HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İsrail ve Türkiye bir noktada birleşti

OECD’de kişi başına en az alkol tüketimi bu iki ülkede.

ANKARA(ANKA) - Türkiye kişi başına alkol tüketiminde oldukça düşük bir rakamda kalarak OECD ve ortak ülkeler 40 sıralamasında 39'uncu oldu. Türkiye'de kayıt dışı alkol tehlike çanları çalıyor, içki tüketimi görece az olmasına karşın toplam içinde kayıt dışı alkolün en yüksek olduğu ülke Türkiye. OECD'nin "Zararlı Alkol Kullanımıyla Mücadele, Kamunun Sağlık Politikası ve Ekonomisi" başlıklı raporu yayınlandı. Buna göre Türkiye'nin içki türlerine göre alkol tüketim bileşimi "orta riskli". Birçok batı ülkesi ise "az riskli" düzeyde.

Rapora göre bir yetişkinin yılda tükettiği alkol miktarı ortalaması OECD'de 9.1 litre saf alkole karşılık geliyor. Avusturya, Estonya ve Fransa yılda kişi başına 12 litre ya da fazlası ile en yüksek tüketimin olduğu ülkeler.

Raporda "Düşük alkol tüketimi ise İsrail ve Türkiye'de kaydedildi. Geçen yirmi yılda ortalama alkol tüketimi birçok OECD ülkesinde tedrici olarak düşse de İsrail ve Polonya'nın yanında birkaç kuzey Avrupa ülkesinde yükseldi (Finlandiya, İzlanda, Norveç ve İsveç). Brezilya, Hindistan ve Çin'de olduğu gibi Rusya Federasyonu'nda da alkol tüketimi önemli ölçüde yükseldi, ancak Çin ve Hindistan'da kişi başına tüketim hala düşük" denildi.

Türkiye OECD 34 ve ortaklarının oluşturduğu 40'lık sıralamada 2012'ye kişi başına alkol tüketiminde yılda yaklaşık 1.6 litreyle 39'uncu oldu. Sonuncu sırada çok düşük bir tüketim bulunan Endonezya bulundu.

-TÜRKİYE TÜKETİMDE KAYITDIŞININ ALDIĞI PAYDA BİRİNCİ-

OECD ülkelerinde kayıt dışı alkol tüketiminin 2005-2010 arası izlediği seyir incelenirken "Alkollü içkileri daha az ulaşılır kılmayı hedefleyen vergi artırımı gibi politikalar vergiden kaçınma davranışlarına yol açabilir ya da insanları olasılıkla yasadışı kökenli daha ucuz alternatif içecekler arayışına yönlendirebilir" denildi. Rapora göre OECD ülkeleri içinde 2010 itibarıyla toplam tüketim içinde en fazla kayıt dışı içkinin yer aldığı ülke Türkiye. Türkiye'de içilen toplam içkinin yüzde 29'u kayıt dışı. Ancak Türkiye önlemlerle 2005-2010 arası kayıt dışı içki miktarını oldukça azalttı. Bu sürede kayıt dışı içkinin toplam içindeki miktarını en fazla düşüren ülkeler sırayla şöyle: İtalya (yüzde 22 düşürdü), Polonya (yüzde 21), Slovenya, Macaristan (yüzde 20), İsveç, Meksika (yüzde 16), Türkiye (yüzde 14)...

Raporda şu bilgiler yer aldı:

"-Düşük alkol tüketimi, OECD'nin dini ve kültürel geleneklerin bazı nüfus topluluklarında alkol tüketimini kısıtladığı iki önemli ortak ülkesi Hindistan ve Endonezya'nın yanı sıra, İsrail ve Türkiye'de kaydedildi.

-OECD'de her yıl kişi başına toplam alkol alımının yüzde 11'ine karşılık gelen ortalama 1.14 litre alkol kayıt dışı olarak içiliyor, ancak oran Türkiye (yüzde 29) ve Meksika (yüzde 25) gibi ülkelerde önemli ölçüde yüksek durumda. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2014 verilerine göre kayıtdışı alkol tüketiminde 'miktar olarak' en büyük rakamlar kişi başına yaklaşık 3 litre ya da daha fazlasıyla Güney Afrika ve Rusya Federasyonu'nda görülüyor.

-Son 20 yılda alkol tüketimi en fazla sırayla şu OECD ülkelerinde 'arttı': Rusya, Estonya, Hindistan, Çin, İsrail, Brezilya, Norveç, İzlanda, Polonya, İsveç, Finlandiya, İngiltere, Kanada, Avustralya, Şili.

-OECD ortalaması itibarıyla alkol tüketimi son 20 yılda azalma eğiliminde. Son 20 yılda alkol tüketimi en fazla sırasıyla şu OECD ve teşkilata yakın ülkelerde 'azaldı': İtalya, Fransa, Slovenya, Yunanistan, Portekiz, Almanya, Lüksemburg, Slovak Cumhuriyeti, İspanya, İsviçre, Japonya, Belçika, Avusturya, Güney Afrika, Macaristan, Danimarka, Hollanda, Meksika, Yeni Zelanda, Çek Cumhuriyeti, OECD ortalaması, ABD.

-SÖZ "BİLEŞENLER"DE...-

-Tüketilen alkolün içinde ağır, orta ve hafif alkollü içkilerin kapladığı pay itibarıyla yapılan "risk" sıralamasında en üst sırada votkanın adeta geleneksel alkollü içki olduğu Rusya bulunuyor. Riskler 1'den 5'e numaralanıyor ve 1 'en az riskli', 5 ise 'en yüksek riskli grup' sayılıyor. OECD'nin alkol tüketimi risk puanları içinde Türkiye 3 puanla 'orta riskli' grupta, tüketilen içkilerin ağırlığı, bira, şarap, ağır alkollüler şeklinde sıralanıyor.

Hafif alkollü denilen içkileri fazla tüketen ülkeler az riskli grupta. Tükettikleri alkollü içkilerin bileşimine ülkelerin aldıkları risk puanları ve tüketim miktarlarına göre sıralanışları şöyle:

5 en riskli: Rusya

4 çok riskli: Güney Afrika Cum.

3 orta riskli: Çek Cum., Macaristan, Slovak Cum, İrlanda, Polonya, Estonya, Finlandiya, İngiltere, Güney Kore, Brezilya, Norveç, Meksika, Hindistan, Türkiye, Endonezya.

2 az riskli: Avustralya, Danimarka, Slovenya, Yeni Zelanda, Kanada, Şili, Yunanistan, İsveç, ABD, Çin, Japonya, İzlanda, İsrail.

1 en az riskli: Portekiz, Avusturya, Fransa, Almanya, Belçika, İspanya, İsviçre, Hollanda, İtalya.

-ALKOLÜN NEDEN OLDUĞU ÖLÜMLER-

Rapora göre ilk sırada yer alan Rusya'da tüm ölümlerin yaklaşık üçte birinden alkol sorumlu. İkinci sırada ölümlerin beşte birinin alkolden kaynaklandığı Estonya var. Eski sosyalist ülkeler ve Güney Kore, Meksika ve Güney Afrika Cumhuriyeti alkolün ölümlere en fazla neden olduğu ülkeler sıralamasında başı çekerken OECD ve ortak ülkeler sıralamasında Türkiye bu alanda 40 ülke arasında sondan ikinci, İsrail ise sonuncu oldu.

-Amerika'da alkollü içki almak için 21 yaşında olmak gerekiyor, Türkiye'de birçok OECD ülkesinde olduğu gibi alkol satın alabilmek için asgari yaş 18. İspanya ve İsviçre'de ise 16 yaşında alkol satın alınabiliyor."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler