HABER

'Başkanlık sistemi gelirse CHP ve MHP...'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop başkanlık sistemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

GİRESUN (İHA) - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, “Başkanlık sistemi gelirse CHP de, MHP de yürütme ve hükümette yer alma imkanını ebediyen kaybedecekler. Çünkü Hükümet demek başkan demek. Başkanda yüzde 50 ile seçilmek zorunda. Bir CHP’li aday Türkiye’de yüzde 50 alabilmesi mümkün değil. MHP’li bir adayın da alabilmesi mümkün mü değil” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, AK Parti Giresun İl Başkanlığı’nda yeni anayasa çalışmaları, başkanlık sistemi ve çözüm süreciyle ilgili bilgi verdi. CHP ve MHP’nin başkanlık sistemine karşı gelmelerinin sebebinin, ebediyen yürütme ve hükümette yer alamayacak olmalarından kaynaklandığını savunan Şentop, “Türkiye’nin hükümet sistemi arayışının tarihi temelleri de var. Parlamenter sistem Türkiye’de bir netice vermemiştir. Başkanlık sistemini biz bu işi katakulliye getirelim, referanduma sunalım da geçirelim diye bir görüşe sahip değiliz. Vatandaşımız bu sistemi iyice bilsin istiyoruz. Diğer partilerde bu sistemi destekleyecek ama 2015 seçimlerinden sonra. Şimdi neden karşı çıkıyorlar? Çünkü başkanlık sistemi gelirse CHP de, MHP de yürütme ve hükümette yer alma imkanını ebediyen kaybedecekler. Çünkü Hükümet demek başkan demek. Başkanda yüzde 50 ile seçilmek zorunda. Bir CHP’li aday Türkiye’de yüzde 50 alabilmesi mümkün değil. MHP’li bir adayın da alabilmesi mümkün mü değil. İşte o zaman Başkanlık sistemi gelirse CHP’de, MHP’de ebediyen hükümette yer alamayacak. Bu yönden 2015’ten sonra başkanlık sistemini destekleyecekler” dedi.

Anayasa ruhunun anlamının Türkiye'de bürokratik oligarşik vesayetçi bir iktidara meşruiyet zemini sağlaması olduğunu söyleyen Şentop, “Yeni anayasa meselesinin eski anayasayı tasfiye etmek bakımından çok önemli. Eğer biz anayasaları iktidar kaynağı olmaktan çıkartırsak anayasalar gerçek yerine oturacağı için önemli bir metin olmaktan da çıkacaktır. Anayasa konusundaki bu süreçle ilgili ısrarımız sadece bir anayasa metninin ortaya çıkması yönünde olmamalı. Türkiye'de anayasayla ilgili algının yeniden inşa edilmesine, eski algının tasfiye edilmesinin sonucu olarak bakıyoruz. Önce anayasayla ilgili zihniyeti düzeltmek lazım. Türkiye'nin Anayasa problemi ancak 1982 Anayasa’sı ruhunu teslim ederse sona erecektir. Tabii diğer partilerle bu konuda anlaşmamız mümkün olmuyor komisyonda. CHP son iki haftadır diyor ki "bu meclisin yeni anayasa yapma yetkisi yoktur ancak anayasa değişikliği yapabilir, bu bir kurucu iktidar yetkisidir bu parlamento kurucu iktidar yetkisi kullanamaz. Fakat CHP bu görüşü benimsiyor ise 18 aydır komisyonda çalışmaması lazım. Aslında basit bir şark kurnazlığı yapmaya çalışıyor. CHP bu sürecin dışında kalacak, artık öyle bir noktaya geliyoruz. Salı günü tekrar müzakere edeceğiz” dedi.

“CHP ANAYASANIN 2. MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPTI”

“Biz karşımızda bir CHP görmek istiyoruz. Bir parti görüşü görmek istiyoruz” diyen Şentop, “Ama bu yok. Çok vahim durumlarda var. CHP Anayasa’nın değiştirilemez ilk üç maddesine dokunmayız, dokundurtmayız diyordu. Ancak 5 Nisan’da kendi sundukları metinde 2. madde hakkında değişiklik yapmışlar. Şuan da insan haklarına saygılı devlet yazıyor anayasada, onlar ise insan haklarına dayanan devlet yapmışlar orda ki ifadeyi. İlk üç maddeyi değiştirtmeyiz diyorlar ama kendileri değiştirmişler” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, konuşması sırasında salonun arka tarafında bulunan ve balıkçı olduğu söylenen bir kişi baygınlık geçirdi. Şahıs, partililerce salon dışına çıkartıldı.

**

**

En Çok Aranan Haberler