HABER

ABD, ara seçimlere kilitlendi

ABD'de Temsilciler Meclisi'nin tümünün, Senato'nun da üçte birinin yenileneceği ara seçimler bugün yapılıyor.

ABD, ara seçimlere kilitlendi

Ara seçimler, iktidardaki Cumhuriyetçiler ile muhalefetteki Demokratlar arasında kılpayı çoğunluk için verilecek kıyasıya mücadeleye sahne olacak. Başkan Bush'un görev süresinin tam ortasına denk gelen ara seçimler, mevcut Amerikan yönetimine onayın da sınanacağı bir referandum niteliği taşıyor. Senato'da tek bir sandalyeyle

çoğunluğa sahip olan Demokrat Parti'nin Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçiler ile arayı kapayabilmesine ise ihtimal verilmiyor.

ABD'deki Kongre eyalet ara seçimleri geleneksel olarak mesai günlerinde yapılır ve genellikle de Başkan'ın partisi bu seçimlerden zararlı çıkar. Başkan George W. Bush, Beyaz Saray'a taşınmasını borçlu olduğu Florida eyaletinde kardeşi Jeb'in eyalet tarihinin yeniden seçilen ilk Cumhuriyetçi Partili vali olmasına çalışıyor. Selefi Bill Clinton ise Demokrat Parti'nin başkanlık seçiminin rövanşını alabilmesi için Floridalı seçmeni sandık başına gitmeye çağırıyor.

Kongre ve valilik seçimleri öncelikle Demokrat Parti'nin tek oyla çoğunlukta olduğu 100 üyeli Amerikan Senatosu'ndaki dengeler açısından çok önemli. Demokrat Parti Senato'ya hakim olmasını Cumhuriyetçi Jim Jeffords'un 2001 mayısında partisinden ayrılıp bağımsız senatör olmasına borçlu. Temsilciler Meclisi'nde 11 üyelik çoğunluğu bulunan Cumhuriyetçi Parti'nin Kongre'yi tamamen ele geçirmesi ise tek bir senatörlük kazanmasına bağlı.

Bu ara seçimde 100 senatörlükten 34'ü yenilenecek. Cumhuriyetçi Parti'nin 20, Demokratlar'ın ise 14 senatörlüğü korumaları gerekiyor. Cumhuriyetçi Parti'den favorilerin sayısı 11, favori gösterilen Demokratlar'ın sayısı ise 7. Siyasi gözlemciler 6 ila 10 senatörlüğü her 2 partinin de kazanabileceğini belirtiyorlar. Bu bakımdan 5 Kasım sonrasının senato aritmetiğini şimdiden kestirmek çok güç. Kimine göre artılarla eksiler her iki partide de aynı olacak ve senatodaki güç dengesi bozulmayacak.
435 üyesinin de 2 yılda bir yenilendiği Temsilciler Meclisi'nde Demokrat Parti'nin farkı kapatabileceğine ihtimal verilmiyor. Demokrat Parti'nin 6 yeni Temsilciler Meclisi üyeliği kazanmasının çok zor olduğuna işaret eden uzmanlar, nüfus sayımına göre 10 yılda bir seçim çevrelerinin değişmesinin de tahminde bulunmayı zorlaştırdığını belirtiyorlar. ABD'de nüfus artışı ülke ortalamasının üzerinde olan eyaletler daha fazla temsilci çıkarırken, nüfusu azalan ya da duraklayan eyaletler temsilci kaybediyor. Temsilciler Meclisi'ndeki azınlık sözcüsü Dick Gephard'ın Demokrat Parti'nin adayı olarak iki yıl sonraki başkanlık seçiminde şansını koruyabilmesi de yeniden seçilmesine bağlı.

Bugün 50 eyalet valiliğinden 36'sı için de seçim yapılacak. Bush'un eyaleti Teksas'ta Tony Sanchez'i aday gösteren Demokrat Parti'nin zenci ve Latin Amerika asıllı seçmeni harekete geçirebilmesi durumunda bu eyaleti kazanması mümkün. ABD'deki eyaletlerin 27'sinde Cumhuriyetçi, 21'inde ise Demokrat vali var.

Ara seçimlerde Başkan'ın partisinin güç kaybetmesi kuralını bu kez bozmak niyetinde olduklarını belirten George W. Bush, Irak krizi ve Amerikan vatanının korunması gibi konularla prestij topluyor. Bush terörle mücadele ve vergi indirimleri konularına vurguda bulunarak, Demokrat Parti'nin, ekonomik durgunluk, borsa krizi, hileli iflaslar ve bilanço sahtekarlıkları gibi güçlü tezlerini unutturmaya çalışıyor. George Bush'un amacı Kongre'nin her iki kanadında da çoğunluğu ele geçirip siyasi gündemini uygulamak ve iki yıl sonraki başkanlık seçiminin ön çalışmalarını başlatmak. Bush döneminin başarısını belirleyecek olan ara seçimlerin tek kusuru var o da oylamaya katılım oranının yüzde 40'ı aşmaması.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler