HABER

'Londra'nın kararı: Operasyonlara devam

Uluslararası toplumun Libya'da bundan sonra atılacak adımları ele almak üzere Londra'da yaptığı konferanstan operasyonlara devam kararı çıktı.

'Londra'nın kararı: Operasyonlara devam

Londra’daki Libya konferansında, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 40 ülkenin temsilcisi, harekata devam etme kararı aldı.

NATO, Arap Birliği, Birleşmiş Milletler ve Afrika Birliği yetkililerinin katıldığı konferansta, Libya'ya yardım faaliyetlerini Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelerin önderlik etmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Libya'daki gelişmeleri ele almak üzere bir temas grubunun da kurulmasına karar verildi. Temas grubunun ilk toplantısını Katar'da yapacağı açıklandı.

Katar, Libya petrolünün satışına yardımcı olma önerisinde de bulundu. Bu uygulamanın BM kararları çerçevesinde gerçekleştirilebileceği ve kazancın Libya halkının ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılacağı belirtildi.

Konferansta, Libya'daki muhalifleri silahlandırma konusunun ise görüşülmediği açıklandı. Zira, muhaliflerin kurduğu geçici Ulusal Konsey, kendilerine siyasi desteğin yanı sıra silah desteği de talep etmişti.

Konferans sonrası Londra'da basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Türkiye'nin Libya'da sadece insani yardım ve silah ambargosuna yönelik görev üstleneceğini, hava operasyonlarında yer almayacağını söyledi.

Koalisyon güçlerinin Libya operasyonunun haçlı seferine benzetilmesini eleştirren Davutoğlu, Libya konusunda uluslararası toplumun batının dayatması ile karşı karşıya olmadığını söyledi.

Davutoğlu, Libya'da uluslararası toplumu temsil eden nihai örgütün koalisyon güçleri değil NATO olduğunun da altını çizdi.

"DAHA FAZLA YAPTIRIM"

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Libya'daki Kaddafi rejimine daha fazla yaptırımı düşünme konusunda diplomatların karar aldığını belirtti.

Uluslararası Libya Konferansından sonra açıklamada bulunan Hague, Kaddafi'ye cezasız kalmayacağı ve sivillere saldıramayacağına ilişkin açık mesaj göndermek için diplomatların, ''rejimle ilişkili bireylere ve kuruluşlara daha fazla yaptırım uygulanmasını düşünme konusunda karara vardığını'' bildirdi.

Olası yaptırımların BM'de ve bölgesel örgütlerde takip edileceğini belirten Hague, ne tür yaptırımlar uygulanabileceği konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.

Hague, toplantıda Libyalı muhalifleri silahlandırmanın görüşülmediğini de söyledi.

Katar'ın, Libya petrolünü satmayı kolaylaştırma teklifinde bulunduğunu ifade eden Bakan Hague, bu tür satışların BM Güvenlik Konseyi kararlarıyla uyumlu olacağını belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe de Libyalı muhaliflere askeri yardım yapılması meselesini müttefikleriyle görüşmeye hazır olduklarını açıkladı. Juppe, yine de bu konunun kısa süre önce Libya ile ilgili alınan BM kararlarında öngörülmediğini vurguladı.

Öte yandan İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Libya lideri Albay Muammer Kaddafi'nin ülkesinden ayrılması için, ''oybirliğinin'' bulunduğunu açıkladı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler