HABER

4D işçi disiplin cezaları nelerdir? 4D'li disiplin cezası alır mı?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan çalışanlar, çalıştıkları sektöre, işyerine ve aldıkları görevlere göre farklı sigorta türleri ile sınıflandırmaya tabi tutulurlar. 4A, 4B, 4C sigorta türleri, özel sektör, serbest meslek ve kamu çalışanlarının dahil olduğu sigorta türleridir. Daha sonra oluşturulan 4D sigorta türü ise taşeronluktan kadroluya geçiş yapan çalışanları kapsar.

4D işçi disiplin cezaları nelerdir? 4D'li disiplin cezası alır mı?

4A sigorta türü, özel sektörde çalışan işçileri kapsayan bir sigorta türüdür. 4B çalışanları serbest meslek çalışanlarıdır ve 4B sigorta türüne dahil edilir. Devlete ait kurumlarda ve kuruluşlarda çalışan işçiler memur statüsünde kabul edilir ve 4C sigorta türüne dahildir. Ancak 2018 yılında oluşturulan 4D sigorta türü diğer sigorta türlerinden farklıdır.

4D sigorta türüne dahil edilen işçiler, daha önce taşeron olarak çalışan ve kadroya sonradan dahil edilen işçilerdir. 2018 yılından itibaren taşeron olan şirketlerde görev alan ve 696 sayılı kanun hükmünde kararname ile kadro verilen tüm işçiler 4D’li işçi ya da sürekli işçi olarak tanımlanırlar. Tüm taşeronken kadroya alınan işçiler, 657 sayılı kanun hükmünde 4D statüsünde kabul edilirler ve sürekli işçi olarak anılırlar. Ancak bu tür işçiler 5510 sayılı kanunun hükmünde 4A statüsünde kabul edilirler.

4D'li disiplin cezası alır mı?

Sürekli ya da 4D’li işçiler kanunlar gereğince birçok hakka sahiptir. Doğum izinleri, ikramiye alma hakkı, evlilik izinleri ya da engelli işçilere tanınan izin hakları 4D’li işçiler için de geçerlidir. 4D işçileri, etik ya da ahlak suçları işlediğinde, işyerinin ve işverenin iyi niyetini suiistimal edici tavırlarda bulunduğunda işten çıkartılabilir ya da disiplin cezası alabilirler.

4D işçi disiplin cezaları 4D işçi kuralları kapsamında verilir. Sürekli işçilerin disiplin işlemleri işlenen suça göre uygulanır. Bir 4D’li işçi işlediği suça göre ihtar alabilir. Bunun dışında 1 yevmiyeden 6 yevmiyeye kadar kesinti cezası da alabilirler. En üst seviye ceza ise işten çıkartmadır.

Kamu işçisi ne kadar ceza alırsa işten atılır?

Bir sürekli işçi eylemleri doğrultusunda disiplin cezasına tabi tutulur. İşçinin çalıştığı iş yerinde yedi günden fazla bir hapis cezası alması nedeniyle ya da cezası ertelenemeyecek olan bir suç işlemesi durumunda işveren tazminatsız olarak o işçiyi işten çıkartma hakkına sahip olur. Herhangi bir kamu işçisi gibi 4D’li sürekli işçi de işten çıkartılabilir. Sürekli işçi işyerinde herhangi bir suç işleyerek hapis cezası alırsa işten çıkartılabilir. İzinsiz olarak iki gün boyunca işe gelmezse ya da tatil günü dışında işe gelmeme durumu olursa da belli süreler dahilinde işten çıkartılabilir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler