HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

4D'li işçi başka kuruma geçebilir mi? 4D sürekli işçi başka iş yapabilir mi?

2018 yılından itibaren başlanan uygulamaya göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, on sekiz yaşını doldurmuş olan ve bu tarihe kadar taşeron konumunda çalışan tüm işçilerin kadroya geçiş hakları bulunmaktadır. Taşeron konumda çalışırken kadroya geçen işçiler kanunlara göre 4D’li ya da sürekli işçi olarak isimlendirilirler.

4D'li işçi başka kuruma geçebilir mi? 4D sürekli işçi başka iş yapabilir mi?

Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak belirlenen farklı sigorta türleri bulunur. 4A, 4B, 4C olarak isimlendirilen bu sigorta türleri farklı alanlara, sektörlere ya da görevlere göre sınıflandırılır. 4A sigorta türü özel sektör çalışanları, 4B sigorta türü serbest meslek çalışanları, 4C sigorta türü ise devlete ait olan kurum ya da kuruluşlarda çalışan ve memur statüsü kabul edilen çalışanları kapsar. 2018 yılı itibariyle oluşturulan ve ilgili kanun hükmünce şartları belirlenen bir sigorta türü daha vardır. Bu sigorta türünde çalışan kişiler 4D’li işçi ya da sürekli işçi olarak tanımlanır. 4D’li işçi olarak çalışan kişilerin özlük hakları 4D kapsamında belirlenmiştir. Tüm koşullar ve haklar 4857 sayılı iş kanunu gereğince uygulanmıştır.

Sürekli işçi memur olabilir mi?

4D’li işçi olarak isimlendirilen çalışanlar sürekli ya da daimi işçi olarak da anılır. Sözleşmeleri belli bir süreyi kapsamak zorunda değildir. Çalıştıkları sektöre, işyerine ya da var olan görevlerine göre maaş hesaplamaları ve ek tediye ödemeleri yapılır. Daimi ya da diğer adı ile sürekli işçiler memur olma hakkına da sahiptir. Taşeronken kadroya geçmiş olmaları memur olmaları önünde bir engel olarak görülmemiş ve kabul edilmemiştir. Tüm 4D işçileri memur olarak çalışabilir.

4D’li işçi başka kuruma geçebilir mi?

2018 yılından bugüne dek devlet kurum ve kuruluşlarında taşeron ismi altında görev yapan birçok işçi resmi olarak belirlenen şartları yerine getirerek kadrolu çalışmaya başlamıştır. Kadroya geçmiş olmaları ile 4D’li işçi olarak kabul edilirler ve buna göre belirlenen tüm özlük haklarından yararlanabilirler. 4D’li olarak kadroya geçmiş olan bir sürekli çalışan çok özel bir durum, can güvenliği gibi büyük bir gerekçe olmadığı sürece farklı kurumlar ya da şehirlerarası geçiş yapamaz. Kadrolu işçi olma hakkı kazanılmış olması tayin ya da nakil yapılabileceği anlamına gelmez.

4D sürekli işçi başka iş yapabilir mi?

Tüm sigorta türleri 4A, 4B ve 4C gibi 4D’li işçi olarak çalışan kişiler de bazı haklara sahiptir. Aynı zamanda diğer sigorta türleri ile ortak bazı noktaları vardır. Çeşitli konularda engelleri bulunur ve bunlardan biri de başka bir iş yapma konusundadır. Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak çalışan tüm işçiler, hangi sigorta türüne bağlı oldukları fark etmeksizin kurallara uymak durumundadır. Yetkili kurumun belirttiği kurallar dahilinde bir işçi aynı anda başka yerlerde ve birden fazla işyerinde çalışma hakkına sahip değildir.

Sürekli işçi memurun amiri olabilir mi?

4D’li işçi olarak çalışan kişiler kanunlar gereğince 4D’li işçilere tanınan tüm haklardan yararlanabilir. Mevzuatın hükümlerine bağlı olarak kadrolu çalışan olarak kabul edilirler. Ancak devlet memurları ile ilgili yapabilecekleri sınırlıdır. Örnek olarak bir 4D’li işçi 4C’li olan devlet memurları için bir sicil raporu düzenleme hakkına sahip değildir. Devlet memurlarına amir olarak görev yapması da kabul edilmemiştir. Belirlenen hakları sınırında, kanunların verdiği diğer tüm haklardan yararlanabilir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler