HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika! Erdoğan AK Parti MYK için tarih verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın gerçekleştirilecek NATO Zirvesi'ne katılmak üzere Brüksel'e doğru yola çıktı. Erdoğan, Brüksel yolculuğu öncesi, havalimanında gündeme ilişkin kritik açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Brüksel seyahati sonrası AK Parti MYK'nın belli olacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Brüksel seyahati öncesi gazetecilerin sorularına da yanıt verdi. Erdoğan, AK Parti MYK için tarih verdi.

Son dakika! Erdoğan AK Parti MYK için tarih verdi

Brüksel ziyareti öncesi havalimanında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin "Sizi AK Parti'de ilk olarak ne zaman göreceğiz? A takımınız ne zaman belli olacak? Kabine değişikliği olacak mı?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"BİZİM A TAKIMI B TAKIMI YOK, SEYAHATTEN SONRA MYK'YI BELİRLEYECEĞİZ"

Bizim yalnız, A takımı B takımı yok. Hiçbir ayrım yok. İnşallah şu seyahatten sonra değerlendirmemizi yapıp, MYK’mızı belirlemiş olacağız. MYK’yı belirledikten sonra da geleceğe yönelik ne gibi adımlar atılacak bununla ilgili kongre kapanışındaki teşekkür konuşmamda da ifade ettiğim gibi bütün bakan arkadaşlarımızdan şöyle altıncı ayın sonuna kadar, yıl sonuna kadar devam edecek olan yol haritasını isteyeceğim. Tüm bakanlıklar yıl sonuna kadar neler yapacaklar, bir yol haritasını bizim önümüze koymalı. Bu yol haritası 2019’a kadar devam edecek bir yol haritası olacak. Her bakan ve bakanlık, önümüzde ne var, ne yapacağız?

Bunları bir defa altındaki çalışma arkadaşlarıyla paylaşacak. İki yönlü takibi planlıyorum. Bir, cumhurbaşkanlığında oluşturacağım bir ekiple, iki partimizde oluşturacağımız ekiple. Hazırlanan takvim çalışıyor mu, çalışmıyor mu? Bunları yakın takiple sürdüreceğiz.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN 'KAVURMACI' SORUSUNA YANIT: KİMSENİN HADDİNE DEĞİL

FETÖ soruşturması kapsamında tutuklu yargılanan Kadir Topbaş'ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı'nın, sağlık sebebiyle denetimli serbestlik şartıyla tahliye edilmesine yönelik soruyu yanıtlayan Erdoğan, "Yargı denetimli serbestlik kararı vermiş, bunun beraatına karar vermemiş. Yargılama süreci devam ediyor. Dolayısıyla bu yargıyla ilgili bir sorun. Bunu kalkıp da şu anda siyasi partinin içerisinde herhangi bir konumu yeri olmadığı halde bu şekilde, AK Parti’ye fatura kesmeye kalkmak kimsenin haddine değil" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri şöyle devam etti:

"Siyasette bu temizliğin yapılmadığını iddia eden bunu somut olarak ortaya koyması gerekir. Kimse bu söyle. Kalkıp İBB Başkanı’nın damadını söylüyorsunuz, tamam bu konu yargıyla alakalı bir konu. Yargı denetimli serbestlik kararı vermiş, bunun beraatına karar vermemiş. Yargılama süreci devam ediyor. Dolayısıyla bu yargıyla ilgili bir sorun. Bunu kalkıp da şu anda siyasi partinin içerisinde herhangi bir konumu yeri olmadığı halde bu şekilde, AK Parti’ye fatura kesmeye kalkmak kimsenin haddine değil. Önce bunlar kendi içlerindeki işleriyle uğraşsınlar, onları temizlesinler."

TERÖR MESAJI

Erdoğan, terörle mücadeleye dikkat çekerek, "Benim teröristim senin teröristin ayrımı olmamalı" dedi.

Bu ortamda NATO'nun daha faal olması ve terörle mücadelede müttefiklere daha fazla destek vermesi gerektiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu ortamda NATO'nun daha faal olması gerekiyor. Avrupa Atlantik bölgesinde güç dengesinin devamı için NATO'nun caydırıcılığını terörle mücadelede tahkim etmesi gerekiyor. Müttefiklerin 2014 Galler zirvesindeki gibi GSMH asgari yüzde 2'sini savunma harcamalarına ayırmaları gerekmektedir. Brüksel zirvesinde bu iki konuyu ele alacağız. Zirve kapsamında bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmeler yapacağız. Zirveden önce Avrupa Konseyi Başkanı sayın Tusk ile bir görüşme yapacağım. Türkiye AB ilişkilerinde son durumu ve atılacak adımları ele almayı öngörüyoruz. Avrupa'da yaşanan vatandaşlarımızla bir araya gelip hasret gidereceğiz" dedi.

SORU & CEVAP

-Genel Başkanlığınız hayırlı olsun. Sizi 'sevdam' dediğiniz partinizde biz ilk ne zaman göreceğiz? A Takımı ne zaman belirlenecek? Kabine değişikliği olacak mı? Başbakan ile görüşmeniz oldu mu, tarih verebilir misiniz?

-Bizim A takımı B takımı yok. Seyahatten sonra MYK'yı belirleyeceğiz. Hiçbir ayrım yok. İnşallah şu seyahatten sonra değerlendirmemizi yapıp, MYK’mızı belirlemiş olacağız.

MYK’yı belirledikten sonra da geleceğe yönelik ne gibi adımlar atılacak bununla ilgili kongre kapanışındaki teşekkür konuşmamda da ifade ettiğim gibi bütün bakan arkadaşlarımızdan şöyle altıncı ayın sonuna kadar, yıl sonuna kadar devam edecek olan yol haritasını isteyeceğim.

Tüm bakanlıklar yıl sonuna kadar neler yapacaklar, bir yol haritasını bizim önümüze koymalı. Bu yol haritası 2019’a kadar devam edecek bir yol haritası olacak. Her bakan ve bakanlık, önümüzde ne var, ne yapacağız? Bunları bir defa altındaki çalışma arkadaşlarıyla paylaşacak.

İki yönlü takibi planlıyorum. Bir, cumhurbaşkanlığında oluşturacağım bir ekiple, iki partimizde oluşturacağımız ekiple. Hazırlanan takvim çalışıyor mu, çalışmıyor mu? Bunları yakın takiple sürdüreceğiz.

Diğer konu zaten başbakan vekili olarak Binali Bey ile bunun değerlendirmesini yapacağız. Olması gereken bir şey varsa, adımları atarız.

-Yol haritası kapsamında, revizyonun yanı sıra, bazı bakanlıkların ayrılması, yeni bakanlıkların oluşturulması gibi bir çalışma var mı?

-Cevabı verdim. O arada daldın galiba.

"AB TÜRKİYE'Yİ BİR DİLENCİ GİBİ GÖREMEZ"

-AB’nin önemli isimleriyle bir araya geleceksiniz. Bu toplantıda Türkiye’nin temel beklentileri AB’den nelerdir? Bunların karşılanmaması durumunda ne gibi adımlar atılacak?

Cumhurbaşkanı seçilirken ‘koşan terleyen’ cumhurbaşkanı olacağım demiştiniz. Siz partinizin grup toplantılarına gidecek misiniz? Genel başkan vekilinin rolü ne olacak?

-Tabi ki parlamentoya gideriz, grup odamızda bulunuruz vesaire ama tabi ki meclis salonuna girmek gibi bir durumumuz olmaz. Benim şu anda böyle bir konumum yok. Grup toplantıları olsun, haftalık konuşmalarımızı da yaparız. Ona mani bir hal yok.

Bunun dışında ise bir defa özellikle de AB’nin, bu süreçte iki ayağımız var. Dışişleri ayağımız, AB’den sorumlu bakan ayağımız. İki arkadaşımız da burayı takip ediyor. Biz elimizden gelen her şeyi A’dan Z’ye yapıyoruz. Ama karşıdan da bunun karşılığını bekliyoruz. Bunları arkadaşlarımız kovalamaya devam edecekler. Bizim AB’den kopmak diye bir derdimiz yok. Ama AB de kendi üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerekir.

AB, Türkiye’yi bir dilenci gibi göremez. Böyle bir hakkı da yok. Bizim onlara anlatacağımız bu. 54 yıl oldu hala neyi bekliyorsunuz? Ha ben şunu biliyorum, AB Türkiye kendisi çekilsin, bunu bekliyor havasında. Biz de diyoruz ki, kararı siz verin. Kararı siz verirseniz biz işinizi zorlaştırmayız. Olay bu. Bu görüşmelerde de biz bunu söyleyeceğiz. Bizim olmazsa olmazımız da değil bunun da bilinmesi lazım.

AVUSTURYA GERİLİMİ

-Çok kısa. Bloke eden, bloke olur. Olay bu kadar basit.

-Sayın Bahçeli dün grup toplantısında sizin bir cümlenizi hatırlattı. Muhalefet ısrarla siyasette FETÖ temizliği yapılmadığını iddia ediyor. Sayın Topbaş’ın damadının tahliyesini eleştiriyor. Bir değerlendirmeniz olur mu?

-Siyasette bu temizliğin yapılmadığını iddia eden bunu somut olarak ortaya koyması gerekir. Kimse bu söyle. Kalkıp İBB Başkanı’nın damadını söylüyorsunuz, tamam bu konu yargıyla alakalı bir konu. Yargı denetimli serbestlik kararı vermiş, bunun beraatına karar vermemiş.

-Yargılama süreci devam ediyor. Dolayısıyla bu yargıyla ilgili bir sorun. Bunu kalkıp da şu anda siyasi partinin içerisinde herhangi bir konumu yeri olmadığı halde bu şekilde, AK Parti’ye fatura kesmeye kalkmak kimsenin haddine değil. Önce bunlar kendi içlerindeki işleriyle uğraşsınlar, onları temizlesinler.

İNCİRLİK KONUSU

-Bu konuyla alakalı bize gelmiş bir şey yok. Yani Almanya’nın “biz ürdün’e gidiyoruz, gitmiyoruz” diye bir şey yok. Böyle bir şey de yapacak olurlarsa bizim için çok önemli bir sorun değil bu. Giderlerse de güle güle deriz.

Almanya bu tür şeyleri yapmaya devam ederse, zaten alışmış onlar teröristi kabule. 10 tana daha terörist kabul etmiş olur, biz de tabi kovalamaya devam ederiz.

ERDOĞAN NATO ZİRVESİ'NE KATILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 25 Mayıs Perşembe günü yani yarın gerçekleştireceği Brüksel ziyaretinde NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'na katılmasının yanı sıra Avrupa Birliği yetkilileriyle Türkiye-AB ilişkileri ve önümüzdeki dönemde atılabilecek adımlarla ilgili görüşmeler gerçekleştirecek.

Cumhurbaşkanlığı'ndan Erdoğan'ın Brüksel ziyaretine dair yapılan yazılı açıklamada, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nda "Uluslararası toplumun terörizmle mücadelesinde NATO'nun rolünün güçlendirilmesine ilişkin görüş alış-verişinde bulunulması; ayrıca, transatlantik külfet paylaşımı konusunun ele alınması öngörülmektedir" denildi.

Açıklamada ayrıca NATO Zirvesi öncesinde ise Erdoğan'ın AB yetkilileriyle bir araya geleceği de belirtilerek, "(Erdoğan'ın) Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker ile bir araya gelmeleri; söz konusu görüşmede Türkiye-AB ilişkilerindeki son durumun ve ileriye dönük atılabilecek adımların ele alınması beklenmektedir" denildi.


En Çok Aranan Haberler