HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fransız Senatosu'ndaki kritik görüşme başladı

Fransız Meclisi'nde geçtiğimiz ay sadece 50 parlamenterin oyuyla kabul edilen "soykırımı inkâr tasarısı" bugün de Senato'da oylanacak. Yasa tasarısının geçmesi için yine oy çokluğu aranacak.

Fransız Senatosu'ndaki kritik görüşme başladı

Fransız senatörler oy çokluğuyla aldıkları kararla, "soykırımı inkâr tasarısı"nın Genel Kurul’da görüşülüp, oylanmasına hükmetti.

[

****](https://www.mynet.com/fransaya-trt-misillemesi-110100612585)

[

****](https://www.mynet.com/erdogan-bir-daha-fransaya-gitmem-110100612537)

"YASALARA UYGUN"

Genel Kurul'da hükümet adına söz alan parlamento ile ilişkilerden sorumlu bakan Patrick Ollier, konuşmasında yasa teklifini savunarak, söz konusu tasarının Fransa ve AB yasalarına uygun olduğunu iddia etti.

Sosyalist Grup adına konuşan Philippe Kaltenbach da yaptığı konuşmada, yasa teklifine destek verdi. Sosyalist grubun 140, iktidar partisinin ise 132 senatörü bulunuyor.

Genel Kurul'daki konuşmalar yaklaşık üç saattir sürüyor.

KATILIM YİNE ÇOK DÜŞÜK

Senato kulislerinde, iktidar partisi Halk Hareketi Birliği (UMP) ve en güçlü muhalefet partisi olan Sosyalist Parti (PS) yönetimlerinin, yasaya karşı çıkan çok sayıda senatöre, “Karşıysanız gelip red oyu kullanmayın, oylamaya katılmayın” baskısı yaptığı belirtilmişti.

Senato kaynakları, Sosyalist ve UMP üyesi senatörlerinin sayıca oldukça üstün olmasını ve yasa teklifine karşı çıkan gerek sosyalist gerek UMP üyelerinin Genel Kurul'daki oylamaya katılmayacak olmasını gerekçe göstererek, yasa teklifinin kabul edileceği görüşünde.

Dolayısıyla, oy çokluğunun aranacağı oylamada, Ulusal Meclis'teki oturumda karşılaşılan tablonun tekrarlanması muhtemel.

Yasa teklifi, 577 parlamenterin yer aldığı Fransız Parlamentosu’nda, 22 Aralık'ta 60 kişinin katıldığı oturumda yaklaşık 50 oyla geçmişti.

Senato'daki oturum yaklaşık 50 kişiyle açıldı. Şu dakikalarda Genel Kurul'da 60'tan fazla senatörün olduğu belirtildi.

"GEÇERSE Anayasa Mahkemesi'NE GİDECEĞİZ"

Cumhuriyetçi Birlik Grubu’ndan Nathalie Goulet, yasa teklifinin büyük bir ihtimalle kabul edileceğini, ancak kendisi gibi teklife karşı çıkan senatör ve milletvekillerinin Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini söyledi.

Gerek Senato'da, gerek Meclis'te Fransız anayasasına aykırı olduğu gerekçesiyle çok sayıda milletvekili ve senatörün teklife sıcak bakmadığını belirten Goulet, "Biz tüzüğe göre en az 60 milletvekili ve senatörün imzasını toplayıp, daha sonra yasanın bozulması için Anayasa Mahkemesi'ne gitmeye hazırlanıyoruz" dedi.

Bu işi Türklerin ve Ermenilerin halletmesi gerektiğini ifade eden Fransız senatör, "60 cesur Fransız siyasetçiyi bulacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

FRANSA'DAN İTİDAL ÇAĞRISI

Fransa Senatosu'nun “soykırımı inkâr tasarısını” ele almasına saatler kala Türkiye'den gelen tepkilerin sertleşmesi üzerine, Fransa, Türkiye'ye "itidal" çağrısında bulundu.

Bugün, 1915 olaylarını inkar etmeyi yasaklayan yasayı Senato'da oylayacak olan Fransa, Türkiye'yi "sakin olmaya" davet etti. Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin "çok önemli bir ortak ve müttefik" olduğu belirtildi.

TÜRKİYE YAPTIRIMA GİTMİŞTİ

Fransız Parlamentosu'nun alt kanadı olan Ulusal Meclis'te kabul edilen tasarı, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarını reddedenlere 1 yıla kadar hapis, 45 bin Euro’ya kadar da para cezası verilmesini öngörüyor.

Yasanın kabulünün ardından Türkiye, Fransa’yla askeri ve siyasi ilişkilerini askıya almış, sürecin Senato’da devam etmesi veya Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından onaylanması durumunda başka önlemler alınacağı da, yetkili Türk makamlarınca ifade edilmişti.

Yasa teklifinin Meclis'te kabulünün ardından istişareler için Ankara'ya çağrılan Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu ise geçtiğimiz haftalarda Fransa'ya dönmüştü.

[Fransız Senatosu'ndaki kritik görüşme başladı](https://www.mynet.com/videolu-haberler "Fransız Senatosu'ndaki kritik görüşme başladı") | [www.mynet.com/video](https://www.mynet.com/video "https://www.mynet.com/video") **Fransa Senatosu önünde protesto**Ellerinde Türk, Fransız ve Azeri bayraklarıyla, Senato'nun ana giriş binası yanında toplanan göstericiler, “Tarihi olaylara parlamentolar değil tarihçiler karar versin”, “İfade özgürlüğünü ihlal eden yasa teklifine hayır” yazan pankartlar taşıyor. Hep birlikte türküler söyleyen ve halay çeken Türk vatandaşlarının gösterisi sürerken, Senato binasının ön bölümündeyse Ermeni asıllı Fransız vatandaşlar kendileri için ayrılan alanda gösteri yapmak için toplanıyor. Polisin, aralarında yaklaşık 200 metre mesafe olan iki grup arasında bariyer kurduğu ve sıkı güvenlik önlemi aldığı görülüyor. Avrupa Türk Demokratlar Birliği Fransa Başkanı Ahmet Oğraş, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, Cumartesi günkü protesto gösterisinin büyük bir başarıyla tamamlandığını hatırlatarak, iş günü olmasına rağmen yine çok sayıda Türk vatandaşının Senato önünde beklediğini söyledi. Fransa'daki Türk dernekleri temsilcilerinden oluşan bir heyet ile bugün Senato'ya gideceklerini ve burada oylamadan önce yetkililerle bir kez daha görüşeceklerini ifade eden Oğraş, şu ana kadar yaklaşık 5 bin protesto mektubunun Senato yönetimine iletildiğini söyledi. **“UMARIM KABUL EDİLECEK”** Ermeni protestoculara destek vermek için grubun yanında yer alan tasarının mimarı Valeri Boyer DHA mikrofonlarına şunları söyledi: ”Ümit ediyorum ki Senatoda onaylanacak. Şu anda tartışılıyor. Fransa bağımsız bir ülke. Cumhurbaşkanı Sarkozy Seçim kampanyasında söz verdi ve vaatte bulundu. Aynı zamanda bu sözü diğer cumhurbaşkanı adayları da vermişti. Bütün büyük partiler vermişti.”
Mynet Youtube

En Çok Aranan Haberler