HABER

4D işçi yükselebilir mi? 4D sürekli işçiler görevde yükselme sınavına girebilir mi?

Çalışanların dahil edildiği sınıflandırmalar kapsamında sigortalılık işlemleri uygulanır. Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olan tüm sigorta türleri, çalışan kişinin özel ya da kamu sektöründe çalışmasına, çalıştığı işyerine ya da aldığı göreve göre değişkenlik gösterir. 4A, 4B, 4C, 4D olarak isimlendirilen bu sınıflandırmalara dahil edilen çalışanlar farklı özlük haklarına sahiptir.

4D işçi yükselebilir mi? 4D sürekli işçiler görevde yükselme sınavına girebilir mi?

Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olarak uygulanan farklı sigorta türleri vardır. Bu sigorta türleri 4A, 4B, 4C ve 4D olarak isimlendirilmiştir. 4A sigorta türü özel sektörde çalışan kişileri kapsar. 4B serbest meslek çalışanlarını kapsarken 4C memur statüsünde olan, devlete ait kurum ve kuruluşlarda çalışan kişileri kapsayan sigorta türleridir.

4D ya da diğer adı ile sürekli işçiler, 2018 yılından bugüne dek taşeron olarak çalışırken kadroya alınan işçilerdir. Sürekli işçiler 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na ait dördüncü maddenin D fıkrasına göre değerlendirilirler. Kadroya alınan işçiler 4D işçiler olarak tanımlanmıştır. Bu tür işçilerin hakları ve maaşları her yıl güncellenir ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından açıklanır.

4D işçi görevde yükselme imkânı var mı?

Taşeron olarak çalışırken kadroya alınan 4D’li işçiler, kendilerine tanınan birçok özlük hakkından yararlanabilmektedir. Yıllık izin hakları, doğum izinleri, evlilik izinleri, mazeret izinleri vardır. Ayrıca ikramiye alabilirler ve engelli olan sürekli işçiler için tanınan haklardan da yararlanabilmeleri mümkün olur. Sürekli işçilerin sahip olduğu hakların yanı sıra memur statüsünde çalışan kişilerden bazı farklılıkları da vardır. Örnek olarak devlet memuru olan 4C statüsündeki çalışanlar için idari işlem başlatma yetkileri yoktur. İstifa eden bir sürekli işçi yeniden işe dönemez.

4D işçi görevde yükselme olasılığı da bazı özel durumlara bağlı olarak gerçekleşebilir. Kamu sektöründe kadroya girmiş olan 4D’li işçiler için görevde yükselme durumu da güncel mevzuata göre mümkün olmayabilir.

4D sürekli işçiler görevde yükselme sınavına girebilir mi?

Taşeron olarak çalışırken kadroya alınan sürekli işçiler, 657 sayılı kanun hükümleri değil iş kanunu hükümlerine tabi tutuldukları için bu kanunda yer alan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına Dair Genel Yönetmelik kapsamında değerlendirilirler.

Bu yönetmeliğe göre sürekli işçiler görevlerinde yükselme sağlayabilecek olan sınavlara giremezler. Yasalar aksi bir değişiklik yapmadığı sürece hiçbir sürekli işçi bulunduğu unvan ve görevden başka bir göreve ya da unvana geçiş yapamaz. Emeklilik zamanına kadar aynı görevde ve unvanda kalırlar.

En Çok Aranan Haberler