Molekuler Biyoloji Haberleri

Keban Baraj Gölü'nde engerek yılanı popülasyonundaki artışı uzmanı değerlendirdi

Fırat Üniversitesi (FÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Akın Temizer, Elazığ'da Keban Baraj Gölü çevresinde görülen engerek yılanı popülasyonundaki artışta küresel ısınma ve ekolojik yapının değişmesi, sürüngenlerle beslenen kartal, şahin ve doğan gibi yırtıcı kuşların doğada azalmasının etkili olduğunu belirtti.

Yurthaber 2024-04-25 11:53:02

15 yaşındaki karınca uzmanının keşfi: Okulunun bahçesinde bugüne kadar kaydı olmayan örümcek türü buldu

Kendini "karınca uzmanı" olarak tanımlayan İstanbul Saint Joseph Lisesi 9. sınıf öğrencisi Fikret Arda Düzgünses okulunda karıncaları takip ederken Türkiye'de bugüne kadar olmayan bir örümcek türü keşfetti. Düzgünses hedefinin eğitimini biyoloji alanında sürdürmek olduğunu söyledi.

Haber 2024-01-16 13:52:40

Koronavirüs'ün yeni varyantları kapanmaya ve maske yasağına neden olur mu? Uzman isim tek tek açıkladı ve uyardı!

Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid 19’un yeni varyantları Eris ve Pirola gündemde yer alıyor. Bir dönem etkisini artıran koronavirüs nedeniyle sokağa çıkma yasağı olmak üzere birçok tedbir uygulamaya konulmuştu. Tıbbi biyoloji ve genetik uzmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı iki yeni varyantın, yeniden kapanmayı gerektirmediğini belirtti ancak başta risk grupları olmak üzere vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Haber 2023-09-13 14:45:35

Uzayda yetiştirecekler! Türk bilim insanlarından çarpıcı çalışma...

Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevi sırasında önemli bir proje de gerçekleştirilecek. Söz konusu projede, uzay ortamında bitkilere genetik müdahale yapılacak ve bu müdahalenin verimi gözlemlenecek. Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü doktora öğrencisi Tuğçe Celayir, bitki üzerinde planladıkları genetik müdahalenin daha önce hiç yapılmadığını, bu açıdan araştırmanın çığır açıcı olacağını dile getirdi.

Haber 2023-08-18 15:37:47

Çanakkale ve İstanbul boğazlarını geçemez denilen balık türü Samsun'da tespit edildi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Özpiçak, "Karadeniz Bölgesi'nde görülmesi imkansız" denilen taş ısıran balığı (Cobitis strumicae) türünü Samsun'da tespit ettiklerini söyledi.

Yurthaber 17-07-23 11:04

İstanbul'un birçok ilçesinde görüldü! Vatandaşlar tedirgin

Arı kovanlarının oğul verip ağaçlarda, apartmanlarda toplanmaları tedirginlik yarattı. İstanbul'un farklı noktalarından gelen görüntülerle ilgili olarak İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Fatih Dikmen, kaygılanacak bir durumun olmadığını ifade etti. Dikmen, "Benim gördüğüm kadarıyla İstanbul’da şu ana kadar çok ciddi vaka olarak kaydedilmiş, rapor edilmiş durum söz konusu değil" dedi.

Haber 08-06-23 10:29

Edirne'de istilacı tür su maymunlarının yerleştikleri alanlara zarar verdiği belirtildi

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beytullah Özkan, ana vatanı Güney Amerika olmasına rağmen nehirler aracılığıyla Edirne'ye ulaşarak habitat oluşturan su maymunlarının yerleştikleri yerlerdeki düzeni bozduklarını belirtti.

Yurthaber 08-06-23 09:34

Bir defada binlerce yumurta bırakıyor, hayvan ve insanın kanını emerken anestezi uyguluyor

Kene sezonunun açıldığını belirten Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, Türkiye’de 50’ye yakın kene çeşidinin bulunduğunu ve büyük bir kısmının köpek kenesi olduğunu bildirdi.

Yurthaber 23-05-23 11:37

'Ölüm meleği' olarak biliniyor... Uzman isim uyardı! Bu mantarı sakın yemeyin

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Türkekul, 15 gün içinde arazide kendisini göstermeye başlayacak 'ölüm meleği' de denilen 'Amanita phalloides' ölümcül mantar türüyle ilgili uyarıda bulundu. Türkekul, "Çok tehlikeli ve öldürücü bir mantardır. Bu türe benzeyen başka türler de var. Maalesef bunları ayırt ermesi çok zordur. Bölgemizde ve ülkemizde ölümlerin nedenleri bu mantardan meydana geliyor" dedi.

Haber 04-05-23 17:31

Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunları ne iş yapar, iş olanakları nelerdir? Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü mezunları iş imkânları nelerdir, nerelerde çalışır?

Üniversitelerde yer alan pek çok bölüm vardır. Bu bölümler arasında popüler olanlardan biri de Moleküler Biyoloji ve Genetiktir. Üniversite tercihi yapacak öğrenciler, bu bölümü oldukça araştırmakta ve puanları yettiği takdirde tercih etmektedir. İş olanağı bakımından geniş bir seçenek sunduğu için bu bölüm popülerdir. Geniş kapsamlı ve pek çok bilimsel süreci kapsayan bir bölüm olarak öne çıkar.

Egitim 20-04-23 10:45

Denizli’de 33 farklı türde 29 bin 794 kuş sayıldı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ve Tarım ve Orman Bakanlığı 5.Bölge Denizli İl Şube Müdürlüğü arasında yapılan protokol çerçevesinde, Denizli’de 12-13 Ocak tarihlerinde kış ortası su kuşu sayımında 33 farklı türde 29 bin 794 kuş sayıldı.

Yurthaber 30-01-23 15:07

Trakya Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi'nde 40 yılda toplanan örnekler sergilenecek

Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim elemanlarınca 40 yıldır biriktirilen bitki ve hayvan örnekleri Doğa Tarihi Müzesi'nde sergilenecek.

Yurthaber 06-01-23 12:24

Afyonkarahisar'da ortaokul öğrencileri ateş düşürücü havlu geliştirdi

Afyonkarahisar'da Dumlupınar Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) öğrencileri, hazırladıkları "ateş düşürücü havlu" projesiyle TÜBİTAK'tan biyoloji alanında teşvik ödülü aldı.

Yurthaber 08-12-22 15:12

41 milyon yıllık! Türkiye'de bulunan ilk örnek... 'Çok önemli...'

Tokat'ın Zile ilçesinde heyecanlandıran buluş. Zile Kalesi'nde sergilenen ağaç fosillerinin yaklaşık 41 milyon yıllık olduğu ifade edildi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Bedrettin Selvi, "41 milyon yıl önce Zile ve civarında yağmur ormanlarının olduğunu göstermesi açısından çok önemli. İki türlü literatüre geçiyor." ifadelerini kullandı.

Haber 31-10-22 19:11

MOBİGEN’den moleküler modelleme konulu konferans

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğrenci Kulübü (MOBİGEN) tarafından Moleküler Modelleme konferansı düzenlendi.

Haber 29-10-22 10:20

Kıyafet seçimleri nedeniyle eleştirilen öğretmen sosyal medyadan isyan etti! “İnsanlar kıyafetimin uygun olmadığını söylüyor”

Ortaokulda bir biyoloji öğretmeni olan Victoria TikTok’tan ‘Victoriaren97’ kullanıcı adıyla iş hayatından kesitler sunduğu paylaşımlar yapıyor. Sosyal medyada kısa sürede geniş bir hayran kitlesine ulaşan öğretmen bir hafta boyunca okulda giydiği kıyafetleri gösterdiği bir paylaşım yaptı. Sosyal medya kullanıcılarının öğretmenin kıyafetini uygunsuz bulmaları üzerine Victoria, eleştirilere adeta isyan etti.

Trend 18-10-22 10:40

Muğla'da bulunan kayaçayı literatüre girdi

Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde görevli biyoloji öğretmeni tarafından bulunan endemik türe "Milas kayaçayı" ismi verildi - Biyoloji öğretmeni Dr. Özal Güner: - "En son literatüre göre dünyada 370 kayaçayı bulunuyor. Ülkemizde bu sayı son bulduğumuz türle birlikte 121 oldu, şu anda 65 türümüz dünyada sadece Türkiye'de bulunuyor"

Yurthaber 09-10-22 11:12

Kütahya'da 6. Uluslararası Anadolu Tarım, Gıda, Çevre ve Biyoloji Kongresi başladı

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı: - "Bizim iş insanları tarımsal üretimin sadece ülkemiz kaynaklarından değil, aynı zamanda yurt dışından ithal edip burada işleyip tekrar ihtiyacı olanlara gönderme şeklinde de çok ciddi bir başarıya ve beceriye sahipler"

Yurthaber 07-10-22 20:23

Terörden arındırılan dağlarda yaban hayvanı popülasyonu arttı

Van YYÜ Yaban Hayvanlarını Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan: - "Huzur ve güvenliğin sağlanması, meraların ve dağların sessiz olması münasebetiyle yaban hayvanların çeşitliliği arttı" - YYÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel: - "İnsan faaliyetlerinin gittikçe yaban hayatı üzerindeki baskısının azalması, hayvanların kendilerini daha huzurlu, daha güvende hissetmesini sağladı"

Yurthaber 07-10-22 11:57

Mevsimsel kuraklığın yaşandığı Akşehir Gölü'nde çok sayıda ölü yaban ördeği bulundu

Gölde doğa yürüyüşü sırasında ölü kuşlara rastlayan Akademik Dağcılık Kulübü Başkanı Bayram Çini: - "Buradaki kuş ölümleri bizi çok etkiledi. Çok sayıda yaban ördeği, martı ve flamingoların telef olduğunu gördüm" - Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Musa Dikmenli: - "Akşehir Gölü'ndeki ölümlerin kesin sebebi için numune alınması gerekir. Kuraklığın genel etkisi ve gaz zehirlenmesi dışında enfeksiyon veya virüs de olabilir"

Yurthaber 06-10-22 13:01

Sakarya Üniversitesi astronot yiyeceği spirulina üretip pazarlıyor

Havuzda elde edilen yüksek besin değerine sahip spirulina yosunu, özel kağıtlarda kurutularak toz haline getirilip bir firma aracılığıyla yurt içi ve yurt dışı pazarına sunuluyor - Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuba Ongun Sevindik: - "İklim değişikliğiyle tarım arazilerinde meydana gelebilecek verimsizlik ve insan popülasyonunun artması sonucu ileride yetiştiriciliği kolay ve ucuz şekilde elde edilebilen bir besin ihtiyacı oluşmaktadır. Spirulinanın da bu ihtiyacı karşılayacağı düşünülmektedir"

Yurthaber 27-09-22 12:03

Ortaokul öğrencileri üniversite sıralarında bilimsel eğitim alıyor

Kayseri'de Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Metin tarafından yürütülen TÜBİTAK projesi kapsamında öğrencilere, fizik, kimya, biyoloji, matematik, astronomi gibi alanlarda eğitim veriliyor - Öğrencilerden Eymen Yusuf Gürbüz: - "Laboratuvarlarda bizde olmayan malzemeleri denedik. Çok ilgimizi çeken deneyler oldu. Çok eğlenceliydi ve yeni şeyler öğrendik"

Yurthaber 24-09-22 11:48

Öğrenciler pirinç kabuğundan ürettikleri malzemeyle plastiğe rakip olmak istiyor

Biyoloji öğretmeni Gamze Koçkarsantılıoğlu: - "Çeltik kabuklarımız hasadın ardından tarlada yakılarak atmosfere karbondioksit olarak gönderilmekte. Biz çalışmamızla bunu sıfır atığa dönüştürdük. Laboratuvarımızda çeşitli işlemlerden geçirerek organik, biyokompozit bir malzeme elde ettik"

Yurthaber 02-09-22 12:41

Küresel ısınma besin peşindeki deniz kaplumbağalarını Marmara'ya yöneltiyor

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Dalyan: - "İklim değişikliği nedeniyle Marmara Denizi'nde plankton ve bakterilerin sayısı daha fazla. Bu yoğunluk nedeniyle denizanaları daha rahat beslenip daha rahat üreyebiliyorlar. Popülasyon yoğunluklarını artıran denizanaları da kaplumbağaları bu bölgeye çekiyor" - Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Suşehri Timur Karabal Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bektaş Sönmez: - "Artış var ama koloni oluşturup oluşturmadıklarını bilmiyoruz, 50-100 yıl sonra göreceğiz. Ama ipucu veriyor, Kuşadası'nda hiç yuva olmuyordu, son 10 yılda yuva sayısı 30'lara çıktı. Çanakkale'de olmuyordu, 2021 yılında bir tane yuva çıktı"

Yurthaber 24-08-22 11:11

İklim Kutusu ile iklim değişikliğine dikkat çekiyorlar

Çorum Bilim ve Sanat Merkezi'nde iklim değişikliğinin canlılar üzerindeki etkilerini ortaya koymak için hazırlanan projede "İklim Kutusu"ndaki meyve sineklerinin sıcaklıklara verdiği tepkilerin öğrenciler tarafından gözlemlenmesi sağlandı - TÜBİTAK'ın iklim değişikliğiyle ilgili yarışmasında birinci olan, biyoloji öğretmeni Mehmet Fidan ve lise öğrencisi Cihad Can Özbaydemir'in hazırladığı projeyle, ilk etapta 300 öğrencinin iklim değişikliği konusunda farkındalığı artırıldı

Yurthaber 08-08-22 11:14

Van'daki İspiriz Dağı'nda yeni bir bitki türü keşfedildi

Tıbbi ve aromatik açıdan zengin bileşiklere sahip grupta yer alan bitki, "pastinaca vanensis/ Van Keşiri" adıyla bilim dünyasına kazandırıldı - Bitlis Eren Üniversitesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Demir: - "Botanikçiler olarak yeni türleri tanımladığımızda seviniyoruz ancak bunların korunması gerekiyor. Bu konuda kurumlara ve vatandaşlarımıza görev düşüyor"

Yurthaber 29-07-22 12:13

Kafkas semenderinin doğal yaşam alanlarına yönelik öngörü haritası oluşturuldu

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Serkan Gül: - "Projeksiyon sonuçlarına göre 2050-2070 yıllarında gördük ki türümüz Doğu Karadeniz'de dağılım göstermesine rağmen ilerleyen yıllarda dağılım örüntüsü habitat kayıpları yaşayarak Gürcistan'ın Büyük ve Küçük Kafkasya Bölgesine doğru çekilecek. Çalışmamızda, gelecek yıllarda ülkemizde hayvanın dağılım örüntüsünün azaldığını öngördük" - "Ülkemizde Doğu Karadeniz'in iklim değişikliğinden diğer bölgelere kıyasla daha yavaş etkilendiği biliniyor. Hayvanın yaşam alanlarına zarar verilmeden koruma altına alırsak tehdit durumunu yavaşlatmış olabiliriz"

Yurthaber 20-07-22 11:04

Biyoteknoloji mezunları ne iş yapar? Biyoteknoloji bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Günümüzde teknolojinin her geçen gün gelişmesi ve insanlığa yenilikler katmasıyla çeşitli iş olanakları da göz önüne çıkar. Son yıllarda bu gelişmelerle birlikte fazlasıyla rağbet gören biyoteknoloji bölümü, insanların geleceğin mesleği olarak adlandırdıkları bölümlerden birisidir. Biyoloji ve kimya üzerine alınan 4 yıllık eğitimin ardından mezun olmaya hak kazanan biyoteknoloji öğrencileri, iş hayatına atıldıktan sonra kamu ve özel sektörde çalışma imkanı bulurlar.

Egitim 19-07-22 13:29

Biyoloji mezunları ne iş yapar? Biyoloji bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Biyoloji, Yunanca'da “hayat” anlamına gelen “biyo” kelimesinden ve “çalışması” anlamına gelen “oloji” son ekinden türetilen; canlılığın oluşumunu sağlayan evrimi, yaşamı ve canlı organizmaları inceleyen bilim dalı olarak karşımıza çıkar. Biyoloji bölümü, biyoloji dalının ayrıntılarıyla ele alındığı, canlılar ile ilgili olan, insanların tercih ettiği bölümdür. Biyoloji bölümünün ne olduğu, özel ve kamu sektöründe iş imkanları ve nerelerde çalıştıkları hevesli olan kişiler için merak konusudur.

Egitim 19-07-22 13:27

Biyoloji Öğretmenliği mezunları ne iş yapar? Biyoloji Öğretmenliği bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Meslek seçimi yaparken gelecek vadeden mesleklere yönelmek gerekir. Kişiler eğitimini alıp uzmanlaşmak istedikleri alanı seçerken kendi yeteneklerini göz ardı etmemelidir. Bunun yanında ilgi duydukları alanlarda yer almaları da kariyerleri açısından önemli bir noktadır. Biyoloji Öğretmenliği bu grupta yer alır. Biyoloji Öğretmenliği bölümü mezunları nerelerde çalışır?

Egitim 11-07-22 00:28

Literatüre giren endemik bitkiye Nevşehir'in adı verildi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gençay Akgül: - "Çalışmalar sonucunda yeni bir bitki taksonu (sınıfı) keşfetmiş olduk. Bulunduğu bölgeden dolayı Nevsehirensis Akgül' adını verdik" - "Sırada başka yeni türler de var. Nevşehir bakir bölgelerden biri. Çalışılacak birçok alan ve bitki var"

Yurthaber 04-07-22 11:26

Türk araştırmacılar, Kovid-19 ve influenzaya karşı geliştirilen burun spreyi için insan deneylerine geçiyor

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezinde görevli Doç. Dr. Urartu Şeker ve ekibi, Kovid-19 ve influenza gibi virüslerin insan hücrelerine tutunmasını engelleme potansiyeli bulunan ve hayvan deneyleri tamamlanan burun spreyinin insan deneylerine başlanması için izin başvurusunda bulundu - Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Doç. Dr. Urartu Şeker: - "Hayvan deneylerinde gördüğümüz sonuca göre, burun spreyinin koruma süresi, virüsün en yüksek dozlarında 3-4 saat arasında farklılaşıyor, daha düşük virüs dozlarında daha uzun süre koruma bekliyoruz"

Yurthaber 28-06-22 11:09

TYT biyoloji soruları yayımlandı mı? 2022 YKS TYT biyoloji cevap anahtarı açıklandı mı?

TYT biyoloji soruları yayımlandı mı? 18-19 Haziran'da yapılan YKS sınavının ardından vatandaşlar internette araştırma yapmaya başladı. Birçok kişi internet arama motorlarında '2022 YKS TYT biyoloji cevap anahtarı açıklandı mı?' sorusunun yanıtını öğrenmek için sorgulama yapıyor. İşte YKS TYT biyoloji soruları ile ilgili merak edilenler...

Egitim 20-06-22 10:19

Van'da kuraklıktan kurtulan sulak alanlar yeniden kuşlara yuva oldu

Türkiye'deki yüzlerce kuş türünden 240'ının gözlemlenebildiği Van Gölü havzası, geçen yıl kuraklıktan etkilenen göl ve sulak alanlar, bu yıl etkili olan yağışlarla su seviyesi yükselince yeniden kuşlara ev sahipliği yapmaya başladı - YYÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel: - "Geçmiş yıllara göre bu yıl oldukça yağışlı geçti. Dolayısıyla sulak alanlar tam da kuşların istediği bir ekosistem düzeyinde. Bu durum kuşları daha çok bu bölgeye çekti"

Yurthaber 19-06-22 11:17

Munzur Dağları'nda 2 bin 648 böcek ile 955 bitki türü kayıt altına alındı

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Kandemir: - "Topladığımız bitki ve böcekleri üniversitemizde tasnif ediyoruz. Tasnif işleminde, hangi bitki türüne hangi tozlaştırıcı böceklerin geldiğinin de kaydını tutuyoruz" - "Bazı endemik bitkilerin bir veya birkaç polinatörle (tozlaştırıcı) uyum içerisinde olduğunu gördük. Yani oldukça özel olan çiçeklerin aynı zamanda özel polinatör böceklere sahip olduklarını keşfettik"

Yurthaber 16-06-22 11:02

Doğada sadece 120 bireyi saptanan yeni bir bitki türü literatüre girdi

İzmir'de bulunan ve nesli kritik düzeyde yok olma tehlikesi taşıyan karanfilgillere ait yeni türe "İzmir Kumotu" adı verildi - Proje ekibinden EÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Volkan Eroğlu: - "Yayılış alanı 5 kilometrekare. Oradaki kayalara herhangi bir şey olduğunda tür, dünyadan silinecek anlamına geliyor"

Yurthaber 08-06-22 12:04

Tarımsal üretim ve biyolojik çeşitliliği Hevsel Bahçeleri'ndeki dersle öğreniyorlar

Diyarbakır'da Milli Eğitim Müdürlüğünün başlattığı uygulama ile fen bilgisi dersini okulun yanı sıra UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Hevsel Bahçeleri'nde de işleyen öğrenciler, tarımsal üretim ve canlı türleriyle ilgili inceleme yapıyor, uzmanından bilgi alıyor - Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç: - "Bu canlılarımızı çocuklarımıza tanıtma görevimiz var. Bunları tanıttıkça bunların korunması mümkün oluyor"

Yurthaber 06-06-22 12:32

Tunca Nehri'nin debisinin düşmesi doğal yaşamı olumsuz etkiliyor

Trakya Üniversitesi Biyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi ve kuş bilimci Mustafa Kaya: - "Nehirde oluşan ötrofikasyon (plankton ve alg varlığının aşırı şekilde çoğalması) kokuşmanın artmasına, oksijenin azalması nedeniyle de bazı canlıların ölmesine neden olabilmektedir"

Yurthaber 30-05-22 13:03

Dicle Vadisi leyleklere yuva oldu

Vadideki elektrik direklerinde kuluçkaya yatan leylekler, yaklaşık bir aylık kuluçkanın ardından yavrularına kavuştu - DÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kılıç: - "Bismil-Diyarbakır yolundaki kimi yuvalarda 3-4 ve 5 yavruyu sıklıkla görüyoruz. Bu değerler Türkiye ortalamasının üzerindedir. Burada yavruların her birini yaşatma şansları var çünkü yiyecek bol"

Yurthaber 22-05-22 11:43

Biyoloji ne demek? Biyoloji kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Türk Dil Kurumu, Biyoloji kelimesini tanımlarken dikkatle yürütülen araştırmalar ve incelemelerde bulunmuştur. Farklı ülkelere ait yabancı kelimelerin de bulunduğu dilimizde, sözcükler araştırılırken kökenleri de dikkate alınarak değerlendirilir. Türkçe günlük kullanım dilinde yabancı kelimelerin de yer alması dilimizi zenginleştiren bir özellik olarak değerlendirilir. Türkçedeki her kelime gibi özenle üzerinde çalışılan Biyoloji kelimesi ne anlama gelir?

Egitim 17-05-22 21:45

Bakterilerden üretilen gübreyle hem verim artacak hem toprak korunacak

OMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ali Osman Adıgüzel: - "Ürettiğimiz gübre toprağa zarar vermiyor, aynı zamanda mevcut içeriğinden dolayı toprağı besliyor ve topraktaki doğal bakteri türlerinin daha iyi gelişmesini sağlıyor"

Yurthaber 12-05-22 11:47

Bilim insanının polislikten başlayıp Antarktika'ya uzanan başarı hikayesi

Hayali olan bilimsel araştırmalara daha fazla vakit ayırabilmek için 4 yıl polislik yaptıktan sonra istifa ederek akademisyenlik hayatına başlayan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hilal Ay, 6. Antarktika Bilim Seferi'nin de katılımcıları arasında da yer aldı - Doç. Dr. Hilal Ay: - "İdealleriniz uzakta görünse bile ortam şartları ne kadar zor olursa olsun, yaptığınız meslek bir ayak bağı değil, sizi daha çok çalışmaya sevk eden bir faktör haline geliyor. Trafik polisliği benim için öyle oldu"

Yurthaber 15-04-22 11:43

Skandalı çıplak görüntüler ortaya çıkardı! Öğrencileriyle cinsel ilişkiye giren öğretmen tutuklandı

Kaliforniya’da bir okulda biyoloji öğretmeni olarak çalışan Anessa Paige Gower isimli bir kadın öğrencileriyle cinsel ilişkiye girme suçuyla tutuklandı. Taciz görüntülerinin çevrimiçi olarak yayılmasından sonra öğretmen görevinden alındı.

Trend 12-04-22 14:04

Biyoloji öğretmeni, kuluçka makinesinde civciv üreterek ders anlatıyor

Tekirdağ'daki bir lisede üretilen yumurtalardan çıkan ve okulun bahçesinde oluşturulan kümeste bakılan civcivler, anaokulu öğrencilerinin de ilgisini çekiyor

Yurthaber 23-03-22 10:32

Avrupa'da buzul tehlikesi! Korkutan açıklama: Denge bozuldu, 2080 yılına kadar etkileri görülecek

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe, buzullardaki erimenin Atlas Okyanusu'ndaki sıcak su akıntılarının kesilmesine neden olmaya başladığını ve Avrupa'nın gelecek yıllarda "buzul dönemi" tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Çamlıtepe, 2080 yılına kadar çok ciddi etkilerinin görüleceği tahmin ediliyor. Çocuklarımıza çok ciddi sorunlar ve kötü bir dünya bırakıyoruz."

Haber 12-03-22 10:32

Teoman Duralı: Hayatını kaybeden felsefe profesörü kimdir?

Felsefe profesörü, biyolog ve akademisyen Teoman Duralı 74 yaşında hayatını kaybetti. Duralı biyoloji felsefesi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınıyordu.

Haber 02-03-22 13:09

Türk profesör buldu! Koronavirüsün tüm varyantlarına karşı etkili: Virüsü tuzağa düşürüyor

ABD'de çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Derya Unutmaz, koronavirüsün tüm varyantlarına karşı etkili olabilecek tedavi yöntemi geliştirdi. Sentetik biyoloji teknolojisi kullanarak geliştirdikleri tedavi yöntemini anlatan Prof. Dr. Unutmaz, "Bizim geliştirdiğimiz yöntem aslında virüsü tuzağa düşürmek" diye konuştu.

Haber 27-01-22 08:10

ABD’de yaşayan Türk profesör anlattı! Koronavirüse ‘tuzak’ kuran ilaç geliyor…

Koronavirüste omicron varyantının tüm dünyada etkisini göstermesi ile birlikte tüm dünya gelmesi beklenen iyi haberlere kilitlendi. ABD'de yaşayan Prof. Dr. Derya Unutmaz ‘sentetik biyoloji’ kullanarak Kovid'e karşı geliştirdikleri ilaç adayının detaylarını anlattı. Virüse tuzak kuran ilaç geliştiriliyor. Tüm varyantlarda etkili olacak. İşte koronavirüse karşı geliştirilen ilaçtaki son dakika gelişmeleri...

Haber 23-01-22 12:51

Teoman Duralı: Hayatını kaybeden felsefe profesörü kimdir?

Felsefe profesörü, biyolog ve akademisyen Teoman Duralı 74 yaşında hayatını kaybetti. Duralı biyoloji felsefesi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınıyordu.

Haber 15-01-22 14:20