KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Lohusalık nedir? Lohusalık döneminde ne olur?

    Anne olmak ve annelik duygusunu yaşamak her kadının hakkıdır. Bir bebek sahibi olacağının heyecanı, onu kucağına almayı bekleme, geleceğe dair hayaller kurma gibi durumlar birçok kadında görülmektedir. Gebelik sürecinde çoğu kadınlarda fiziksel değişimler söz konusu olur ve kimisi kilo alırken kimisi ise yalnızca göbek kısmından kilo almaya başlar. Gebelikte belirlenen süre bittiğinde yani doğum gerçekleştiğinde ise lohusalık dönemine geçiş yapılır. Peki, lohusalık nedir?

    Gebelik döneminde yaşanan durumlar kadından kadına farklılık gösterebilir. Kimi kadın bu süreci daha rahat ve kolay atlatırken kimi kadın için ise zorlu olabilir. Anne adaylarının pek çoğunda hem fiziksel hem de ruhsal açıdan değişimler yaşanabilir. Özellikle fiziksel değişimler bazı kadınları derinden ve olumsuz etkileyebilir. Gebelik bitiminden sonra kadınlar gebe olmadığı eski haline yavaş dönmeye çalışır. Özellikle gebelik sonrası lohusalık olarak adlandırılan dönem oldukça önemlidir.

    Lohusalık nedir?

    Hamilelik süreci her kadın için son derece güzel ve özel bir durumdur. Bu süreç bittiğinde doğum sonrası çoğu kadında birtakım değişimler söz konusu olabilmektedir. Doğumdan sonraki süreç kadınlar için hem duygusal hem de bedensel yönden oldukça hassas olduğu bir süreçtir. Hamilelik sürecinin bitmesiyle birlikte bebeğin dünyaya gelmesi sonrasındaki altı haftalık zaman dilimi, lohusa dönemi olarak tabir edilir.

    Bu dönem de doğumun nasıl gerçekleştiği de büyük önem arz etmektedir. Normal bir doğum yapan kadın gebe kalmadan önceki haline daha kısa sürede ulaşabilirken sezaryenle doğum yapan bir kadının eski haline dönmesi daha uzun sürebilir. Sezaryenle doğum bir nevi ameliyat olduğundan dikişler vs kadını daha yorgun düşürebilmekle birlikte sağlığına kavuşması biraz zaman alabilir.

    Lohusalık döneminde ne olur?

    Doğum yapıldıktan sonraki süreçte yeni anne olmuş kadınları yakından gözlemlemek gerekebilir. Zira lohusalık sürecinde bazı kadınlarda endişe, korku, kaygı, depresif ruh halleri görülme ihtimali vardır. Ayrıca bu dönem yeni doğum yapmış kadınlar için biraz risklidir. Çünkü doğum sonrasındaki altı haftalık süreçte herhangi bir enfeksiyon kapma veya hasta olma riski daha yüksektir. Bunlar dışında bu süreçte başka durumlar da yaşanabilir. Lohusalık döneminde kadınlarda görülen sorunlar ve değişimler genel olarak şu şekildedir:

    • Lohusa döneminde kadınlarda regl kanamasına benzer bir kanana görülür. Bu kanama doğumdan sonra rahim içerisinde kalan parçaların dışarı çıkması olarak tabir edilir.
    • Çok terleme, yüksek ateş ya da sıcaklık hissi yaşanabilir. Bu belirtiler menopoz döneminde de görüldüğünden birbiriyle karıştırılmaması gerekir.
    • Fiziksel açıdan ise doğum sonrası lohusalık sürecinde bağırsak hareketleri yavaşlayabilir ve bu durum neticesinde kabızlık problemi ortaya çıkabilir. Kabızlık geçmediği takdirde hemoroid sorununa yol açabilir.
    • Ruhsal yönden bazı zamanlar sinirli bazı zamanlar ise ağlama gibi durumlar yaşanabilir.
    • Göğüs ve karın bölgesinde ağrı duyulabilir.
    • Doğum sonrasının akabinde çok sık tuvalet ihtiyacı duyulabilir. Bu durum geçicidir ve bir süre sonra kendiliğinden geçer.
    • Doğum, normal doğum olarak gerçekleştiyse vajina bölgesinde doğumdan sonra birtakım ağrılar gözlemlenebilir. Özellikle bu bölge doğumdan sonra kolay bir şekilde iltihaplanmaya çok açık olduğundan temizlik konusunda çok fazla özen gösterilmesi önemlidir.
    • Doğum sonrası vajina bölgesinde birtakım değişimler olabilir. Vajina bölgesi doğumdan önceki eski haline dönmemekle birlikte bu bölgede bir miktar küçülme olmaktadır.
    • Doğum sonrası vajina bölgesindeki dış dudaklar hem şiş hem de biraz genişlemiş olur. Bu durum birkaç hafta içerisinde düzelebilir ama eğer bu bölgedeki kas ya da sinirler ağır bir şekilde zarar görmüşse yeniden iyileşme söz konusu olmayabilir.
    • Doğum sonrası yumurtalıklarda da birtakım değişimler söz konusudur. Bebek emzirmeyen annelerde yumurtalıklar normal durumuna daha hızlı dönerken bebek emziren annelerde ise bu süreç daha uzun olabilir.

    Lohusalık döneminde neler yapılmaz?

    Lohusalık süreci her kadında farklı şekilde yaşanabilir. Ancak bu süreç yeni doğum yapmış her kadın için son derece dikkat etmesi gereken bir süreçtir. Bu dönemde anneler her türlü hastalığa karşı daha açık bir hale gelir. Bu yüzden doktorlarının önerilerine kulak vermeleri sağlıkları açısından çok önemlidir. Genel olarak lohusalık döneminde yeni doğum yapmış olan kadınların dikkat etmesi gereken noktalar ise şu şekildedir:

    • Doğum sonrası bebeklerin anne sütüyle beslenmesi sağlıkları açısından son derece önemli bir konudur. Bu dönem annelerin tütün ya da alkol gibi zarar verici maddelerden uzak durması gerekir.
    • Kafein içeren içecekleri tüketirken doğru oranda tüketmek önemlidir. Kafeinin fazla alımı uykusuzluk probleminin ortaya çıkmasında büyük bir etkendir. Bu yüzden annelerin kahve ya da çay gibi içerisinde kafein olan içecekleri tüketirken dikkat etmesi ve doktorlarının önerileri doğrultusunda içmeleri önemlidir.
    • Yeni doğum yapmış kadının yanında tütün kullanımının olmaması gerekir. Yeni doğum yapmış olan kadın tütün kullanmıyor olsa bile yanında içilmesi zarar verir.
    • Lohusalık döneminde olan kadının yeme içmesine iki kat itina etmesi gerekmektedir. Bazı yiyecekler midede hazımsızlığa ve sindirim problemine yol açabilir. Bu durum anne sütüne geçmesine de neden olur. Bu yüzden bir şeyler yerken gaz yapıp yapmadığına dikkat edilmesi önemlidir.

    Lohusalık kanaması kaç gün sürer?

    Lohusalık sürecinde yeni doğum yapmış kadınlarda regl kanaması gibi bir kanama olur. Bu durum doğum sonrası rahim içerisinde kalan parçalardan kaynaklıdır. Kanamanın rengi en başta çoğunlukla kırmızı olmakla birlikte zaman geçtikte renk tonunda açılma gözlemlenir. En sonunda renk beyaza döner ve lohusalık kanaması yavaş yavaş sona ermeye başlar. Bu kanama süreci kadından kadına değişiklik göstermekle birlikte genelde üç ile on gün gibi bir süre devam etmektedir. Ancak bu sürecin sonunda direkt olarak kanama kesilmemektedir. Kanama durumu azalarak devam eder ve ortalama bir aya kadar uzanabilir.

    Doğumdan sonra 40 gün neden önemli?

    Kadınların hamile kalıp doğum yaptıkları andan sonraki dönem, lohusalık dönemi olarak tanımlanmaktadır. Bu dönem kırk gün kadar sürdüğünden halk arasında lohusa kadının mezarı 40 gün açık olur şeklinde bir tabir kullanılmaktadır. Bu tabirin kullanılmasındaki en büyük etken yeni doğum yapmış kadının her rahatsızlığı kapmaya açık olmasıdır. Çünkü bu süreç kadın için hassas olduğu kadar tehlikeli de olabilmektedir. Bu yüzden lohusa döneminde olan kadınlar için bu tabir sık sık söylenir.

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler