HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Erdoğan genel başkan olunca ilk olarak bunları yapacak

Anayasa değişikliğinin ardından 21 Mayıs'ta yapılacak olağanüstü kongrede AK Parti Genel Başkanlığını alacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ilk iş olarak parti yönetimi ve kabinede önemli değişikliğe gitmesi beklenirken, FETÖ ile mücadelede de daha somut adımlar atacağı belirtiliyor. Geçtiğimiz ayki referandumla yürürlüğe giren anayasa değişikliği sonucu cumhurbaşkanına bir partiye üye olma imkanı getirilmiş, Erdoğan da kurucusu olduğu AK Parti'ye, 2.5 yıl aradan sonra üye olmuştu.

Erdoğan genel başkan olunca ilk olarak bunları yapacak

Reuters'ın aktardığına göre, bu ayın 21'inde yapılacak AK Parti Olağanüstü Kongresi'nde genel başkan olacağına kesin gözüyle bakılan Erdoğan'ın, bu görevi alır almaz bazı somut adımlar atacağını belirten AK Partili üst düzey bir yetkili, şunları söyledi:

"Erdoğan önce partide kökten değişiklik yapacak. Revizyonun birinci nedeni de parti içerisinde oligarşik bir yapı oluşması. Cumhurbaşkanı, bürokraside liyakat sorunu olduğunu da düşünüyor. Revizyonun kabine ve bürokrasiye de yansıyacağını düşünüyorum." Erdoğan AK Parti'ye resmen üye olduğu Salı günkü açıklamasında "İcraatlarımız herkes için... Liyakate önem vereceğiz" ifadesini kullanmıştı.

AK Parti'ye yakın bir yetkili, Erdoğan'ın parti yönetimi ve kabinede kesinlikle "gözle görülür" bir değişiklik yapacağını belirterek, "Partinin il ve ilçe teşkilatlarında 'FETÖ' ile mücadele konusunda ağır davrananlar var. Cumhurbaşkanı bu zaaftan kurtulmak istiyor olabilir" dedi. Erdoğan Salı günkü konuşmasında, "FETÖ operasyonlarında haklı ya da haksızların karıştığını söyleyenler var. (FETÖ'ye) acırsak acınacak hale geliriz" demişti.

FETÖ operasyonları sonucu bürokraside ciddi bir değişim yaşandığını belirten hükümete yakın bir yetkili ise, "Ancak bürokrasinin başındaki siyasetçiler aynı. Artık yeni bakanların gelerek kendi bürokrasilerini kurmaları gerekli" dedi. Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında yaşanan darbe girişimi sonrası hükümet olağanüstü hal (OHAL) ilan etmiş, darbe girişiminin arkasında olduğunu açıkladığı 'FETÖ' ile ilişkileri olabileceği gerekçesiyle, aralarında üst düzey bürokratların da olduğu çok sayıda kamu görevlisine dönük de operasyon başlatmıştı.

BÜYÜK BİR DEĞİŞİM BEKLEMEK HİÇ HAKSIZLIK OLMAZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yakın bir kaynak, parti ve kabinede geniş çaplı revizyon beklentisini doğrularken, "Erdoğan genel başkanlığı aldıktan sonra partide kesinlikle yeni bir disiplin başlayacaktır ve büyük bir değişim beklemek hiç haksızlık olmaz" ifadesini kullandı.

AK Parti'nin olağanüstü kongresinde genel başkan seçiminin yanında, partinin kongreden sonraki en büyük karar organı olan 50 kişilik Merkez Karar ve Yönetim Kurulu da (MKYK) yeniden belirlenecek. Erdoğan'ın onay verdiği MKYK listesinin seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Erdoğan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Hükümetin gündeminde bir kabine değişikliği yok. Başbakan bu konuda bir teklifle gelmedi" demişti.

Erdoğan, Salı akşamı Başbakan Binali Yıldırım ile 5.5 saatlik bir görüşme gerçekleştirmişti.

AK Partili bir yetkili, Erdoğan'ın kabine revizyonunun gündemde olmadığına dönük açıklaması için, "Bu açıklama kabine revizyonunun olmayacağı anlamına gelmiyor. Belki 21 Mayıs kongresinden sonra olabilir" şeklinde konuştu.

Yetkililer, kabinede değişiklik konusunda birçok yorumun yapıldığını ancak bu aşamada bunların tamamen spekülasyon olduğuna vurgu yapıyorlar. Bir AKP'li yetkili, "Erdoğan parti yönetimi, organları ve bakanlar arasında da kaydırmalar yapacaktır. Yani bunu daha kapsamlı bir operasyon olarak düşünmek gerekir" dedi.

Erdoğan'ın yeni dönemdeki AK Parti yönetimini oluştururken "kendisiyle uyum içinde çalışma" kriterini de dikkate alması bekleniyor.

KONDA Araştırma Müdürü Bekir Ağırdır, "Erdoğan'dan il başkanlarından başlayarak ekibi yenileme hamlesi bekliyorum... Asıl olarak, uyumlu çalışıp çalışmadığı, son dönemde (referandum sürecinde) başarılı olup olmadığı noktasından hareketle ciddi bir değişiklik yapacağını düşünüyorum" dedi.

Geçen ay yapılan referandumda, AK Parti ve MHP'nin desteklediği cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini öngören anayasa değişikliği, yüzde 51.4 oyla kabul edilmiş; ancak İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana gibi büyük illerde 'Hayır' oyları daha fazla çıkmıştı. Medyada yapılan bazı yorumlarda Erdoğan'ın, bu illerdeki teşkilatlarda değişikliğe gidebileceği öne sürülmüştü.

"ERDOĞAN'IN SÖYLEMİ DAHA DA SERTLEŞEBİLİR"

AK Parti'nin genel başkanı olmasının ardından Erdoğan'ın muhalefete dönük söylemlerinin daha da sertleşmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanlığı'na yakın yetkili, "Yeni dönemde bir yumuşama değil tersine daha sert söylemleri görmek mümkün. Erdoğan'ın parti üyeliğinden sonra verdiği ilk mesajlar da zaten bunun ilk sinyalleriydi" dedi.

AK Partili bir yetkili de, "Yeni dönemde Erdoğan artık AK Partili olduğunu rahatça söyleyebilir. Muhalefete sataşabilir, yanlış yapıyorsunuz diyebilir" derken, KONDA Araştırma Müdürü Ağırdır ise, "Tayyip Bey'in biraz sert bir siyaset tarzı var ve bunda bir değişiklik yapacağını sanmıyorum" dedi.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler