(İHA) - Paris'te gerçekleşen donörler toplantısında Gazze'ye yapılan 150 milyon dolarlık yardıma ek olarak 50 milyon dolarlık yeni bir kaynağın tahsis edileceğini söyleyen Dışişleri Bakanı Ali Babacan ayrıca, Türk halkının Gazze için gönderdiği yardımlarla birlikte 43 milyon dolarlık kaynağın daha biriktiğini söyledi.
Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde 80 ülkenin katılımıyla düzenlenen Uluslararası Gazze Konferansı'na Türkiye'yi temsilen katılan Bakan Babacan gazetecilere yaptığı açıklamada, "Türkiye olarak Aralık 2007'de Paris'te gerçekleşen donörler toplantısında yapılan 150 milyon dolara ek olarak 50 milyon dolarlık yeni bir kaynağı tahsis edeceğimizi ilan ettik. Türkiye'de farklı bağış kampanyaları düzenlendi. Halkımızın Gazze için gönderdiği yardımlarla birlikte 43 milyon dolarlık kaynak birikti. Bu kaynakları Gazze'ye yönlendireceğiz. Oradaki durumun iyileştirilmesi, tıbbi malzeme ve ilaç gibi yardımların yapılması için bu toplantının faydalı olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Yapılan yardımların dağıtılması ve kontrolünün Filistin Ulusal yönetiminin bölgedeki kontrolünün zayıflığı nedeniyle mümkün olmadığına değinen Babacan, Hamas'ın yardımları tek başına kullanmasının da gerçekçi olmadığına dikkat çekti. Yardımların etkin olarak kullanılması için Filistinliler arasındaki uzlaşmanın şart olduğunu vurgulayan Babacan, Gazze konferansından sonra yapılacaklar hakkında bilgi vererek, "5 ayrı komite kuruluyor. 10 Mart'ta bu komitelerin ilk toplantısı yapılacak. Filistinliler arasındaki alt komisyonlar çalışmaya başlayacak. Sürecin işleyişinde ne zaman tıkanıklık olursa ya da durumla ilgili bizden talep gelirse, destek vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Arap ülkeleri arasındaki kutuplaşma giderilmeden Filistin sorununa çözüm bulunamayacağını söyleyen Babacan, Araplar arasındaki ayrılığın giderilmesi gerektiğini belirtti. Arap ülkelerin bakanlarına birlik çağrısında bulunan Babacan, "Farklılıkları bir kenara koyup ortak paydalar üzerinde buluşup bir bakıma ortak dava olan Filistin davasının sonuca ulaşması için hep beraber çalışmalıyız. Türkiye'nin bu konudaki çabaları destek görüyor. Türkiye'nin bölgedeki sorunların çözümüne gösterdiği aktif katkıherkes tarafından takdir ediliyor" ifadelerini kullandı.
Mısır'da gerçekleşen Gazze Konferansı'nın, Filistin sorununun çözümünde önemli bir aşama olacağını söyleyen Babacan, Gazze'de yaşanan dramın son bulması için burada olduklarını ifade etti.
Bugün Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt ile görüşen Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin bütün gruplarla görüşebilen ender ülkelerden biri olduğunu belirterek, Türkiye'nin çözüme yönelik katkılarının önemine değindi. Ortadoğu'da barışın kalıcı hale getirilmesi için Arap ülkeleri ile İsrail arasında müzakerelerin başlaması gerektiğini söyleyen Babacan, bu aşamadan sonra ilişkilerin gelişebileceğini belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la ayaküstü görüşen Babacan, temaslarda bulunmak ve ortak konuları görüşmek üzere Clinton'ı Türkiye'ye davet etti. Öte yandan, Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora ile görüşen Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in, Kanada Dışişleri Bakanı Lawrance Cannon ve İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ile de görüşmesi bekleniyor.