HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ertesi gün hapı nedir? Ertesi gün hapı nasıl kullanılır?

Eczanelerden reçetesiz olarak satın alınabilen ertesi gün hapı yüksek oranda progesteron hormonu içerir. Bu ilacın başarılı olma oranı doğru bir şekilde ve önerilen sürede kullanılmasıyla doğrudan ilişkilidir. Buna ek olarak bu ilacın etkileşime girebildiği bileşenler, tehlikeli olabildiği kişi grupları ve koruma sağlamadığı durumlar hakkında da bilgi edinilmelidir. Böylelikle ertesi gün hapının yüksek oranda başarı sağlaması için nasıl kullanılması gerektiği tam olarak öğrenilebilir.

Ertesi gün hapı nedir? Ertesi gün hapı nasıl kullanılır?

Ertesi gün hapı özellikle korunmasız cinsel birleşmeden sonra kullanılan ve planlanmayan gebelik oluşumunun önlenmesi amacıyla alınan bir ilaçtır. Bu ilacın yüksek progesteron hormonu içerikli olduğu bilinir. İncelenen ilacın yüksek oranda başarı sağlayabilmesi için ise önerilen şekilde kullanılması önem arz eder. Bu nedenle ertesi gün hapının korunmasız cinsel ilişkiden sonra kaç saat içerisinde ve nasıl kullanılması gerektiği öğrenilmelidir. Buna ek olarak ertesi gün hapının kullanıldıktan sonra diğer korunmasız cinsel birleşmelerde etkili olup olmadığı da açıklanmalıdır.

Ertesi gün hapı nedir?

Eczanelerden reçetesiz olarak satın alınabilen ertesi gün hapının yüksek progesteron hormonu içerikli bir ilaç olduğu söylenebilir. Bu ilaç korunmasız olarak cinsel birleşme yaşandıktan sonra gebelik oluşumunun önlenmesi amacıyla kullanılır. Özellikle hamileliğin planlanmadığı zamanlarda cinsel ilişki yaşandığı zaman ertesi gün hapının kullanıldığı görülür.

Ertesi gün ilacının kullanımı yaygın olsa ertesi gün hapı alınmadan önce bir uzmana danışılmasında fayda vardır. Buna ek olarak ertesi gün hapı adından dolayı korunmasız cinsel ilişkiden bir gün sonra kullanılan bir ilaç olarak bilinir. Ancak bu ilaç gebelik oluşumunun önlenmesi amacıyla cinsel birleşmeden hemen sonra alınabilir. Bu durumda yüksek progesteron hormonu içerikli ertesi gün hapının daha etkili olduğu söylenebilir.

Ertesi gün hapı nasıl kullanılır?

Ertesi gün hapı özellikle doğum kontrol yöntemlerinin uygulanmadığı zamanlarda kullanılır. Dolayısıyla korunmasız cinsel ilişkiden hemen sonra kullanılması önerilen bu ilaç kısa sürede alındığı zaman daha etkilidir. Yani ertesi gün hapının korunmasız cinsel birleşmeden bir gün sonra alınması zorunlu değildir. Bununla birlikte ertesi gün hapı korunmasız cinsel ilişkiden sonraki 5. güne kadar kullanılabilir. 5. günün sonrasında ise bu ilacın etkili olmadığı söylenebilir. Söz edilen yüksek progesteron hormonu içerikli ilacın kullanımına yönelik olan diğer detaylar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • İncelenen bu ilaç korunmasız cinsel birleşmeden sonraki 48. saatte alındığı zaman başarı oranının %75'e gerilediği belirtilebilir.
  • Ertesi gün hapı oral yoldan alınması gereken bir ilaçtır.
  • Bu ilaç korunmasız cinsel birleşmeden sonra kullanılacağı zaman prospektüste belirtilen dozda alınmalıdır.
  • Ertesi gün hapının hangi ilaç firması tarafından üretildiğine göre bir veya iki doz olarak kullanılması gerekebilir.
  • Bu ilacın barbitürat ve sarı kantaron ile etkileşime girebildiği ve buna bağlı olarak etkinliğinin azalabildiği bilinir.
  • Daha önce acil kontrasepsiyon ilaçlarının kullanımına bağlı olarak alerjik reaksiyon gösteren kişilerin ertesi gün hapı kullanımından kaçınmaları ve bu konuda bir uzmana danışmaları önerilir.
  • Ciddi karaciğer rahatsızlığı bulunan kişilerin karaciğer enzimlerini yükseltici etkisi bulunan bu ilacı kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmalarında fayda vardır.
  • Emzirme döneminde levonorgestrel içeren ilaçların içeriğinin süte geçme ihtimali olduğu için bu süreçte ertesi gün hapı kullanılacağı zaman ilk olarak bir uzmana başvurulmalıdır.

Ertesi gün hapının korunmasız cinsel ilişkiden sonraki ilk 24 saat içerisinde kullanıldığı zaman gebelik oluşumunu %98 oranında önlediği bilinir. Dolayısıyla "İlişki sonrası hapı kaç gün içinde alınmalı?" sorusuna verilmesi gereken yanıt maksimum 24 saat yani 1 gündür. Bu ilacın kullanımına yönelik olarak "Ertesi gün hapı nasıl kullanılır aç mı tok mu?" sorusuna da sıklıkla yanıt alınır. Ertesi gün hapının farklı markalar tarafından üretilen çeşitlerinin aç ya da tok karnına içilebildiği bilinir.

Ertesi gün hapı kaç gün korur?

Korunmasız cinsel birleşmenin hemen ardından kullanılması önerilen ve bu sayede planlanmayan gebelik oluşumunun önlenmesini mümkün kılan ertesi gün hapı 5. güne kadar alınabilir. Bu ilacın içeriği ve nasıl kullanıldığı gibi kaç gün boyunca koruma sağladığı da yaygın olarak araştırılır. Dolayısıyla "Ella kaç gün korur?" diyenler için bazı detaylı bilgilerin açıklanmasında fayda vardır. Ertesi gün hapının korunmasız cinsel ilişkiden sonra 24 saat içerisinde alındığı zaman %98 oranında başarılı olduğu bilinir.

Ertesi gün hapı korunmasız cinsel birleşmeden sonra 72 saat içerisinde kullanıldığında ise yumurtlamayı %85 ile %90 oranında önleyebilir. Buna rağmen ertesi gün gün hapının korunmasız cinsel ilişkiden 48 saat sonra alınması durumunda başarı oranı %75'e kadar gerileyebilen bir ilaç olduğu bilinir. Bununla birlikte ertesi gün hapı kullanıldıktan sonra tekrardan korunmasız cinsel birleşme yaşanırsa gebelik oluşumu söz konusu olabilir. Dolayısıyla bu ilacın normal bir doğum kontrol yöntemi olarak düşünülmesi ve cinsel birleşmeden önce gebelik oluşumunun önlenmesi amacıyla kullanılması doğru değildir.

Ertesi gün hapının başarılı olduğu nasıl anlaşılır?

Yüksek progesteron hormonu içerikli ertesi gün hapının başarı oranının artırılması amacıyla bu ilacın korunmasız cinsel birleşmenin hemen ardından alınması önerilir. Dolayısıyla ertesi gün hapı doğru bir şekilde önerilen zamanda kullanıldığı zaman %98 oranında etkili olur. Bununla birlikte ertesi gün hapının başarılı olup olmadığının anlaşılması için adet döngüsünün takip edilmesinde de fayda vardır. Eğer adet döngüsünün bozulmadığı, beklenen tarihte regl olunduğu ve kanama miktarı ile yoğunluğunun normal olduğu görülürse ertesi gün hapının başarılı olduğu anlaşılabilir.

Ertesi gün hapı yerine ne kullanılabilir?

Ertesi gün hapı genelde diğer temel doğum kontrol yöntemlerinin kullanılmadığı durumlarda başvurulan bir ilaçtır. Dolayısıyla ertesi gün hapının temel doğum kontrol yöntemleri arasında yer almadığı hatırlatılmalıdır. Gebelik oluşumunun planlanmadığı durumlarda başvurulabilen diğer doğum kontrol yöntemleri arasında ise spiral uygulaması ve doğum kontrol hapı kullanımı öne çıkar. Buna ek olarak erkek bireyin cinsel birleşme sırasında prezervatif kullanması ve diğer korunma yöntemlerini dikkate alması da gebelik oluşumunun önlenmesi konusunda etkilidir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler