HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fon kaynağının yüzde 54'ü geri dönecek

Fon kaynağının yüzde 54'ü geri dönecek

KOCAELİ(ANKA)-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İşsizlik Sigortası Fonu'nda 25 milyar YTL kaynak toplandığına işaret ederek, sağlanacak ilave istihdamla gelir vergisi tahsilatının da artacağını belirtti.

Hisarcıklıoğlu, 800 milyon aylık brüt ücret baz alındığında kişi başı ilave yıllık bin 500 YTL civarında gelir vergisi tahsil edileceğini ve ilave istihdamla, Fon'dan karşılanan kaynağın yüzde 54'ünün vergi ve prim olarak geri döneceğini kaydetti.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Muhabirleri Derneği İstanbul Şubesi'nin Kartepe'de düzenlediği Ekonomi Zirvesi'ne katıldı. Zirvede ekonomiyi değerlendiren Hisarcıklıoğlu, olumlu gelişmelerin yanında dikkat edilmesi gereken risklerinde olduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, makroekonomide düzelmeyi, 5 yıllık kesintisiz büyümeyi ve kamu maliyesindeki iyileşmeyi olumlu gelişmeler arasında sıralarken, cari açığın, azalmayan işsizliğin ve değişen iş ortamının dikkat edilmesi gereken riskler arasında yer aldığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, "Beklentilere duyarlı, zayıflayan AB çıpasını ikame edecek ve mikro reformların yapılmasını sağlayacak yeni bir yol haritasına ihtiyaç var" dedi.

DEVLETİN BATIK BANKALARDAN 8 MİLYAR DOLAR ALACAĞI VAR Bütçenin kalitesinin de son derece önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, kaynağı olmayan her harcamanın vergi ve borç olarak geri döneceğini ifade etti. 1990'lı yıllarda kaynağı belli olmayan harcamaların yapıldığını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, 33 yılda 11 istikrar programının uygulamaya koyulduğunu fakat programların ortalamasının 1.5 yıl olduğunu dile getirdi. Kamu bütçesinin savurganlık sonrasında 10 yılda 170 milyar dolar açık verdiğine işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Sosyal Güvenlik Sistemindeki popülizm yüzünden sistem 10 yılda 50 milyar dolar açık verdi. Bizden başka 20 yıl çalışıp 30 yıl emekli maaşı alan başka bir ülke yok. Kamu bankalarının siyasi hesaplarda, ikinci bir harcama kapısı olarak kullanılması yüzünden de, kamu bankaları sözde 20 milyar dolar görev zararı yaptı. Bankacılık sistemindeki başı bozukluğun bedeli ise 47 milyar dolar oldu. Batık bankalardan 14 milyar dolar tahsilat edilmesine rağmen, 8 milyar dolar ilave tahsilat henüz yapılmadı " diye konuştu.

YANLIŞ UYGULANAN POLİTİKALAR BÜYÜMEYİ YAVAŞLATTI Yaklaşık 5 bin plansız ve verimsiz kamu yatırımının başlatıldığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, halen 40 yıl önce başlatılmış yatırımların bulunduğuna dikkat çekti. "Sadece, her ile bir havaalanı projesiyle yapılan ve kullanılmayan havaalanlarının maliyeti 2.5 milyar dolar" diyen Hisarcıklıoğlu, Yuvacık Barajı'na 1 milyar dolar ile başlandığını, 5 milyar dolar ile bittirildiğini dile getirdi. Gereksiz yere kurulan Aycell'in devlete olan faturasının ise 600 milyon dolar olduğu belirten Hisarcıklıoğlu, 1990'lı yılarda uygulanan yanlış politikalar sonrasında Türkiye'nin sadece yüzde 32 büyüdüğünü kaydetti.

CARİ AÇIK RİSKİ ÖZEL SEKTÖRDE Hisarcıklıoğlu, döviz açığının giderek büyüdüğünün altını çizerek, açık riskinin artık kamuda değil, özel sektörde olduğunu vurguladı. 2000 yılında 56 milyar dolar olan özel sektör borcunun, 2006 yılında 111 milyar dolara yükseldiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti; "2000 yılında 49 milyar dolar olan kamu borcu ise 2006 yılında 67 milyar dolara ulaştı. İstihdam da artış sağlandı ama yeterli değil. Son 4 yılda tarım dışı istihdam 2.4 milyon kişi artarken, tarımdan 1.4 milyon kişi ayrıldı. Net istihdam artışı ise 1 milyonda kaldı. Genç nüfustaki işsizlik oranı da 2006 yılı sonunda yüzde 24'e ulaştı. Uzun süreli işsizlik rakamlarındaki iyileşme yetersiz."

KISA VADELİ ADIMLAR ATILMALI İşverenlerin üzerindeki maliyetlerden yakınan Hisarcıklıoğlu, asgari ücretin işverene maliyetinin 683 milyon YTL olduğunu anımsattı. İstihdam maliyetinin net asgari ücrete göre yüzde 70 fazla olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, zorunlu istihdam uygulamasının da şirketlerin 50 çalışanın altında kalmaya zorladığını belirtti. "Bir taraftan bütçe sıkıntısı yüzünden indirilemeyen vergi prim yükü var, bir tarafta da yüksek vergi yüzünden kayıtdışılık" diyen Hisarcıklıoğlu, bir birine zıt iki ucun olduğunu, bunları ortada buluşturacak mekanizmanın gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, uzun vadeli reformlarla bunun yapılmasının mümkün olmasına rağmen, bunun zaman alacağını ifade ederek, kısa vadede istihdam artışına ivme kazandıracak adımlar gerektiğini vurguladı.

SANAYİ İHRACATINDAKİ KATMA DEĞER 2.7 ORANINDA DÜŞTÜ Küresel ticaretin 2005 yılında 12 trilyon dolara ulaştığını belirten Hisarcıklıoğlu, küresel düşünmenin önemini Türk Telekom'u ve Google'ı karşılaştırarak değerlendirdi. Hisarcıklıoğlu, "Türk Telekom 165 yıllık bir kuruluş. Özelleştirme öncesinde 60 bin çalışanı vardı. Cirosu 7 milyar dolar, piyasa değeri de 12 milyar dolar. Hedef kitlesi 72 milyonluk Türkiye. Google ise, 1998'de kuruldu yani 9 yıllık. 500 kişi çalışıyor. Cirosu 9 milyar dolar,piyasa değeri ise 150 milyar dolar. Hedef kitlesi de dünyadaki 6 milyar insan. İki şirket arasında yüzde 30 ciro fazlası var. Google'n piyasa değeri ise Türk Telekom'dan 12 kat daha büyük" dedi.

Sanayi ihracatı içindeki ara malı ithalatı payının yüzde 67'den, yüzde 68'e ulaştığının altını çizen Hisarcıklıoğlu, 2006 yılında sanayi ihracatı artışının bıraktığı katma değerin 2005 yılına göre yüzde 2.7 oranında düşerek, 8.4 olduğunu belirtti.

BÜYÜYEMEYEN ŞİRKET KEPENKLERİ İNDİRİYOR Mevcut stokun yüzde 12'si civarında her yıl yeni şirket kurulduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, bunun AB'nin iki katı olduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, açılan şirketlerin büyümemesi nedeniyle kapandığına işaret ederek, şirketlerin büyümesini kısıtlayan finansmana erişim, verimsiz sosyal güvenlik sistemi, katı iş mevzuatı gibi faktörlerin ortadan kaldırılması gerektiğini kaydetti. Rekabet gücünü artıracak kümeleme sistemi için OSB'lerin kamusal yetkilerinin artırılması, Teknolojik Geliştirme Bölgeleri'nin düzenlenerek işlerlik kazandırılması, özel sektör ve kamu gücünü artırmaya yönelik diyalog mekanizmasının kurulması ve altyapı reformları ile maliyetlerin azaltılması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, kayıtdışı ekonomiye geçiş sürecinin iyi yönetilmesi gerektiğini dile getirdi.

İHRACATÇI SAYISI 40 BİNE ULAŞTI Ekonomide oluşan iki yapının dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, kaybedenlere ve sıkıntı yaşayanlara yol gösterecek programın zamanında tasarlanması gerektiğini sözlerine ekledi.
Türkiye'nin 26 yılda büyük yol katettiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, kayıtlı şirket sayısının 26 binden, 610 bine, GSMH'nın 70 milyar dolardan, 380 milyar dolara, kişi başına düşen milli gelirin bin 500 dolardan 5 bin 200 dolara, ihracatın 3 milyar dolardan 85 milyar dolara, ihracattaki sanayi payının yüzde 10'dan yüzde 90'a, ihracatçı sayısının ise binden 40 bine ulaştığına dikkat çekti.

FONUN YILLIK GELİRİ 4 MİLYAR DOLAR İşsizlik Sigortası Fonu'nda 25 milyar YTL kaynak toplandığını dile getiren Hisarcıkıloğlu, fonun 2007 yılı faiz gelirinin yaklaşık 4 milyar YTL olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, "İlave sağlanacak istihdam ile gelir vergisi tahsilatı da başlayacaktır. Bu durumda 800 milyon aylık brüt ücret baz alındığında kişi başı ilave yıllık bin 500 YTL civarında gelir vergisi tahsil edilecektir. Ayrıca, ilave çalışanlar da İşsizlik Fonu'na ilave prim ödeyecektir demektir. Bu durumda Fon'dan karşılanan kaynağın yüzde 54'ü vergi ve prim olarak geri dönecektir" diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler