HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"2. iddianame" onaylandı! AKP, MHP, CHP için şok iddialar

Ergenekon soruşturması kapsamında 19'u tutuklu 56 şüphelinin yer aldığı bin 909 sayfalık ek iddianame İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından onaylandı.

"2. iddianame" onaylandı! AKP, MHP, CHP için şok iddialar

Ergenekon davasının 1909 sayfadan oluşan ikinci iddianamesi İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamedeki bazı bilgiler kamuoyuna sızarken, mahkemenin kabul ettiği aşağıdaki iddiaların sorumluları 20 Temmuz'da yargılanacak. Ayrıca "Ergenekon" soruşturması kapsamında açılan ikinci dava ile halen görülmekte olan davanın birleştirilmesi yönündeki savcılığın talebi, mahkemece daha sonra değerlendirilecek.

İşte savcının iddiaları

  • AKP'yi ve MHP'yi bölme planları yapıldı, çeşitli takip notlarıyla bunlar net şekilde anlaşıldı.

-MHP'nin de yönetim kadrosunda değişiklik yapma çalışmaları yapıldı.

  • Ergenekon, CHP içinde çeşitli operasyonlar yürüttü ve operasyonların da tek amacı CHP lideri Deniz Baykal'ı devirmekti.

  • CHP'nin üst yönetimi de değiştirilmeye çalışıldı.

  • Zanlıların ve sanıkların telefon dinlemelerinde Deniz Baykal'a yönelik, yoğun bir şekilde devirme çalışmaları olduğu saptandı. Bu çalışmalar Tuncay Özkan'ın da katıldığı öne sürüldü.

  • Cumhuriyet Mitinglerinin organizasyonlarının Ergenekon ile bağlantıları var.

  • MHP'nin 8. Kongresi Ergenekon tarafından manipüle edildi.

  • Ergenekon örgütü kamu görevlilerini fişliyor.

Türk-Kürt çatışması, Gazi olayları

Ergenekon soruşturmasının ek iddianamesinde, örgütün CHP'nin yönetim kademesini değiştirmeye çalıştığı ifade edildi.

Bazı darbe planlarının çeşitli kod adlarıyla yer aldığı iddianamede, Ergenekon'un Kürt-Türk çatışması çıkarmak için zemin hazırladığı, naylon terör örgütleri kurmayı hedeflediği, TİT ve MLKP'nin Ergenekon ile bağlantılı naylon terör örgütleri olduğu, MLKP'nin Gazi olaylarıyla Alevi kitleleri tahrik etmeye çalıştığı öne sürüldü. İddianemede, MHP'nin 8. kongresinin de Ergenekon tarafından manipüle edildiği öne sürüldü.

1999'dan önce gizli faaliyet

Ele geçirilen dokümanlardan Ergenekon terör örgütünün 1999'dan öncesine dayanan gizli örgütlü faaliyet içerisinde bulunduğu belirtiliyor. Yönetici ve üyelerinin örgütü 'derin devlet' kabul edip, dışa karşı da bu şekilde gösterdikleri belirtiliyor.

Örgütün yakın amacının, ülkede yönetim zaafiyeti oluşturacak eylemler yaparak kargaşa yaratmak, nihai amacının da oluşacak kargaşa ortamında hukuk dışı bir müdahale ile yönetimi ele geçirmek olduğu idida ediliyor.

Bu bölümde devlete ait çok gizli belgelerin ele geçirildiği, kamuoyunun yakından tanıdığı kişilere suikast planlarının yapıldığı da yer alıyor.

Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Emekli Albay Fikri Karadağ, eski Yüzbaşı Muzaffer Tekin, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Cumhuriyet gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk, eski rektör Kemal Alemdaroğlu örgüt yöneticisi olmakla suçlanıyor.

PKK ve Hizbullah ile ilişkiler

İddianamenin 4. bölümünde ise Ergenekon Terör Örgütü'nün PKK, Hizbullah, DHKP-C ve Hizbu't Tahrir örgütü ile ilişkileri anlatılıyor.

Bu bölümde, çoğunluğu cezaevinde bulunan terör örgütü üyesi gizli tanıkların ifadelerine yer veriliyor. İlk iddianamede numaralandırılan gizli tanıklara bu kez "imdat" ve "kıskanç" gibi kod adlarının verildiği görülüyor. Bu bölümde örgütün siyaset dünyasına yön verilmesi faaliyetleri başlığı altında yürütülen çalışmalara değiniliyor.

Medya ayağı

Medya yapılanması başlığı altında ise medya kuruluşlarının kontrol altına alınması ve kendi medya kuruluşları oluşturulması anlatılıyor.

Ulusal medya grubu kurulması amaçlandığı belirtilen bu bölümde Türk Metal-İş Sendikası'nın Doğu Perinçek'in ve Tuncay Özkan'ın televizyonlarının da aralarında bulunduğu 4 kanalda ortak bildiriler yayılarak ortak hareket edilmesenin planlandığı belirtiliyor.

"Örgütün ADD ile ilişkisi var"

Mevcut demokratik yönetimin değiştirilmesi başlığı altında ise örgütün amaçlarından birisinin darbe yaparak yönetime el koymak olduğu öne sürülüyor. İddianamede "Örgütün ülkede darbe zemini oluşturmak için ciddi faaliyetlerde bulunduğu, birçok silahlı ve bombalı eylem gerçekleştirdiği, ülkede kaos ve anarşi ortamı oluşturmaya çalışarak ordunun darbe yapması için telkin, tavsiye ve teşviklerde bulunduğu anlaşılmıştır" deniliyor.

Örgütün Atatürkçü Düşünce Derneği başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu ile ilişki içinde olduğu, bu kuruluşların hükümete karşı Cumhuriyet Mitingleri'ni organize ettiği de iddianamede yer alıyor.

İddianame 21'i tutuklu 56 sanık hakkında 6, 7, ve 8. operasyonları kapsıyor.

İddianamede, hükümeti yıkmaya teşebbüsle suçlanan emekli orgeneral Hurşit Tolon ve Emekli Orgeneral Şener Eruygur için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. 19'u tutuklu 56 sanığın yargılanmasına 20 Temmuz 2009 tarihinde Silivri Cezaevi içerisinde yer alan duruşma salonunda başlanacak. Duruşmanın birinci celsesinde, iddianamede yer alan sanıklar ile halen devam eden duruşma birleştirilecek. İddianamenin, yaklaşık yarım saat sonra CD ortamında sanık avukatlarına dağıtılması bekleniyor.

İDDİANAME 1909 SAYFADAN OLUŞUYOR

Mahkeme, 1909 sayfa ve 5 bölümden oluşan iddianamenin kabulüne karar verdi.

Mahkemenin bu kararının ardından "Ergenekon" soruşturmasına ilişkin ikinci dava da açılmış oldu. Mahkeme, halen görülmekte olan "Ergenekon" davası ile ikinci davanın birleştirilmesi yönünde karar vermezken duruşma tarihini 20 Temmuz 2009 olarak belirledi. İkinci iddianamenin tamamlanmasına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, iddianamede 21 tutuklu, 35 tutuksuz olmak üzere 56 şüpheli olduğu, yakın tarihlerde soruşturmaya dahil edilen 48 tutuklu, 29 tutuksuz olmak üzere 77 şüpheli hakkındaki soruşturma evrakının tefrik edildiği ve bunlar hakkındaki soruşturmanın devam ettiği belirtilmişti.

5 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Açıklamada, 5 bölümden oluşan iddianamenin birinci bölümde, "Ergenekon" soruşturmasının ilk aşamasıyla birinci iddianamenin özetinin yapıldığı, ikinci bölümde soruşturmanın sonraki aşamaları ve "Ergenekon" örgütünün anlatıldığı dile getirilerek, üçüncü bölümde "örgütün işlediği suçların genel olarak ve topluca anlatıldığı", dördüncü bölümde "örgütün diğer faaliyetleri, başka örgütlerle sivil toplum ve medya kuruluşlarıyla ilişkilerinin" yer aldığı, beşinci bölümde ise iddianamede yazılı "şüphelilerin bireysel eylemleri ve bu eylemlerin oluşturduğu suçlar ve sevk maddeleri ile hukuki durumlarının işlendiği" bildirilmişti.

Açıklamada, 12 şüpheli hakkında "örgüt yöneticisi olmak" suçlamasının yer aldığı kaydedilmişti. Savcılığın açıklamasında tutuklu sanıklar arasında yer alan teğmenler N.Ç. ve E.M'nin avukatlarınca daha önceden İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine verilen tahliye talebine ilişkin dilekçe incelenmiş, mahkeme 2 teğmenin serbest bırakılmasını kararlaştırmıştı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler