuki zemine oturtulacak.Meclis Başkanı Çiçek, 19 Mart'ta yurt dışından dönecek. Hukukçuların hazırladığı gerekçeler doğrultusunda dosyaları iade edebileceği de belirtiliyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler