HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kandilli'den korkutan açıklama: 7'nin üzerinde bir deprem olacak

Prof. Dr. Haluk Özener deprem ile ilgili Marmaralıları korkutan bir açıklama yaptı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener yaptığı açıklamada "Marmara'da yakın bir gelecekte tarih veremiyoruz ama yedinin üzerinde bir deprem olacak" dedi. Öte yandan Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür de yaptığı açıklamada, "Marmara depremini yakın gelecekte bekliyoruz. 2045 yılına da kalmayabilir" ifadelerini kullanmıştı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü, 17 Ağustos depreminin 18. yıldönümünde basın toplantısı düzenledi.

Kandilli Rasathanesinde düzenlenen toplantıda konuşan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, “Bütün bilim insanları şunu kabul etmiş durumda; Marmara'da yakın gelecekte 7'nin üzerinde bir deprem olacağı açık. Tarih veremiyoruz ama bu tek parçalı bir kırık olabilir, iki parçalı bir kırım olabilir Marmara'da bir deprem olacağı gerçeğini değiştirmez. Depremleri nerede ve yaklaşık ne büyüklükte olacağını biliyoruz ama hiçbir zaman maalesef bugünkü teknolojiyle zaman verme şansımız yok" dedi.

Özener, ayrıca Bodrum'da yaşanan deprem hareketliliği ile ilgili bilgi vererek, “21 Temmuz'dan bu yana 8 bin adet deprem kaydettik" dedi. Özener, bölgede deprem hareketliliğinin bir süre daha devam edeceğini öngördüklerini belirtti.

İSTANBUL'DA DEPREMİ HANGİ İLÇE KAÇ ŞİDDETİNDE HİSSEDECEK

İstanbul'da deprem 6 ilçede 9 büyüklüğünde hissedilecek. Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul’u bekleyen depremin maksimum büyüklüğünün 7.6 olarak tahmin ettiklerini ve depremin şiddetinin sahil ilçeleri Yeşilköy ve Tuzla’da 10 olarak hissedileceğini söylüyor. Uzmanlar İstanbul'un depreme hazır olmadığının da altını çiziyor. Prof. Xavier Le Pichon başkanlığında geçtiğimiz yıllarda Marmara denizinin tabanında yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, İstanbul’da olası bir depremin bölgelere göre büyüklüğü söyle saptandı:

Kadıköy: 6 şiddetinde sarsılacak. Depremin merkez üssüne uzaklığı 26 km

Eminönü: 9 şiddetinde sarsılacak. Depremin merkez üssüne uzaklığı 16 km

Fatih: 9 şiddetinde sarsılacak. Merkez üssüne uzaklığı 14-15 km

Zeytinburnu: 9 şiddetinde sarsılacak. Merkez üssüne olan uzaklığı 12 km

Bakırköy: 9 şiddetinde sarsılacak. Bazı yerler 10 şiddetine maruz kalabilir. Merkez üssüne olan uzaklığı 10 km

Avcılar: 9 şiddetinde sarsılacak. Bazı alanlar 10 şiddetine maruz kalabilir. Merkez üssüne olan uzaklığı 12 km

Küçükçekmece: 8 şiddetinde sarsılacak. Merkez üssüne olan uzaklığı 14 km

Büyükçekmece: 8-9 şiddetinde sarsılacak. Merkez üssüne olan uzaklığı 15.5 km

Silivri ve Çatalca: 7 şiddetinde sarsılacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırlattığı Deprem Kartları’nda da İstanbul depreminde etkilenecek riskli bölgeler hakkında önemli bilgiler yer alıyor.

Avcılar, Küçükçekmece, Fatih, Eminönü, Bakırköy, Bayrampaşa, Adalar, Beyoğlu, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Güngören’de hayata geçen proje, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu yönetiminde beş yılda hazırlandı. Toplam 146 bin 987 konut ve işyeri tek tek taranarak hazırlanan projede karşımıza İstanbul için çok vahim bir tablo çıktı:

İSTANBUL'UN İLÇE İLÇE RİSKLİ BİNA SAYISI

Zeytinburnu: 6 bin 30 binanın 2 bin 300’ü yüksek risk barındırıyor.

Fatih: 27 bin 884 binanın 2 bin 750’si yüksek risk barındırıyor.

Küçükçekmece: 53 bin 138 binanın 9 bini yüksek risk barındırıyor.

Bahçelievler: 20 bin 424 binanın 15 bini yüksek risk barındırıyor.

Güngören: 9 bin 538 binanın 7 bin 300’ü yüksek risk barındırıyor.

Bayrampaşa: 19 bin 973 binanın 6 bin 150’si yüksek risk barındırıyor.

UZMANLARDAN KORKUTAN MARMARA UYARISI

Asrın felaketi 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin bugün 18'inci yıldönümü. Resmi rakamlara göre 17 bin 840 kişinin öldüğü depremin yıl dönümünde deprem uzmanları konuştu.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan: İstanbul'da büyük bir deprem beklemiyoruz. Yerkabuğu deprem yaratacak gerginlikte değil. Dolayısıyla Marmara gergin değil. Gerilmeyen bir yaydan ok atılmaz. Çalışmalarımız beklenen depremin 2045 yılı dolayında olacağını işaret ediyor.

Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür: 17 Ağustos'un üzerinden 18 yıl geçti ama çok şey yaptık gibi görünse de konutları depreme hazırlayamadık. Bodrum'da yapı bloku iyi bir sınav verdi. Yapı blokunun tüm Türkiye'de depreme hazır olması gerek. Marmara depremini yakın gelecekte bekliyoruz. 2045 yılına da kalmayabilir.

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: Beklenen deprem yakın gelecekte olacak. Birtakım belirtiler var ama belirgin bir tarih vermek yanlış olur. İstanbul'da riskler çok arttı. Yüksek katlı binalar her yerde. Yapı denetimi problemli.

İnşaat Malzemesi Sanayiciler Derneği (İMSAD) Başkanı Ferdi Erdoğan: Ülkemizde 7 milyondan fazla riskli konumda yapı mevcut. Yaşanan her deprem sonrası felaket senaryoları dile getirmek yerine, ülkemizin daha güvenli yapılara ulaşmasını sağlamalıyız ve depremi bir risk olmaktan çıkarmalıyız.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler