HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bal: Faydaları nelerdir?

Bal, arılar tarafından üretilen faydalı bir besindir. Dünyadaki en eski tatlandırıcılardan biridir. Antik çağlardan bu yana hem yiyecek olarak hem de şifa vermesi için ilaç olarak kullanılmıştır.

Bal: Faydaları nelerdir?

Arılar çiçeklerden polenleri toplayarak ilkbahardan yaz sonuna kadar harıl harıl bal üretirler. Balın kokusu, rengi ve tadı arıların topladıkları çiçeklerin türüne göre farklılık gösterir ve oldukça fazla çeşidi vardır. Bal, antiseptik ve antibakteriyel özellik gösterdiği için faydalı ve güçlü bir besin kaynağı olarak bilinir. İçerisinde kalsiyum, fosfat, sodyum, klorür, magnezyum, potasyum, demir, glikoz, fruktoz gibi pek çok faydalı mineral bulunur. Bununla birlikte B1, B2, B3, B5, B6 gibi vitaminler açısından da oldukça zengindir. Çok güçlü bir antioksidandır. Rafine edilmiş şeker yerine kullanıldığında çok daha fazla yarar sağlar.

Balın Kalorisi ve Besin Değeri

Miktar: 100 g

Kalori (kcal): 304

Yağ (g): 0

Karbonhidrat (g): 82

Protein (g): 0.3

Balın Faydaları

1. Kan şekerini düzenler

kan şekeri

Oldukça tatlı bir besin kaynağıdır ancak bu durum diyabet hastaları açısından risk teşkil etmez. İçerisinde bulunan glikoz ve fruktoz, kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcıdır. Diyabet hastalığı çok ilerlememiş kişilerin, günde 1 tatlı kaşığı bal tüketmelerinde bir sakınca yoktur, aksine fayda sağlar. Aynı zamanda kötü kolesterolü (LDL), trigliseridleri ve iltihabı önler, iyi kolesterolü (HDL) yükselterek kolesterolü dengeler.

2. Öksürüğü giderir

Solunum yolu enfeksiyonlarında, ilaçlardan sonra en sık kullanılan şifa kaynağı baldır. Bal öksürüğün şiddetini azaltır ve güçlü antibakteriyel özellikler gösterdiği için boğaz enfeksiyonlarını giderir. Öksürüğü daha hızlı gidermek için balın içerisine biraz limon karıştırılabilir. Boğaz enfeksiyonlarını gidermek içinse zencefil, bal ve karabiber karıştırılıp tüketilebilir.

3. Yaraların ve kesiklerin iyileşmesini sağlar

Bal oldukça güçlü antiseptik, antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu için yaraların temizlenmesinde ve mikroplardan arındırılmasında etkilidir. Kesiklerin daha hızlı iyileşmesini sağlar. Bununla birlikte kesiklerin ve yaraların sebep olduğu ağrıyı hafifletir. Kesiklerin ve yaraların üzerine bir miktar bal sürüp bir bandajla sarmak yeterlidir. Bu sayede yaraların üzerinde bulunan bakteriler ölecek ve hızlı bir şekilde iyileşme sağlanacaktır. Bununla birlikte bal yanıkların hızla iyileşmesi için de tercih edilebilir. Antibakteriyel ve antifungal özellikleri sayesinde mikropların çoğalmasını önleyerek enfeksiyonu giderir.

4. Kilo vermeye yardımcıdır

İçeriğinde pek çok faydalı mineral, vitamin ve amino asit bulunur. İçeriğindeki bu bileşikler, sahip olunan kiloyu korumaya yardımcı olur ve obeziteyi önler. 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı bal karıştırılır ve biraz limon sıkılır. Her sabah aç karına bu karışımdan tüketilir. Bal-limon karışımı sayesinde hem metabolizma hızlanır hem de kilo vermek kolaylaşır. Bal aynı zamanda karaciğerin toksinlerden temizlenmesine de yardımcı olur.

5. Göz sağlığını korur

Bal eski zamanlardan bu yana göz sağlığının korunması için oldukça sık kullanılan bir şifa kaynağıdır. Bal görme yeteneğini geliştirir. Göz enfeksiyonlarını önler, kaşıntı ve kızarıklık gibi semptomları giderir. Ayrıca göz kuruluğu tedavisinde de oldukça etkilidir. Göz sağlığını koruyan bal kürünü yapmak için bir bardak ılık suya 1 tatlı kaşığı bal karıştırılır. Ilık suda bal eritilir ve soğuduğunda göz banyosu şeklinde göze uygulanır. Bu yöntem, gözdeki enfeksiyonu ve iritasyonu gidermek için oldukça faydalı bir yöntemdir.

6. Sindirim sistemine iyi gelir

Antimikrobiyal özellikleri sayesinde tüm sindirim sistemi için faydalıdır. Mikropları yok ederek sindirim sisteminin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Balın mideye faydaları da mevcuttur. İçerisinde bulunan enzimler sayesinde gastrit tedavisinde oldukça etkilidir. Mide ağrısını hafifletir ve mideyi rahatlatır.

7. Cildin parlak ve sağlıklı olmasına yardımcı olur

Sağlıklı ve parlak bir cilt için gereken antifungal ve antibakteriyel özellikleri içeriğinde fazlasıyla barındırır. Balın cilde faydaları arasında, oluşan cilt lekelerini giderme de vardır. Gece yatmadan önce cilde uygulanması, lekelerin giderilmesinde etkilidir ve bir hafta boyunca bu işleme devam edilirse sağlıklı ve ışıldayan bir cilde kavuşmak mümkündür. İçeriğindeki güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkiden dolayı kozmetik ürünlerde ve maskelerde oldukça sık kullanılır. Cildi nemlendirir ve güneşin zararlı ışınlarından korur. Bununla birlikte sedef, egzama ve mantar gibi ciddi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde de etkilidir.

8. Saçların güçlenmesinde etkilidir

Nemlendirici özelliğinden dolayı bal, kuru ve yıpranmış saçların onarılması için sıklıkla kullanılır. Bal kafa derisini rahatlatarak, kafa derisinde meydana gelen kepeklenme, kaşınma ve pul pul dökülmelerin giderilmesini sağlar. Saça canlılık ve parlaklık verir, güçlendirir. Balın saça faydalarından biri de saç dökülmesini önlemesidir. Güçlü ve parlak saçlara sahip olmak için haftada bir kez bal maskesi uygulanmalıdır.

Süzme Çiçek Balının Faydaları

Çiçek balı, bal arılarının çiçeklerdeki nektaryumlardan topladığı nektarı, kendi vücutlarında salgıladıkları maddelerle karıştırarak zenginleştirilmesi ile elde edilen bir baldır. Diğer ballara göre daha tatlıdır ve kristalleşen bir yapıya sahiptir. Arıların cinsi balın kalitesini belirleyen en önemli faktördür. Balın peteğinden süzülerek elde edilen bu bal çeşidinin fayda bakımından diğer bal çeşitlerinden bir farkı yoktur. Tek farkı sadece elde ediliş kaynağının farklı olmasıdır.

Petek Balın Faydaları

Petek balının faydaları en az diğer bal çeşitleri kadar etkilidir. Antibakteriyel ve antioksidan özelliklerinden ötürü pek çok hastalığa şifa olurken serbest radikallerle savaşır ve kanseri önler. Petek balı romatizma ve alerjik hastalıkların tedavisinde kullanılır. Hücreleri yeniler ve onarır. Uyku problemlerinin giderilmesini sağlar. Düzenli kullanımda kansızlığı giderir. Damar tıkanıklığını önleyerek kalp sağlığını korur.

Balın Zararları

Balın yan etkileri, daha çok fazla tüketimden kaynaklanır. Fazla tüketilen her besin maddesi gibi fazla balın zararları da elbette vardır. Dozu olması gerektiği şekilde ayarlandığında hem yetişkinler hem de çocuklar için oldukça fayda sağlar.

  • Çocuklara bal verirken biraz daha az miktarda verilmeli, mutlaka su ya da süt ile seyreltilmelidir.
  • Bal genel olarak kalp sağlığı için faydalı olsa da, balın kalbe zararları da mevcuttur. Fazla tüketildiğinde kusma, göğüs ağrısı ve çeşitli kalp sorunlarına sebep olabilir. Bu yüzden dikkatli tüketilmelidir.
  • Polene karşınalerjisi olanlar, bal tüketiminden kaçınmalıdır. Anzer balı vitamin ve mineraller bakımından çok güçlü bileşenlere sahip bir bal çeşidi olduğu için çok dikkatli tüketilmelidir. Aşırı tüketilirse zehirlenmelere sebep olabilir.
  • Bal, hamilelik ve emzirme döneminde fazla miktarda tüketilirse bebeğin ve annenin sağlığını tehlikeye sokabilir. Bu yüzden risk almamak adına doktora danışılarak tüketilmesi tavsiye edilir.
    Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler