HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Prostat büyürse prostat kanserine dönüşür mü?

Prostat büyümesi ve prostat kanseri, benzer şikayetleri yapmasına rağmen iki farklı hastalıktır ve tedavileri de farklıdır. Yaşa ve hormonal yapıya bağlı olarak prostat büyümesinin görülmesi olağan bir durumdur. Prostat normalde 15-25 gram ağırlığındadır. Boyut olarak iri bir kestane boyutundadır.

Prostat büyürse prostat kanserine dönüşür mü?

Fakat yaşın ilerlemesi, beslenme ve hormonal değişiklikler prostatın boyutunun artmasına yol açabilir. Ancak kimi zaman prostat kanseri ile prostat büyümesi karıştırılmaktadır. Bu nedenle iki hastalık arasındaki farkları iyice anlamak şarttır.

Şekil 1 : Normal prostat ve İyi Huylu Büyümüş Prostat

Prostat bezi, idrar kesesi ile penis arasında bağlantı sağlar, köprü şeklindedir. Prostat iç kanalı idrar kesesinden idrarın dışarı çıkması sırasında yolun bir bölümünü oluşturur. Prostat gelen idrarın ve meninin penis içindeki kanalla dışarı atılmasına aracılık eder. Prostat büyümesi ise prostat bezinin büyümüş olduğu anlamına gelir. Prostat büyümesi neredeyse tüm erkeklere yaşlandıkça ortaya çıkmaktadır. Diğer yandan prostat büyümesi kanser değildir ve prostat kanseri riskinizi arttırmaz. Prostat büyümesinin gerçek nedeni bilinmemektedir.

PROSTAT BÜYÜMESİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Prostatı büyüyen her hastada belirti olmayabilir, prostat idrar kanalını kapatıp idrar çıkışını engellemezse genellikle belirti ortaya çıkmaz. Prostat büyümesi tespit edilen hastalarda şu belirtiler görülebilir;

-Geceleri idrara uyanma

-Sık idrara çıkma

-İdrar yapamama

-İdrarın kanlı olarak gelmesi

-Ağrılı idrar yapma

-Acil şekilde idrara çıkma hissinin gelmesi

-İdrar kaçırma

-İdrar akış hızının azalması

-Kesik kesik idrar yapma

-Zorlanarak, ıkınarak idrar yapma

-İdrar kesesinin tam olarak boşaltılamaması

PROSTAT BÜYÜMESİ ve PROSTAT KANSERİ FARKLIDIR

Prostat büyümesi, belli bir yaştan sonra erkeklerin çoğunda görülebilen bir hastalıktır. Prostat büyümelerinin büyük çoğunluğunu iyi huylu prostat büyümeleri olarak adlandırılır ve bu hastalarda idrar yapma ile ilgili sıkıntılar vardır. Bu hastalarda ilk tedavi olarak ilaç verilir, yıllar içerisinde ilaç kullanımına rağmen prostatın idrar kanalını kapatmasına bağlı şikayetler artarak devam ederse ameliyatla prostatın alınması gerekir. İyi huylu prostat büyümesi ameliyatında prostatın iç meyva kısmı alınır.

Prostat kanseri, kişide hiçbir belirti oluşturmayabilir, özellikle erken evrelerde herhangi bir belirti olmaz. O sebeple prostat kanserinin erken tespit edilip tedavi edilebilmesi için belirli yaştan itibaren düzenli kontroller yapılması gerekir. Babasında, amcasında ve erkek kardeşlerinde prostat kanseri olan kişiler daha erken yaşta (40’lı yaşlarda) kontrollerini yaptırmalıdır. Aile hikayesi olmayan kişiler 40 yaşında PSA değerine baktırmalı eğer değer 1’in altında ise 50 yaşına kadar tetkik yapılmasına gerek yoktur. Her erkek 50 yaşından sonra her yıl PSA tetkiki ve ürolojik muayene yaptırmalıdır.

Şekil 2: Normal Prostat ve Prostat kanseri

PROSTAT KANSERİNDEN NASIL KORUNULUR

Prostat kanseri için en önemli risk faktörü genetik risktir. Aile içindeki erkeklerde prostat kanseri varsa risk artmaktadır. Genetik sonrası en önemli risk faktörü beslenmedir. Aşırı yağlı, yüksek kalorili ve lifsiz gıdaların tüketilmesi prostat kanseri riskini artırır.

Prostat kanserinden korunmak az yağlı, düşük kalorili ve lifli gıdalarla beslenmek koruyucudur. Düşük kilolu olmak korunmak açısından bir avantajdır. Özellikle domateste bulunan likopen maddesi prostat kanserine karşı koruyuculuk sağlar.

Prostat kanserinden korunmada, beslenmeye dikkat etme haricinde rutin kontroller asla aksatılmamalıdır. Belirli aralıklarla muayene olunmalı ve durum kontrol edilmelidir.

Op.Dr.Murad ÇELTİK

Doktorlar merkezi

Abdi İpekçi cad. Reasürans Han 1 No:57 Kat :4 Nişantaşı İstanbul

Tel: 0 212 234 58 55

Cep: 0 536 886 12 96

Web: www.muradceltik.com

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler