KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Lohusa kadının dikkat etmesi gerekenler: Lohusa kadın ne yemeli?

    Hamilelik dönemi çoğu kadın için heyecanlı ve zorlu bir bekleyiş olarak geçer. Özellikle ilk kez anne olacak kadınların içi içine sığmaz, bebeğinin geleceğiyle ilgili birçok güzel hayal kurar. Bu duygular ve hisler doğum anına kadar çoğunlukla devam eder. Doğumdan sonra ise lohusalık denilen dönem başlar ve bu dönem oldukça hassas bir süreç olarak tabir edilir. Bu dönemde yeni doğum yapmış annelerin itina etmesi gereken birçok nokta vardır. Peki, lohusa kadının dikkat etmesi gerekenler nelerdir?

    Lohusa döneminde yeni doğum yapmış olan kadınlar birçok duyguyu aynı anda yaşayabilir. Kimi kadın bu süreçte bebeğiyle daha fazla ilgilenmek isterken kimi kadın ise gelecekle ilgili birtakım endişeler duyabilir. Her kadın için son derece özel olan bu süreçte bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Özellikle yeme içme konusunda sağlıklı beslenmek ve sağlığı bozacak türden besinlerden uzak durmak önemlidir. Doktorların önerilerine uymak ve onların yönergeleri doğrultusunda hareket etmek gerekir.

    Lohusa kadının dikkat etmesi gerekenler

    Lohusa dönemi bilindiği üzere yaklaşık olarak altı haftalık bir süreç olarak tanımlanır. Bu süreç doğumdan sonra başlar ve kırk gün kadar sürer ama bu süreçte kadının psikolojinin iyi olması son derece önemlidir. Normal doğum yapmış olan kadınlarda iyileşme süreci daha kısa olurken sezaryenle doğum yapmış olan kadınlarda bu süre uzun olmaktadır. Bu durum haliyle yeni doğum yapmış kadını olumsuz yönde etkilemektedir.

    Özellikle lohusa döneminde vücut her türlü hastalığa karşı tıpkı yeni doğmuş demek gibi savunmasız ve korunmasızdır. Bu yüzden lohusa döneminde olan kadınların bazı önemli noktalara itina etmesi büyük önem taşımaktadır. Lohusa kadının dikkat etmesi gerekenler ise genel olarak şu şekildedir:

    • Lohusa süreci her kadında farklı bir şekilde yaşanabilir. Ancak bu süreçte yeni doğum yapmış kadınların bol bol dinlenmesi gerekir.
    • Yeme içme konusunda hem anneye hem de bebeğe faydalı olan besinlerin tercih edilmesi önemlidir. Yeni doğum yapmış kadınlar bu noktada sağlığa yararlı yiyecekleri yemelidir.
    • Lohusalık döneminde kadınların kesinlikle herhangi ağır bir eşya taşımaması veya kaldırmaması gerekir.
    • Lohusa döneminde olan kadınların gereğinden fazla ayakta durması birtakım ağrılara neden olabilir. Bunun yerine düzenli ve kısa süreli yürüyüş yapmaları daha iyidir.
    • Halk arasında yaygın olarak bilinen yanlış düşüncelerden biri şerbetli besinlerin anne sütünü arttırdığıdır. Bu düşünme maalesef ki doğru değildir. O yüzden bu tür besinlerden uzak durulması gerekir.
    • Lohusa döneminde annelerin bebeklerini düzenli olarak anne sütüyle beslemeleri önemlidir. Ancak sık aralıklarla emzirirken sütü göğüs bölgesinde bırakmamak gerekir. Zira bu durum göğüslerde iltihaplanma gibi riski durumlara yol açabilir. Göğüsteki anne sütü tam olarak boşalmadığında pompa aleti ya da elle müdahale ederek boşaltılması gerekir.
    • Lohusalık süreci kadınların çok hassas olduğu bir dönem olarak bilindiğinden bu süreçte depresyona girme ihtimali de vardır. Böyle bir durumda uzman bir hekimden destek alınması önemlidir.

    Lohusa kadın ne yemeli?

    Lohusa döneminde olan kadınların kendilerine çok daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Zira bu süreçte hastalıklara yakalanma oranı bir hayli yüksektir. Bu yüzden hem psikolojik yönden hem de bedensel sağlık açısından lohusa kadınların kendilerine itina etmesi çok önemlidir. Özellikle bu dönemde sağlıklı beslenmek ve bedeni zinde tutacak gıdaları tüketmek gerekir.

    Bu noktada lohusa ne yemeli konusu karşımıza çıkar. Doğumdan sonraki altı haftalık süreci temsil eden ve lohusa dönemi olarak adlandırılan bu süreç bazı kadınlar için kolay geçmeyebilir. Yeme içmeden kesilmeler, sıkıntılı ruh halleri gibi durumlar yaşanabilir. Bu durumlar yaşandığında uzman bir hekim görüşü alınmasında ve danışılmasında fayda vardır. Lohusa döneminde olan kadının yemesi gereken besinler ise genel olarak şu şekildedir:

    • Lohusa döneminde annelerin sütünün olması ve bu yüzden sütü arttırıcı besinler tüketmesi oldukça önemlidir.
    • İçecek tüketiminde hafif ve sindirimi kolay olan içeceklerin tercih edilmesi gerekir. Bu içecekler arasında su başta olmak üzere; bitki çayları, limonata, meyve suyu sıralanabilir.
    • Lohusa sürecinde annenin kalsiyum açısından zengin gıdalarla beslenmesi gerekir. Bu yüzden peynir, süt ve yoğurt gibi sağlığa faydalı olan besinleri düzenli olarak ve doktorun belirttiği miktarda tüketmek önemlidir.
    • Kalsiyum desteğinin yanı sıra protein açısından da faydalı olan gıdaları beslenme rutinine eklemek gerekir. Lohusa dönemindeki kadınlar et, balık, yumurta gibi besinlerle beraber sebze ve meyve de tüketebilir.
    • Sebze ve meyve tüketiminde de yine doktorun önerdiği besinlerin yenmesine dikkat edilmelidir.

    Gaz yapmayan lohusa yemekleri hangileridir?

    Annenin doğru bir şekilde beslenmesi bebeğin de sağlığı açısından önem teşkil ettiğinden lohusalık döneminde özellikle yüksek kaloriye sahip besinlerden uzak durulması önerilir. Daha çok protein açısından yüksek olan gıdaların tüketilmesi tavsiye edilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta mevcuttur. Lohusa döneminde tercih edilecek yiyeceklerin veya içeceklerin gaz yapmaması çok önemlidir. Bu yüzden yeni doğum yapmış annenin beslenmesine iki kat itina edilmesi gerekir. Gaz yapmayan lohusa yemekleri ise genel olarak şu şekildedir:

    • Et
    • Yumurta
    • Tavuk
    • Süt, ayran veya yoğurt gibi süt grubuna dâhil olan besinler
    • Karalâhana ve ıspanak gibi sebzeler
    • Pilav ya da makarna gibi tahıl içeren besinler tüketilebilir.

    Yukarıda sıralanan ve gaz yapmayan besinlerin doktorların belirttiği porsiyonlarda tüketilmesi önemlidir. Bu noktada lohusa kadına ne süt yapar konusu da gündeme gelebilir. Bu sıralanan yiyeceklerle birlikte yulaf, kayısı, incir, üzüm gibi gıdalarda anne sütünün artmasında etkilidir.

    Lohusa kadın neden yalnız bırakılmaz?

    Lohusa döneminde olan kadının tek başına bırakılmaması gerekir. Aslında bu durum biraz manevi yönden ele alınmaktadır. Bazı dini inanışlara göre lohusa süreci bitene kadar annenin ve hatta bebeğinin yalnız bırakılmaması, kötü varlıklardan korunması manasına gelmektedir. Bu süreç altı hafta yani kırk gün olarak ifade edildiğinden lohusa dönemi bitene kadar anne ve bebeğin odasında her zaman birileri durur ve ışıklar yanık kalır. Öyle ki eğer ışık kapatılırsa ya da lohusa kadın tek başına bırakılırsa kötü varlıkların gelip hem anneyi hem de bebeği öldüreceği inanışı hâkimdir. Bu yüzden lohusa döneminde yeni anne olan kadınla bebek tek başına bırakılmamaktadır.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler