HABER

Dünyadaki sadece 2 hastadan biri

Dünyada tokluk hissetmeyen bilinen 2 hastadan biri olan 28 yaşındaki Cuma Özalbayrak’a, onikiparmak bağırsağını devre dışı bırakma ve tüp mide ameliyatı başarıyla uygulandı.

Dünyadaki sadece 2 hastadan biri

Özalbayrak, bu tanıyla ameliyatı yapılan dünyadaki ilk hasta olarak literatüre geçti.

Dicle ve Cambridge üniversitelerince yapılan araştırmada, dünyada tokluk hissetmediği tespit edilen 2 hastadan biri olduğu belirlenen Cuma Özalbayrak, 15 yaşından itibaren sürekli yiyerek 229 kiloya ulaştı. Özalbayrak, sağlık durumunun bozulması üzerine bir süre önce yakınları tarafından götürüldüğü Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan tahlil ve inceleme sonucunda, tokluk hissetmediği tespit edildi.

TOKLUK HİSSİNİ KONTROL EDEN HORMON BOZUK

Daha sonra DÜ ile Cambridge Üniversitesi işbirliğiyle İngiltere’de, Cuma Özalbayrak’ın DNA’sı incelendi. Araştırmada günlük ritim düzenlemesini ve açlık- tokluk hissini kontrol eden hormonda bozukluk tespit edildi.

Kilosu nedeniyle nefes alamadığı için kritik durumda olan Özalbayrak, DÜ Hastanesi Endokrin Servisi’nde gerçekleştirilen yoğun tedavi ve özel diyet sonucu 4 ayda 46 kilo vererek 183 kiloya indi. Sonrasında DÜ Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Alparslan Tuzcu, obezite cerrahisinde tecrübeli Akdeniz Üniversitesi Genel Cerrahi Kliniği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Mesci ile hastanın ameliyat edilmesi için bağlantı kurdu.
ONİKİPARMAK BAĞIRSAĞI DEVRE DIŞI BIRAKILDI

Cuma Özalbayrak’a, Doç. Dr. Ayhan Mesci ve ekibi tarafından onikiparmak bağırsağını devre dışı bırakma ve tüp mide ameliyatı gerçekleştirildi. Antalya Atatürk Devlet Hastanesi’nde laparoskopik yöntemle yapılan ameliyat, 5 saat sürdü. Doç. Dr. Ayhan Mesci, Cuma Özalbayrak’ın, bu tanıyla ameliyatı yapılan dünyadaki ilk hasta olarak literatüre geçtiğini, operasyon sonrası döneminin sorunsuz olduğunu belirtti.

Cuma Özalbayrak’ın doyma hissi olmaksızın sürekli yiyerek 230 kilolara ulaştığını, beraberinde birçok sağlık sorunuyla karşılaştığını aktaran Doç. Dr. Ayhan Mesci, şöyle konuştu:
DÜNYADA İKİNCİ HASTA

"İlk kez Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde araştırılan ve genetik incelemeleri Cambridge Üniversitesi’nde tamamlanan hasta, bu patolojiye sahip dünyada ikinci hasta olarak 2008 yılında literatüre kaydedildi. Süreçte diyetle 190 kiloya kadar indirilebilen hastayı operasyon için kabul ettik. Hastaya, Türkiye’de öne çıkmaya başlayan tüp mide ve onikiparmak bağırsağın by-pass edildiği operasyonu uyguladık. Bu operasyonun amacı, hastanın bir öğünde almış olduğu gıda miktarını azaltıp, aldığı gıdalardan da asgari faydalanmasını sağlamak. 10 gün önce ameliyat ettiğimiz Cuma Özalbayrak, son derece rahat bir nekahat dönemi geçirdi. Beslenmeye başladı. Ancak belli bir süre daha gözetim altında tutmayı düşünüyoruz."

Cuma Özalbayrak ise 15 yaşındayken obezite hastalığına yakalandığını belirterek, "Şu an 186 kiloyum. Sürekli yemek istiyorum. Az önce kahvaltı yaptım, yine açım. Yarım saatte bir yiyorum. Beynim devamlı yemek istiyor" diye konuştu.

DHA

En Çok Aranan Haberler