HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bebeğiniz ne zaman konuşmaya başlar?

Uzmanlar, bebeğin ilk iletişiminin annesine bakıp gülümsemesiyle başladığını, ilk altı ayın öksürmek ve ağlamakla, 6 aydan sonrasının agulamalar ve ses oyunlarıyla geçtiğini belirtiyor.

Bebeğiniz ne zaman konuşmaya başlar?

Konuşma ve lisan patolojisi Uzmanı Burcu Ardaman, bazı çocuklar için konuşmaya başlamanın zaman aldığını belirterek, "Eğer çocuğunuz söylediği birkaç kelime dışında yeni kelime öğrenmiyor, söyledikleri çevresindekiler tarafından anlaşılmıyor veya bir takım ses ve lisan hataları zaman içinde düzeleceğine hiçbir değişiklik göstermiyorsa bir uzman görüş almakta fayda vardır" dedi.

Burcu Ardaman, bebeğin ilk birkaç haftasının yemek ve uyumak gibi biyolojik olaylardan oluşsa da, çok geçmeden anne babaların ikili iletişime şahit olduğunu ifade ederek, "Bebeğin anneye bakıp gülümsemesiyle tek taraflı olan iletişim bebeğin bir tepki vermesiyle çift taraflı hale dönüşür. İlk aylardaki bu sözsüz iletişim bebek büyüdükçe şekil değiştirerek sözlü bir hal alır. Üçüncü aylarında bebekler daha çok sesli harflerin duyulduğu agulamalara başlarlar. Seslerinden aç mı ya da kızgın mı oldukları rahatça anlaşılır. 5-6 aylık bebekler sesli oyuna başlar. 9-12 ay arası bebekler ses mekanizmalarını daha iyi kontrol edebildiklerinden hisleriyle sesleri arasındaki paralellik artar. İlk senenin sonuna doğru bebekler lisanın vurgularını, sesleri ve bunu iletişim aracı olarak kullanmayı öğrenir. İlk anlaşılır kelimeler 12-18 ay arası ortaya çıkar" diye konuştu.

Bebeklerin sesle olan yolculuğunun doğumla başladığını anlatan Konuşma ve lisan patolojisi Uzmanı Burcu Ardaman, "7-10 ay arası ba-ba-ba, ma-ma-ma, de-de-de gibi hece tekrarları ve daha sonrasında da-ba-ma gibi farklı hecelerin birleştirilmesiyle geçer. Bu dönem pek çok anne baba tarafından gerçek kelimelerin ortaya çıkışıyla karıştırılabilir. Çoğu zaman bu tekrarlar bebek tarafından anlamlı kullanılan kelimeler değildir. Bebeklerin erken dönemde en rahat çıkardığı sesler a, b, m ve y sesleridir. Yaklaşık 2 yaş civarı bunlara diğer sesli harfler ve k, g, p, d, f, n gibi sessizler eklenmeye başlar. 3 yaş ve sonrasında da sessiz harflerin kalanları yerine oturur. Seslerin ortaya çıkmaları erken yaşlara denk gelse de bu seslerin günlük konuşmada çocuklar tarafından doğru kullanılmaları daha uzun bir zamana yayılır. Örneğin sesinin normal gelişen 4 yaşındaki bir çocuk tarafından dönem dönem yanlış kullanılması şaşırtıcı değildir"şeklinde konuştu.

Burcu Ardaman, problemin ne zaman ortaya çıkacağı konusunda ise şu bilgileri veriyor:

"Eğer çocuğunuz söylediği birkaç kelime dışında yeni kelime öğrenmiyor, söyledikleri çevresindekiler tarafından anlaşılmıyor veya bir takım ses ve lisan hataları zaman içinde düzeleceğine hiçbir değişiklik göstermiyorsa bir uzman görüş almakta fayda vardır. Bazen bu durum evde anne babaların uygulayacağı birkaç taktikle çözülecek kadar basittir. Bazen de erken teşhis ve tedaviyle çocuğunuzun iletişim zorluğu daha kısa sürede ortadan kalkmış olacak ve ilerleyen yaşın beraberinde getireceği sosyal, akademik veya duygusal zorluklar en aza indirilmiş olacaktır."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler