(DHA)- Bölgede inceleme yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, "Hem bu duble yolda, hem de Erenköy Viyadüğü'nde mühendislik hataları yapıldı. Bundan sonra benim endişem, bu heyelanın geriye doğru çalışıp daha başka heyelanları tetiklemesi ve yola kadar büyük toprak kitlesinin akması" dedi.
Çanakkale'de son günlerde etkili olan sağanak yağmurların ardından, Erenköy beldesi yakınlarında, Çanakkale-İzmir duble yolunun kenarındaki yamaçta heyelan meydana geldi. İlk olarak geçen yıl Ocak ayında aşırı yağışlar nedeniyle aynı bölgede meydana gelen heyelan, duble yolun kenarındaki istinat duvarını yıkmıştı.
Yetkililerin yaz aylarında düzenleme yaptığı bölgede, birkaç gündür devam eden yağmurlar nedeniyle yine heyelan meydana geldi.
Bölgede inceleme yapan ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, daha önce aşırı yağışların ve depremlerin etkisiyle meydana gelen heyelanın yeniden harekete geçtiğini söyledi. Ancak asıl sorumlunun mühendislik hataları olduğunu belirten Prof. Dr. Perinçek, şöyle konuştu:
"Doğa mühendislik hatalarını affetmiyor. Hem bu duble yolda, hem de Erenköy Viyadüğünde bir çok mühendislik hataları yapıldı. Son yağışlarla birlikte bu duble yolun yamacında yeni heyelan başladı. Bundan sonra benim endişem, bu heyelanın geriye doğru çalışıp daha başka heyelanları tetiklemesi ve yola kadar büyük toprak kitlesinin akması. Bu ihtimal yüzde 5 bile olsa yetkililerin bunu dikkate alması lazım. Çünkü İstanbul-İzmir karayolunun alternatifi yok. Herhangi bir şekilde bu yola veya Erenköy Viyadüğüne zarar gelirse bu yol kapanacaktır. Bu bir ülke için utanç kaynağı olur. Daha önceki uyarıları dikkate almamışlardı. O bakımdan yetkilileri tekrar uyarıyorum. En kısa sürede tedbir almaları gerekiyor. Aksi halde heyelan başlar, birden birden boşalır ve o zaman bu yoldan geçen araçlar da tehlike altında olabilir."
Prof. Dr. Doğan Perinçek, Erenköy Viyadüğü'nde de bir takım mühendislik hataları yapıldığını belirterek, burada bir süre önce meydana gelen heyelanlar nedeniyle yaşanan tehlikenin geçtiğine inanmadığını söyledi. Prof. Dr. Perinçek, "Viyadüğün deniz tarafına da kazık çamılması ve tedbir alınması gerekiyor. Viyadüğün yamaç bölümünde daha önce heyelan olduğunda, ayaklarından biri oturdu ve denge bozuldu. Bu yüzden viyadükte yağışlar sırasında su birikintisi oluyor. Dünyanın hiçbir yerinde viyadüğün üzerinde su birikintiğini göremezsiniz. Bu bir mühendislik hatası olduğunu gösteriyor" diye konuştu.