Yargıtay’ın kararıyla 10 yıllık tutukluluk süresi dolduğu gerekçesiyle tahliye edilen Hizbullah’ın üst düzey yöneticileri, Diyarbakır Cezaevi’nde sağlanan internetle örgütü yönetmiş. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ise iddiaları yalanlayarak bilgisayar odasındaki bilgisayarların filtreli olduğunu ve cezaevinden örgütü yönetme gibi bir durumun söz konusu olmayacağını açıkladı.
[
****](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/kahraman-gibi-karsilandilar/7086/182236/)
Tutuklanan Hizbullah ve PKK militanlarının serbest bırakılması toplumda infial yaratırken, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde Hizbullah militanlarına internet olanağı sağlandığı ortaya çıktı. Alınan bilgiye göre bu durum TBMM raporuna girerken, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun CHP’li üyesi Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, “Uzun süre internet kanalıyla örgütle mesajlaşmışlar“ dedi.
TBMM İnsan Hakları Cezaevlerini İnceleme Alt Komisyonu 28 Ocak 2009 tarihinde Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde inceleme yaparak tespitlerini raporlaştırdı. Alt Komisyon’un görüştüğü Diyarbakır D Tipi Cezaevi Müdürü, kurumlarında PKK, Hizbullah ve Hizb-ut Tahrir terör örgütü mensuplarının kaldığını kaydetti. Cezaevi Müdürü, ayrıca mahkumların bilgisayar taleplerini dikkate alarak bilgisayar odası tahsis edildiğini ve internet aracılığıyla eğitim almalarını sağladıklarını söyledi.
RAPORA GİRDİ
Cezaevi Müdürü’nün söyledikleri komisyonun raporuna, “Kurum Müdürü, komisyonumuza gelen İskender Tutar adlı mahkumun başvurusu hakkında ise, hükümlülerin odalarına bilgisayar veremediklerini, bunun hükümlülerin bulunduracakları eşya yönetmeliğine aykırı olduğunu, ancak mahkumların bilgisayar odasında bilgisayardan yararlanabildiklerini, İskender Tutar’ın eğitim teknolojileri bölümünde okuduğunu, bu şekilde eğitim gören 9 mahkumun olduğunu, bunlara bilgisayar odasının tahsis edildiğini, İskender Tutar ile birlikte 4 kişinin internet yoluyla okuldan eğitim aldıkları bilgisini vermiştir” şeklinde yansıdı.
Alt Komisyon üyelerinin Hizbullah terör örgütü üyesi mahkumlarla yaptığı görüşmede ise mahkumlar bilgisayarların odalarına verilmesini talep etti. Konuya ilişkin olarak Hizbullah terör örgütü mensubu 4 kişiyle odalarında görüşme yapıldığının belirtildiği raporda, mahkumların bilgisayar odasının kapasitesinin yetersiz olduğundan yakındığı ifade edildi.
Ocak 2009’daki Diyarbakır D Tipi Cezaevi incelemesinde de bulunan TBMM İnsan Hakları Cezaevlerini İnceleme Alt Komisyonu Üyesi CHP’li Özdemir, okul eğitimi için sağlanan internet olanağını mahkumların örgütü yönetmek için kullandığını öne sürdü.
Cezaevi yönetiminin Haziran 2010 tarihinde mahkumlara verilen internet olanağının nasıl kullanıldığına ilişkin inceleme yaptığını ve terör örgütüyle yazışmaların tespit edildiği bilgisinin kendisine ulaştığını dile getiren Özdemir, Milliyet’e şunları kaydetti:
“Biz şimdiye kadar yaklaşık 30 cezaevine gittik, hiçbirinde internet taleplerine olumlu yanıt verilmemişti. Böyle bir uygulama görmedik. Hatta Silivri Cezaevi’nde gazeteci Mustafa Balbay ve diğer aydınlarla görüşmemizde bize, bilgisayar ve internet hatta daktilo verilmediğinden yakınmışlardı.
UZUN SÜRE MESAJLAŞMIŞLAR
Şimdiye kadar cezaevi incelemelerimizde hiçbir cezaevinde mahkumlara internet olanağı verildiğini görmedik. Ama Diyarbakır Cezaevi Müdürü bize verdiği brifingde, 4 Hizbullah mahkumuna böyle bir internet olanağı verildiğini belirtti.
BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA
DiyarbakırCumhuriyet Başsavcılığı, tahliye edilen Hizbullah üyelerinin cezaevinde internet kullanarak örgütü yönettikleri yönündeki iddiaları yalanladı. D tipi cezaevinde bilgisayar odası bulunduğunu kabul eden savcılık yetkilileri, bilgisayarların filtreli olduğunu açıkladı.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir’in, tahliye olan Hizbullah üyeleri için ’Uzun süre internet kanalıyla örgütle mesajlaştılar’ açıklamasının doğru olmadığını söyledi. Diyarbakır D tipi Cezaevi’nde mahkumların kullandığı bir bilgisayar odasının olduğunu kabul eden savcılık, internet bağlantısının ve bilgisayarların öğrenimlerine devam eden mahkumlar için temin edildiğini belirtti.
Bilgisayarların filtreli olduğunu kaydeden savcılık yetkilileri, öğrenim kurumlarının internet siteleri dışında bağlantı erişimine kapatıldığını, günlük kontrollerin yapıldığını bildirdi.
HAPİSHANELERDE İZİN YOK
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi ve AKP Denizli Milletvekili Mithat Ekici, “Ben o dönem alt komisyon üyesiydim. Biz tespitlerimizi yapar ilgili yerlere göndeririz. Adalet Bakanlığı gerekli incelemeyi yapmıştır, ancak internette bir haberleşme aracıdır ve hapishanelerde izin verilmiyor” dedi.
TBMM İnsan Hakları Cezaevlerini İnceleme Alt Komisyonu’nun, 28 Ocak 2009'da Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaptığı inceleme sonucunda rapor ve tutanaklara yansıyan tespitleri yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Hizbullah sanıklarının Diyarbakır D Tipi Cezaevinde internet kullanarak örgütle bağlantıya geçtiği haberlerini AKP'li komisyon üyeleri ANKA'ya değerlendirdi.
AKP Denizli Milletvekili Mithat Ekici, “Ben o dönem alt komisyon üyesiydim. Biz yaptığımız incelemeler sonucunda tespitlerimizi rapor haline getiririz ve bu raporlar ilgili kurumlara da iletilir. Bu rapor da o dönem Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumlara gönderildi. Ben bakanlığın gerekeni yaptığını düşünüyorum. Çünkü internette bir iletişim aracıdır telefon gibi ve yasaktır. Hapishanede Televizyon var ancak internet yoktu. Bu konuda bazı mahkumların da talepleri oldu" dedi.
28 Ocak 2009'da Diyarbakır D Tipi Cezaevi incelemesinde alt komisyon üyesi olan AKP Kahramanmaraş Milletvekili Fatih Arıkan da, hapishanelerde internetin kullanılmasına izin verilmediğini ve kullanılsa bile bazı erişimlerin yasaklandığını belirtti. Arıkan, “Ben o dönem alt komisyon üyesiydim ve Şemdin Sakık ile görüşmüştüm. Sakık kitap yazdığını ve bu kitabı bilgisayarda yazdığını anlatmıştı. Ancak, internet kullanıldığı yönünde bir şey hatırlamıyorum. Ancak bazı mahkumların kendilerine bilgisayar verilmediği şikayetleri gelmişti" diye konuştu.