HABER

RTÜK yasasına uyum komisyondan geçti

RTÜK üyelerinin Meclis tarafından ve siyasi parti gruplarının üye sayılarıyla orantılı olarak seçilmesini öngören Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinin ardından, üyelerin seçim usulü ve sürelerini belirleyen kanun teklifi Anayasa Komisyonu'nda görüşülerek kabul edildi.

RTÜK yasasına uyum komisyondan geçti

TBMM Anayasa Komisyonu'nda AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz tarafından verilen Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'da değişiklik teklifi ele alındı. Teklif müzakerelerin ardından kabul edildi. Teklifle Radyo Televizyon Üst Kurulu üyelerin 6 yıl süreyle seçilmeleri ve 9 olan üye sayısının üçte birinin 2 yılda bir yenilenmesi öngörülüyor. Teklifin gerekçesinde mevcut kanundaki ilgili hükmün Anayasa Mahkemesi tarafından geçen yıl iptal edilmesinin ardından üst kurulun yeniden oluşturulmasının imkansız hale geldiği ve Anayasa'nın 133. maddesinde yapılan değişiklik doğrultusunda Meclis'te seçim yapılması düzenlemesi yapıldığına dikkat çekiliyor.

Bilindiği gibi Anayasa değişikliği, geçen ay CHP'nin de desteğiyle Meclis'te yasalaştırılmış, ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vetosunun ardından bu hafta başında yeniden aynen kabul edilmiş ve yine Sezer tarafından onaylanarak yürürlüğe girmişti.

TBMM GENEL KURULU'NCA SEÇİLECEK

Teklife göre üst kurul, en az 4 yıllık yüksek öğretim görmüş, meslekleriyle ilgili konularda kamu veya özel kuruluşlarda en az 10 yıl görev yapmış, mesleki açıdan yeterli bilgiye, deneyime ve devlet memuru olma niteliğine sahip 30 yaşını doldurmuş kişiler arasından oluşturulacak. Seçim siyasi parti gruplarının üye sayısı oranında belirlenecek üye sayısının ikişer katı aday gösterilebilecek ve üst kurul üyeleri bu adaylar arasından her siyasi parti grubuna düşen üye sayısı esas alınmak suretiyle TBMM Genel Kurulu'nca seçilecek. Ancak siyasi parti gruplarınca TBMM'de yapılacak seçimlerde kime oy kullanılacağına dair görüşme yapılamayacak ve karar alınamayacak. Üst kurul üyelerinin seçimi, adayların belirlenerek ilanından 10 gün sonra yapılacak. Siyasi parti grupları tarafından gösterilen adaylar için ayrı ayrı listeler halinde birleşik oy pusulası düzenlenecek. Adayların adlarının karşısındaki özel yer işaretlenmek suretiyle oy kullanılacak. Siyasi parti gruplarının ikinci fıkraya göre belirlenen kontenjanlarından Üst Kurula seçilecek üyelerin tamsayısından az veya fazla verilen oylar geçersiz sayılacak. Kurul üyelerinin görevi 6 yıl olarak belirlendi.

Üyelerin üçte biri 2 yılda bir yenilenecek. Üyelerin görev süresinin bitiminden 2 ay önce, üyeliklerde herhangi bir sebeple boşalma olması halinde ise boşalma tarihinden veya boşalma tarihinde, TBMM tatilde ise tatil bitiminden itibaren 1 ay içinde aynı usulle seçim yapılabilecek. Yasa teklifine göre, üst kurul üyelerinin seçimi adayların bildiriminden itibaren 5 gün içinde tamamlanacak.

Yapılacak ilk seçim için parti grupları kanunun yayım tarihinden itibaren 5 gün içinde adaylarını bildirecek. 2 yıl ve 4 yıl sonra yenilenecek üst kurul üyeleri kurayla belirlenecek. Yasa teklifi 1 Temmuz'dan önce yasalaştırılacak.

Kaynak: İHA

En Çok Aranan Haberler